Lang kamp etter usaklig oppsigelse:

Shwan ble usaklig oppsagt. Etter halvannet års kamp har han endelig en jobb å gå til

I FULL JOBB: Shwan Hama trives med ny jobb som fagkonsulent for barn og ungdom ved Verdenshuset på Haugenstua.

I FULL JOBB: Shwan Hama trives med ny jobb som fagkonsulent for barn og ungdom ved Verdenshuset på Haugenstua.

Ragnhild Heyerdahl

For ett år siden hadde Shwan Hama verken arbeid eller inntekt etter at han var blitt usaklig oppsagt fra jobben som miljøterapeut. Etter halvannet års kamp med Oslo kommune har han endelig fått en jobb å gå til.

2016070407000020160704122406

ragnhild@lomedia.no

I august 2015 skrev LO-Aktuelt om Shwan Hama som var blitt usaklig oppsagt fra stillingen sin i Oslo kommune, men som ikke fikk jobben tilbake. Ett år senere har saken fått en gledelig løsning: Hama er i full jobb og har fått etterbetalt lønna han hadde krav på.

– Etter at LO-Aktuelt skrev om saken, tok det ikke lang tid før jeg og advokaten igjen ble innkalt til et møte med kommunen. Tilstede på møtet var assisterende bydelsdirektør Bjørn Haraldsen. Jeg merket med én gang at han ville ha en løsning, forteller Hama.

Usaklig oppsagt, men Hama får ikke jobben tilbake

Uten jobb i halvannet år

Det var i august 2012 at Shwan Hama ble sagt opp fra stillingen sin som miljøterapeut ved et botilbud for enslige, mindreårige flyktninger. Oppsigelsen ble av Borgarting lagmannsrett kjent ugyldig i mars 2014. Likevel skulle det ta mer enn ett og et halvt år før Hama igjen fikk jobb i Oslo kommune. Det til tross for at Hama hadde søkt en rekke stillinger og argumentert med at han hadde fortrinnsrett til alle stillinger han var kvalifisert for. Kommunen mente på sin side de hadde gjort det en kunne forvente av dem, og at det manglet stillinger som matchet Hamas kompetanse.

25 Nexans-ansatte usaklig oppsagt - vant jobbene tilbake i retten

Fikk etterbetalt lønn

Da Hama tok kontakt med LO-Aktuelt i fjor sommer, sto han uten inntekt. Han fikk verken lønn eller dagpenger, og hadde ingen mulighet for å få lån. Derfor ble det en lykkelig dag for Hama da kommunen på sensommeren i fjor skrev under på en avtale om å etterbetale all lønna han skulle ha mottatt. I oktober 2015 fikk han tilbud om en deltidsstilling ved Verdenshuset på Haugenstua, en fritidsklubb for barn og ungdom i bydel Stovner.

– Det er så deilig å jobbe igjen! Å gå arbeidsledig skaper ikke et friskt liv, sier Hama og uttrykker glede over igjen å kunne bidra med noe til samfunnet.

Siden oktober har Hama gradvis økt stillingsbrøken sin. Fra å jobbe noen få timer tre dager i uka har han siden mai i år vært i hundre prosent stilling.

PAUSE: Seksjonsleder Bente Fedreheim er glad for å ha fått Shwan Hama med på laget.

PAUSE: Seksjonsleder Bente Fedreheim er glad for å ha fått Shwan Hama med på laget.

Ragnhild Heyerdahl

Veldig fornøyd

Hama viser oss rundt på Verdenshuset som huser kafé, treningsrom, aktivitetssaler, seminar- og møterom for ungdom og frivillige organisasjoner i bydel Stovner. På få måneder har han gradvis fått flere oppgaver og større ansvar. I dag har han blant annet ansvar for fakturering og booking av lokaler, i tillegg til å være klubbleder for fritidsklubben to ganger i uka.

– Jeg er veldig glad for å ha Shwan her på Verdenshuset. Han er en berikelse. Det har etter hvert blitt veldig mange organisasjoner som bruker huset, og det har tatt mye tid for meg. Derfor var det gull verdt da Shwan kom; han som også har en interesse for organisasjonslivet, sier Hamas sjef, seksjonsleder Bente Fedreheim.

Hama har tidligere hatt flere jobber innenfor inkluderings- og integreringsfeltet i kommunen, og forteller at han er veldig fornøyd med å jobbe med et flerkulturelt miljø igjen.

– Jeg opplever å ha en samfunnsnyttig og relevant jobb som jeg trives med. Det er bra for meg, det er bra for samfunnet, det er bra for brukerne våre, sier Hama.

– Viktig å finne løsning

Assisterende bydelsdirektør Bjørn Haraldsen i Stovner bydel sier til LO-Aktuelt at det var viktig for bydelen å finne en løsning på saken, og at Hamas nye stilling ble opprettet nettopp med det mål for øye. Haraldsen var selv involvert i møter med Hamas nye leder og med fastlegen, der det blant annet ble laget en gradvis opptrappingsplan for stillingen.

– Hvor vanlig er det at assisterende bydelsdirektør blir involvert i slike saker?

– Når vi går inn i en slik sak, kan det av og til være fornuftig å skifte mannskap. Her satte vi oss ned og gjorde en ny gjennomgang av saken.

– Sett i ettertid, hva tenker du om kommunens håndtering av Hamas sak?

– I alle slike saker setter vi oss ned i etterkant og ser på hva vi kunne ha gjort bedre, uten at jeg vil gå noe nærmere inn på det i denne konkrete saken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy