JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå vokser partiene på venstresida – men SV ser ikke Rødt som en konkurrent

Pilene peker oppover for SV og Audun Lysbakken selv om Rødt også stiger på målngene.

Pilene peker oppover for SV og Audun Lysbakken selv om Rødt også stiger på målngene.

Jan-Erik Østlie

Rødt øker på meningsmålingene, men det bruker ikke SV-leder Audun Lysbakken mange kalorier på.

08040020230821171436

helge@lomedia.no

– Det viktigste for meg er at SV gjør det godt og at partiene på venstresiden går fram, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Ny rekord

På Opinions måling for FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) hadde SV en oppslutning på 8,0 prosent i februar. Det ville gitt en stortingsgruppe på 14 representanter.

På gjennomsnittet av alle målingene i februar hadde partiet 7,7 prosent.

Rødt får samtidig et gjennomsnitt på 5,5 prosent, men hadde hele 7,6 prosentpoeng på målingene Opinion-målingen for FriFagbevegelse/ANB/Dagsavisen. Det ville også gitt hele 14 representanter på Stortinget.

Audun Lysbakken mener bakgrunnen for framgangen til både SV og Rødt er en sterk uro rundt ulikhetene og et ønske om en tydelig opposisjon mot regjeringen.

SV-lederen har lagt bak seg den beste måneden på over 10 år for SV på målingene. I 2019 har også partiet det høyeste medlemstallet noensinne. Bare i løpet av årets to første måneder har partiet fått nesten 2000 nye medlemmer. Også Rødt har fått mange nye medlemmer.

Følg oss på Facebook

Ingen frykt

Rødt ble stiftet så sent som i 2007 og er inne på Stortinget for første gang med partileder Bjørnar Moxnes. Partiet har fire varaordførere, men det virkelige oppsvinget har kommet etter at Bjørnar Moxnes fikk adgang til talerstolen på Stortinget.

SV ble stiftet i 1975 og er altså langt eldre enn «rivalen», og har røtter i Sosialistisk Folkeparti (SF), som ble etablert i 1961. Fra 2005 til 2013 var SV regjeringsparti sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Du frykter altså ikke Rødts framgang?

– Det ville vært veldig rart om jeg skulle gjøre det. Det er ikke noe problem for oss når vi har den høyeste oppslutningen på over 10 år og det høyeste medlemstallet noensinne. Vi har en kultur på venstresiden der vi unner hverandre suksess. Min jobb er å gjøre det bra med SV og holde en stø kurs for vårt parti, sier Audun Lysbakken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy