JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vågeng må gå, mener tillitsvalgt fra Fagforbundet

VÅGENG MÅ GÅ: – Nå er det viktigste at omdømmet til de enkelte ansatte i Nav rettes opp. Derfor må direktøren gå, sier Arne Hernes.

VÅGENG MÅ GÅ: – Nå er det viktigste at omdømmet til de enkelte ansatte i Nav rettes opp. Derfor må direktøren gå, sier Arne Hernes.

Privat

Hovedtillitsvalgt i Bergen, Arne Hernes, er helt klar på at Nav-direktør Sigrun Vågeng må gå for å lette byrden for den enkelte Nav-ansatte.

2019110114520020230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Det er veldig synd på dem som er rammet. Samtidig er det viktig å huske arbeidstakerperspektivet her. De Nav-ansatte er arbeidstakerne som har gjort en god jobb ut fra regelverket de skal forvalte, som gjør en god jobb, og som skal ha gode liv på jobben sin, sier Arne Hernes – hovedtillitsvalgt for medlemmene i helse og oppvekst og sosial bolig og inkludering i Bergen.

Han sier at før Vågeng begynte i stillingen som leder i Nav i 2015, ledet hun et utvalg som skulle komme med forslag til hvordan Nav-organisasjonen kunne forbedres.

– Hun kontrollerte Nav. Likevel har en slik sak kunnet vokse seg så stor i løpet av disse årene, sier han.

Mette Nord om Nav-skandalen: – Dette må være den største og mest alvorlige systemsvikten i norsk historie

– Omdømmet er viktig

– Nå er det viktigste at omdømmet til de enkelte ansatte i Nav rettes opp. Derfor må direktøren gå, fortsetter Hernes.

Han jobber ikke selv på et Nav-kontor og kjenner ikke til summingen som foregår i kantina eller i gangene. Han møter heller ikke brukerne som har opplevd dette. Men han vet likvel mye om hvordan dette oppleves for den enkelte ansatte.

– De ansatte opplever allerede mye vold på arbeidsplassen. De jobber blant trusler og rus daglig. Det er akkurat som om det er lov til å oppføre seg som en idiot når man besøker Nav. De ansatte kan jo liksom ikke jobben sin.

– Men i denne saken har det skjedd mange systemfeil. Hvor har rettsvesenet vært?

– Nav gjør mye godt for veldig mange. Men de gode historiene om dem som får jobb, dem som ikke havner på sosialen, dem som får hjelp til å skaffe seg bolig og ikke havner på utsiden av samfunnet – de historiene når aldri mediene og videre ut til folk.

– Vi skal ikke tie ihjel saker som dette, men sinnet og frustrasjonen må ikke rettes mot den enkelte ansatte, sier Arne Hernes.

Professor: Nav-svindel straffes hardere enn hvitsnippforbrytelser

– Nesten ikke til å holde ut

Stine Westrum leder Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo.

– Det er nesten ikke til å holde ut at folk sitter i fengsel, har mistet omsorgen for sine barn, fått urettmessige avslag for å ta avskjed med sine nære. Lista over overtramp synes å være utømmelig, sier Westrum til Fagforbundets nettside.

Fagforeningen hun leder har medlemmer på 15 ulike NAV-kontor i Oslo.

Hun kjenner seg godt igjen i det som har kommet fram, at NAV-ansatte har sagt fra igjen og igjen – uten å bli hørt:

– Vi roper ut hver dag hvordan et ansiktsløst, rigid system oppfattes. Vi har ikke behov for å ta oppmerksomheten fra brukere av tjenestene nå. Rett og slett fordi de personlige tragediene og det politiske ansvaret må få ta plass. Vi ønsker ikke at skytset skal rettes mot Fagforbundet og de ansatte. Men det kommer. Det må komme! Og da skal vi bidra med løsninger som sørger for at NAV blir det det er ment å være, et system som ivaretar folk, sier Westrum.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy