Kronikk

Småbarnsforeldre bør være kritiske til kommersielle barnehagekonsern

2019080608050020190807081703
Sævareid-familiens barnehageimperium, Trygge Barnehager AS, bør gjøre småbarnsforeldre bekymret, skriver kronikkforfatter Sara Bell.

Sævareid-familiens barnehageimperium, Trygge Barnehager AS, bør gjøre småbarnsforeldre bekymret, skriver kronikkforfatter Sara Bell.

Jenn Evelyn-Ann/Unsplash

Så langt har ikke Høyres byrådskandidater i Oslo og Bergen klart å gjøre rede for hva som utgjør den gode kvaliteten hos barnehagekonsernene.

Leder i Fagforbundet Bergen

I Bergen har Trygge Barnehager AS, en entreprenør som har spesialisert seg på å bygge barnehager, ikke hatt fremdrift i to av barnehageprosjektene sine. Dermed har de mistet det kommunale tilskuddet for to barnehager.

Byrådet i Bergen har vært på banen og tilbudt seg å kjøpe den ene barnehagen. Responsen fra Bergen Høyre har derimot vært at dette kun handler om «ideologiske skylapper».

Uredelig av Høyre

26. juli stilte Høyres byrådslederkandidater i Oslo og Bergen opp i VG og raste fra seg om at stengte barnehager er å sette «ideologi før barna». Men så langt har de ikke greid å gjøre rede for hva som utgjør den gode kvaliteten hos barnehagekonsernene.

Det er rett og slett uredelig av Høyre å late som om motstand mot useriøse kommersielle aktører er ideologisk dogmatisme.

Så mye har maksprisen i barnehagen steget. Nå bikker den 3.000 kroner

Småbarnsforeldre bør være bekymret

I Bergen er over 70 prosent av barnehageplassene private, og sektoren er dominert av de store, kommersielle barnehagekonsernene. Det er helt forståelig at foreldre i Damsgårdssundet raser over at de ikke har nærbarnehage. Men de bør være kritiske til Trygge Barnehager AS eller andre kommersielle barnehagekonsern.

I storbyene koker Høyre tynn suppe på positivt ladede begreper som velferdsmiks, mangfold, kvalitet og pragmatisme, men dette er villedende begreper. Sævareid-familiens barnehageimperium, Trygge Barnehager AS, burde gjøre småbarnsforeldre bekymret.

Oljerelaterte investeringer

Eierne av Trygge Barnehager AS har svart belte i strategisk selskapsstrukturering, og det har de benyttet seg av. Det har for eksempel flyttet kommunale tilskudd fra barnehagene til petroleumsrelatert virksomhet. Ifølge en artikkel i Aftenposten fra 2018 tapte barnehagekonsernet drøye 748,9 millioner kroner på oljerelaterte investeringer mellom 2015 og 2016.

Det er 750 millioner kroner som kunne ha kommet barnehagebarn til gode.

SV: – Barnehage har blitt butikk

Trengs gode barnehagevilkår

Den faglige kvaliteten på velferdstjenester går utover den faglig styringen, kompetansen til de som gjør jobben, organiseringen av arbeidet, samt lønns- og pensjonsvilkår.

Hvor godt de ansatte trives og muligheten barn har for å utvikle seg henger også sammen. Skal de ansatte har nærhet til barna, støtte dem og gi dem den omsorgen de trenger, trengs det gode vilkår i barnehagene.

Blir mistenkeliggjort

I Trygge Barnehager AS pålegges de ansatte å kontakte leder før de kontakter lege ved sykdom. De karakteriserer sykemeldinger som et råd fra legen som den ansatte kan la være å ta til seg.

I sommer pratet jeg med et medlem i Fagforbundet som jobber i en FUS barnehage. Vedkommende fortalte at de ansatte føler seg mistenkeliggjort når de blir syke, og de nektes å benytte seg av egenmelding når de har et sykt barn.

Det er ikke god kvalitet når ansatte må ligge på gulvet med feber og leke med barnehagebarn fordi de føler seg presset til å være på jobb selv om de er syke. Men så gir det kanskje litt bedre avkastning til eier, da.

Ny undersøkelse: Over halvparten mot profitt i velferden

La meg sitere en tekst av den svenske musikeren Mikael Wiehe:

Dom tog våra löner, dom tog våra jobb,

dom tog våra drömmar och släckte vårt hopp.

Dom raserade allt som vi hade byggt opp,

och nu ska vi ta det tillbaks.

Det er uredelig av Høyre å late som om motstand mot useriøse kommersielle aktører er ideologisk dogmatisme

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy