VÅGENG MÅ GÅ: – Nå er det viktigste at omdømmet til de enkelte ansatte i Nav rettes opp. Derfor må direktøren gå, sier Arne Hernes.
Privat
ingeborg.rangul@fagbladet.no
– Det er veldig synd på dem som er rammet. Samtidig er det viktig å huske arbeidstakerperspektivet her. De Nav-ansatte er arbeidstakerne som har gjort en god jobb ut fra regelverket de skal forvalte, som gjør en god jobb, og som skal ha gode liv på jobben sin, sier Arne Hernes – hovedtillitsvalgt for medlemmene i helse og oppvekst og sosial bolig og inkludering i Bergen.
Han sier at før Vågeng begynte i stillingen som leder i Nav i 2015, ledet hun et utvalg som skulle komme med forslag til hvordan Nav-organisasjonen kunne forbedres.
– Hun kontrollerte Nav. Likevel har en slik sak kunnet vokse seg så stor i løpet av disse årene, sier han.
– Omdømmet er viktig
– Nå er det viktigste at omdømmet til de enkelte ansatte i Nav rettes opp. Derfor må direktøren gå, fortsetter Hernes.
Han jobber ikke selv på et Nav-kontor og kjenner ikke til summingen som foregår i kantina eller i gangene. Han møter heller ikke brukerne som har opplevd dette. Men han vet likvel mye om hvordan dette oppleves for den enkelte ansatte.
– De ansatte opplever allerede mye vold på arbeidsplassen. De jobber blant trusler og rus daglig. Det er akkurat som om det er lov til å oppføre seg som en idiot når man besøker Nav. De ansatte kan jo liksom ikke jobben sin.
– Men i denne saken har det skjedd mange systemfeil. Hvor har rettsvesenet vært?
– Nav gjør mye godt for veldig mange. Men de gode historiene om dem som får jobb, dem som ikke havner på sosialen, dem som får hjelp til å skaffe seg bolig og ikke havner på utsiden av samfunnet – de historiene når aldri mediene og videre ut til folk.
– Vi skal ikke tie ihjel saker som dette, men sinnet og frustrasjonen må ikke rettes mot den enkelte ansatte, sier Arne Hernes.
• Professor: Nav-svindel straffes hardere enn hvitsnippforbrytelser
– Nesten ikke til å holde ut
Stine Westrum leder Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo.
– Det er nesten ikke til å holde ut at folk sitter i fengsel, har mistet omsorgen for sine barn, fått urettmessige avslag for å ta avskjed med sine nære. Lista over overtramp synes å være utømmelig, sier Westrum til Fagforbundets nettside.
Fagforeningen hun leder har medlemmer på 15 ulike NAV-kontor i Oslo.
Hun kjenner seg godt igjen i det som har kommet fram, at NAV-ansatte har sagt fra igjen og igjen – uten å bli hørt:
– Vi roper ut hver dag hvordan et ansiktsløst, rigid system oppfattes. Vi har ikke behov for å ta oppmerksomheten fra brukere av tjenestene nå. Rett og slett fordi de personlige tragediene og det politiske ansvaret må få ta plass. Vi ønsker ikke at skytset skal rettes mot Fagforbundet og de ansatte. Men det kommer. Det må komme! Og da skal vi bidra med løsninger som sørger for at NAV blir det det er ment å være, et system som ivaretar folk, sier Westrum.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte