JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Se redningsaksjonen for brannofferet Samsam

HEKTISK: Endelig i Addis Abeba. Det er få minutter til Samsam skal få behandling på sykehus.

HEKTISK: Endelig i Addis Abeba. Det er få minutter til Samsam skal få behandling på sykehus.

Ola Tømmerås

Flyplassen i Jijiga ved grensen mot Somalia bades i stekende formiddagssol da den lokale ambulansen ankommer. Brannofferet Samsam (25) har tilbrakt mer enn 24 timer i bilen. Tilstanden er kritisk.

2016080912324620230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Lørdag falt Samsam over bålet mens hun laget mat. En type ulykke som rammer tusenvis av kvinner hvert år, og som gjør at nettopp kvinner i alderen 16 til 35 år er mest utsatt for brannskader i fattige land, ifølge WHO.

Nå er det torsdag formiddag. Samsam har overlevd fem døgn siden ulykken på hjemstedet ved Gode i Sør-Etiopia. Hun har vært gjennom 24 strabasiøse timer i en varm Toyota Land Cruiser omgjort til ambulanse.

De gamle bandasjene lukter. Pulsen er på 170 på grunn av smerter, halve ansiktet er svidd vekk, hun har dype brannsår på overkroppen og venstre ben.

KRITISK: Det er varmt, støvete og trangt. Samsam har overlevd 24 strabasiøse timer i bilen.

KRITISK: Det er varmt, støvete og trangt. Samsam har overlevd 24 strabasiøse timer i bilen.

Ola Tømmerås

Reddet av tilfeldigheter

Tilfeldigheter skal gjøre at Samsam overlever brannskadene. Hun skal ikke bli en av de mange tusen som dør av ubehandlede skader og infeksjoner hvert år. Med frivillig innsats fra kirurger og helsepersonell skal Samsam de kommende ukene bli reddet fra å bli invalidisert.

Men akkurat nå er utfallet uvisst.

Hun må ut av den varme og støvete ambulansen der hun har tilbrakt det siste døgnet. Sykepleier Selalem Manchu og lege Kjell Magne Kiplesund fra Nordic Medical Center (NMC) stabiliserer pasienten på ei flystripe 700 kilometer øst for hovedstaden Addis Abeba.

Startet med en e-post

Historien om redningsoperasjonen begynner grytidlig på morgenen ett døgn tidligere. Brannkonstablene Glenn Lauvik og Kenneth Wangen, som organiserer norske Burn Camp for brannskadde barn, har akkurat landet i Addis Abeba. De skal undervise ansatte ved NMC i bruk av nytt utstyr og legge opp brannsikring og rutiner. Linken er kolleger blant Burn Camp-organisatorer fra brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus.

Litt over klokka sju onsdag morgen tar sykehusdirektør Kjell Magne Kiplesund imot den lille norske delegasjonen. Samtidig får han en melding fra brannskadekirurg Einar Eriksen på telefonen.

Eriksen har fått et rop om hjelp fra Samsams bror, som bor i Tyskland. Familien er på vei i en lokal ambulanse, men mulighetene for å overleve transporten er minimal. Det kan ta dager.

– Fins det noen mulighet for ambulansefly?

Avgjort på timen

Glenn Lauvik ringer Bjørnar Aronsen i Oslo brann- og redningskorps. Det er verdt et forsøk.

I Norge har ikke kontortida begynt. Likevel kommer svaret på under en time: – Vi kan stille med 30.000 kroner til evakueringen med fly.

Flyselskapet gir klarsignal. Ambulansen med Samsam og familien er i fjellet, midtveis mellom Gode og Jijiga. Vi kan fly og hente henne om et par timer.

Redningsaksjonen for Samsam er så vidt planlagt. Så kommer tilbakeslaget:

Militæret har stoppet den lokale ambulansen. Det er innført restriksjoner i et urolig fjellområde langs grensa mot Somalia. All ferdsel skal skje i kolonne med militært følge, og den har ikke militæret planer om å kjøre før soloppgang.

Overlever natta i fjellet

Torsdag morgen starter med uro. Legene er klare, ambulanseflyet står klart, men ingen vet om Samsam har overlevd natta i fjellet.

Klokka er kvart over ti da doktor Kjell Magne Kiplesund får meldingen vi ikke hadde turt å håpe på: Ambulansen med Samsam har ankommet Jijiga.

Få minutter senere rykker en ambulanse ut fra Nordic Medical Center. I den sitter doktor Kiplesund, sykepleier Selalem, flere bager med medisinsk utstyr og Fagbladets reporter. Destinasjon er Addis Abebas flyplass og ambulansefly til Jijiga.

– Ville ikke klart seg

I Jijiga ligger flyplassen øde, stille og glovarm. Det er ingen flere avganger før kvelden. Eneste aktivitet er en støvete Toyota som rygger opp til ambulanseflyet.

På flystripa jobber en liten gruppe mennesker med å få flyttet Samsam fra madrassen i bilen og inn i flyet. Der får hun for første gang smertestillende siden ulykken lørdag.

Kjell Magne og Selalem jobber rolig, men intenst med å stabilisere pasienten.

Det er snart klart for take off.

Se videoer her (saken fortsetter under)

– Hun ville ikke ha overlevd på et lokalt sykehus. Skadene er for dype, fastslår kirurg Einar Eriksen i Children Burn Care Foundation. Han har brannskader som spesialområde.

Det er blitt ettermiddag, og vi har returnert til Addis Abeba. Eriksen har akkurat tatt imot Samsam på det koreanske sykehuset i byen. Der leier han plass for å operere voksne og ungdommer. Ved et amerikanske sykehus i byen, Cure hospital, opererer han barn som ellers ville vært overlatt til seg selv og invalidiserende utvikling av ubehandlede brannskader.

Virksomheten og operasjonene finansieres av frivillige organisasjoner. Bak Children Burn Care Foundation står blant annet Lions i Notodden og Harstad, samt frivillige i lokalmiljøene som flere ganger årlig arrangerer innsamlinger.

24 timer å vente

Tilstanden til Samsam er fortsatt kritisk. Hun er for svak til å opereres i kveld. Eriksen må balansere mellom å få henne sterkere og overhengende risiko for akutt nyresvikt etter altfor mange dager med dødt hudvev og infeksjoner.

– Vi gir henne 24 timer på antibiotika, næring og veske, beslutter han.

Sykepleierne begynner en møysommelig jobb med å fjerne fastgrodd bandasje og rengjøre pasienten.

Sovner stille

MØYSOMMELIG JOBB: Kirurg Einar Eriksen begynner en møysommelig jobb med å fjerne dødt hudvev.

MØYSOMMELIG JOBB: Kirurg Einar Eriksen begynner en møysommelig jobb med å fjerne dødt hudvev.

Ola Tømmerås

Det er en rolig og behersket stemning på operasjonsstua fredag kveld. Det har gått seks døgn siden ulykken. Samsam sovner stille under anestesilegens kontroll.

Eriksen er fornøyd med utviklingen. Hun har kommet seg godt det siste døgnet.

De kommende to timene skal operasjonsteamet fjerne nesten 15 prosent av Samsams hud, tilsvarende 15 håndflater, fra ansiktet, overkroppen og venstre ben.

Eriksen studerer ansiktet med et erfarent blikk.

– Vi skal klare å bygge opp igjen dette, også øyelokket. Samsam skal få all den gode behandlingen vi kan gi.

Forkrøples av manglende behandling

Pasientene som havner hos kirurg Einar Eriksen har trukket et vinnerlodd. De får en behandling vi tar som en selvfølge her hjemme, men som mangler for de fleste.

Ubehandlede brannskader er et stort helseproblem i fattige land. De som overlever brannulykker, påfølgende skader og infeksjoner, blir som oftest invalidisert. Legemsdeler forkrøples og gror sammen av arrvev.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at ti millioner funksjonsår går tapt hvert eneste år som en følge av ubehandlede brannskader.

– Ingen bryr seg om dem

Lege Einar Eriksen har viet livet sitt til å gi flest mulig brannskadde i fattige land en tilnærmet lik mulighet for å leve videre som den brannskadde i rike land har.

HÅPER: Tayanisch tviholder på å bli far Hernes fang. En skoldingsulykke ga barnet en erfaring med smerter som sitter dypt. Håpet er legene som eksperter på brannskader.

HÅPER: Tayanisch tviholder på å bli far Hernes fang. En skoldingsulykke ga barnet en erfaring med smerter som sitter dypt. Håpet er legene som eksperter på brannskader.

Ola Tømmerås

– De har ikke penger, ingen bryr seg om dem, de går for lut og kaldt vann, sier Einar Eriksen. Han ble oppmerksom på omfanget av invalidiserte mennesker etter brannulykker da han var lege i Sør-Etiopia fra 1987 til 1993.

– Jeg vet ikke hvor mange skudd-, pil- og spydskader vi behandlet i året, men det var én ting jeg reagerte på, og det var alle brannskadene og mennesker invalidisert på grunn av manglende behandling, forteller Eriksen.

FIKK HJELP: Abraham Gardin har fått hjelp på sykehuset Yekatit 12, der Haukeland sykehus har bidratt til en brannskadeavdeling finansiert av Norad. Abraham ble kraftig forbrent under et epilepsianfall.

FIKK HJELP: Abraham Gardin har fått hjelp på sykehuset Yekatit 12, der Haukeland sykehus har bidratt til en brannskadeavdeling finansiert av Norad. Abraham ble kraftig forbrent under et epilepsianfall.

Ola Tømmerås

Skal få samme mulighet

Likevel var det én spesifikk hendelse i legens liv, som avgjorde – som brakte ham tilbake til studiene for å spesialisere seg på plastisk kirurgi etter brannskader, for deretter å returnere til Etiopia; det var da hans datter, 14 måneder gammel, forbrant begge hendene.

– Det skjedde i Norge på begynnelsen av 90-tallet. I dag har hun ingen mén, ikke engang arr, takket være brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen. Hadde hun levd i Etiopia, ville hendene vært fullstendig forkrøplet. For meg ble det et kall å gi så mange som mulig en tilsvarende sjanse som det min datter fikk, forteller Eriksen.

KAN ENDELIG GÅ: Den 14 år gamle jenta levde i 12 år med bena grodd sammen på grunn av ubehandlede brannskader. – Det er stimulerende å jobbe med brannskadde når man ser resultatene, sier kirurg Einar Eriksen.

KAN ENDELIG GÅ: Den 14 år gamle jenta levde i 12 år med bena grodd sammen på grunn av ubehandlede brannskader. – Det er stimulerende å jobbe med brannskadde når man ser resultatene, sier kirurg Einar Eriksen.

Ola Tømmerås

Bygde brannskadeavdeling

Det er 17 år siden han returnerte til Etiopia som spesialist på brannskader. I de påfølgende årene bidro han og flere andre norske leger og helsepersonell til oppbyggingen av brannskadeavdelingen ved det lokale sykehuset Yekatit 12 i Addis Abeba – et prosjekt ledet av Haukeland sykehus og finansiert av Norad.

I dag leier Eriksen plass ved Korean hospital og det amerikanske Cure hospital.

– All behandling er gratis. Jeg «selger» pasient for pasient til giverorganisasjoner i Europa og USA, forteller kirurg Einar Eriksen.

Nå er målet å få bidra til opplæring av flere brannskadekirurger ved afrikanske sykehus.

– Det trengs sårt i de aller fleste land.

Brannskader som helseproblem

• Ubehandlede brannskader utgjør et formidabelt helseproblem i fattige land.

• 96 prosent av alle verdens brannskadedødsfall skjer i den fattige delen av verden.

• Verdens helseorganisasjon anslår at ti millioner funksjonsår går tapt hvert eneste år på grunn av ubehandlede brannskader.

• Et afrikansk barn har ni ganger høyre risiko for å omkomme av skader etter brann enn et europeisk barn.

• Risiko for brannskader og invalidisering etter manglende behandling representerer en av de aller største helseforskjeller mellom rike og fattige land.

Kilde: Verdens Helseorganisasjon, WHO

Redningsoperasjonen for Samsam

• Oslo brannkorpsforening ga 30.000 kroner og venner i Tyskland sponset med 20.000 til evakuering med ambulansefly fra Jijigia i Øst-Etiopia til hovedstaden Addis Abeba.

• Lørenskog brannkorpsforening bidro dagene etter med 5000 kroner og Fagforbundet Akershus med 10.000 kroner. Pengene vil bli brukt til å dekke behandlingsutgifter.

Brannofrene har ikke penger, ingen bryr seg om dem, de går for lut og kaldt vann.

Brannskadekirurg Einar Eriksen i Addis Abeba

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
KRITISK: Det er varmt, støvete og trangt. Samsam har overlevd 24 strabasiøse timer i bilen.

KRITISK: Det er varmt, støvete og trangt. Samsam har overlevd 24 strabasiøse timer i bilen.

Ola Tømmerås

HEKTISK: Endelig i Addis Abeba. Det er få minutter til Samsam skal få behandling på sykehus.

HEKTISK: Endelig i Addis Abeba. Det er få minutter til Samsam skal få behandling på sykehus.

Ola Tømmerås