Pilene peker oppover for SV og Audun Lysbakken selv om Rødt også stiger på målngene.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
– Det viktigste for meg er at SV gjør det godt og at partiene på venstresiden går fram, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
Ny rekord
På Opinions måling for FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) hadde SV en oppslutning på 8,0 prosent i februar. Det ville gitt en stortingsgruppe på 14 representanter.
På gjennomsnittet av alle målingene i februar hadde partiet 7,7 prosent.
Rødt får samtidig et gjennomsnitt på 5,5 prosent, men hadde hele 7,6 prosentpoeng på målingene Opinion-målingen for FriFagbevegelse/ANB/Dagsavisen. Det ville også gitt hele 14 representanter på Stortinget.
Audun Lysbakken mener bakgrunnen for framgangen til både SV og Rødt er en sterk uro rundt ulikhetene og et ønske om en tydelig opposisjon mot regjeringen.
SV-lederen har lagt bak seg den beste måneden på over 10 år for SV på målingene. I 2019 har også partiet det høyeste medlemstallet noensinne. Bare i løpet av årets to første måneder har partiet fått nesten 2000 nye medlemmer. Også Rødt har fått mange nye medlemmer.
Ingen frykt
Rødt ble stiftet så sent som i 2007 og er inne på Stortinget for første gang med partileder Bjørnar Moxnes. Partiet har fire varaordførere, men det virkelige oppsvinget har kommet etter at Bjørnar Moxnes fikk adgang til talerstolen på Stortinget.
SV ble stiftet i 1975 og er altså langt eldre enn «rivalen», og har røtter i Sosialistisk Folkeparti (SF), som ble etablert i 1961. Fra 2005 til 2013 var SV regjeringsparti sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
– Du frykter altså ikke Rødts framgang?
– Det ville vært veldig rart om jeg skulle gjøre det. Det er ikke noe problem for oss når vi har den høyeste oppslutningen på over 10 år og det høyeste medlemstallet noensinne. Vi har en kultur på venstresiden der vi unner hverandre suksess. Min jobb er å gjøre det bra med SV og holde en stø kurs for vårt parti, sier Audun Lysbakken.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox