JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

200 mennesker kan når som helst bli tvangsflyttet fra palestinsk landsby

2018100812290020230821171436
SPLITTE: Israel Defense Force vil splitte Vestbredden og Palestina mer enn hva som allerede er gjort, skriver Christina Beck Jørgensen.

SPLITTE: Israel Defense Force vil splitte Vestbredden og Palestina mer enn hva som allerede er gjort, skriver Christina Beck Jørgensen.

Yngvil Mortensen

Vi kan ikke sitte og se på det som skjer på Vestbredden uten å reagere, skriver skribenten.

Hjelpepleier og plasstillitsvalgt i Fagforbundet Elverum

For under en måned siden besøkte jeg og 13 andre beduinlandsbyen Khan Al-Ahmar i Palestina. Vi var en gjeng med ulik bakgrunn, alle med forskjellige mål med turen. I landsbyen møtte vi mange aktivister. De har samlet seg der fordi retten i Israel har bestemt at Israel Defense Force (IDF) har rett til å fjerne hele landsbyen på Vestbredden.

IDF vil altså splitte Vestbredden og Palestina mer enn hva som allerede er gjort.

Kan tvangsflyttes

Khan Al-Ahmar ligger like ved bosettingen Kfar Adumim, i område C på Vestbredden. At landsbyen ligger i C-området vil si at Israel styrer det. Det vil si at er du en Palestiner fra en annen by, må du mest sannsynlig søke om tillatelse for å komme dit.

Da IDF sa de ville fjerne hele landsbyen for å kunne dele Vestbredden i to, sa Palestinske myndigheter, FN og EU nei. Dette mente de gikk imot menneskerettighetsloven. Da valgte IDF og søke støtte fra sine egne i den Israelske domstolen, og det fikk de.

I september ga IDF beskjed om at de skulle utslette landsbyen 1. oktober. På grunn av aktivistene og internasjonalt press har de nå utsatt det på uviss tid.

Det betyr at de 200 menneskene i Khan Al-Ahmar når som helst kan bli fjernet på brutale måter. Det kan skje i kveld, om en uke eller om en måned.

Må reagere

Siden vi var i Khan Al-Ahmar, har det skjedd mye både der og her hjemme, men det er ikke nok. Situasjonen er fortsatt urolig.

Nylig sendte Arbeiderpartiet sin representant på Stortinget, Torstein Tvedt Solberg, inn følgende spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide: «Vil utenriksministeren vurdere konkrete reaksjoner for å legge ytterligere press på Israel for å forhindre at beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på den okkuperte Vestbredden blir jevnet med jorden og beboerne tvangsflyttet i strid med Folkeretten?»

Sørede har nå svart følgende: «Norske myndigheter har ved flere anledninger, og over lengre tid, uttrykt bekymring over israelske planer om å rive den palestinske beduinlandsbyen Khan Al-Ahmar på Vestbredden. Jeg oppfordret senest den 11. september i år israelske myndigheter til å skrinlegge planene om å rive landsbyen. Statssekretær Halvorsen gjorde det samme den 5. juli. Norge var også tilsluttet en felles EU-uttalelse om saken den 12. mai i år.»

Videre sier Søreide at dersom landsbyen rives og beboerne tvangsflyttes, vil det vanskeliggjøre en sammenhengende palestinsk stat i en fremtidig tostatsløsning.

Det er flott at regjeringen har gjort tiltak før, men det er nå norske myndigheter må legge press på Israel.

Spre ordet

Vi som medmennesker kan ikke sitte og se på dette uten å reagere. Vi må spre ordet og legge press på våre folkevalgte slik at de kan sette et stort press på Israel. Vi ville vel ikke latt en mobber plage og banke opp en som var yngre og mindre enn ham eller henne selv?

Hvorfor skal da Israel som stat få lov til å herse med andres menneskeliv?

Siden vi var i Khan Al-Ahmar, har det skjedd mye både der og her hjemme, men det er ikke nok

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy