HENGER IKKE SAMMEN: Det stipendet vi har i dag henger ikke sammen med prisveksten som har vært de siste årene, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Fabian Blank/Unsplash
Hjelpepleier
I forrige uke skrev Frifagbevegelse om Frp-topp Roy Steffensen, som er enig i at studenter sutrer etter stipendkutt.
Jeg mener politikeren bruker en stygg hersketeknikk for å få studenter til å tie om et viktig tema.
Ikke fornøyd
I budsjettavtalen for 2019 ble KrF og regjeringspartiene enige om at 25 prosent av studielånet ditt kan bli gjort om til stipend på grunnlag av studiepoeng. De siste 15 prosentene vil derimot bare bli omgjort hvis du fullfører graden. Målet er å få flere studentene til å fullføre studiene.
Norsk Studentorganisasjon (NSO) er ikke fornøyd med dette og har fått 26.500 underskrifter på et opprop og støtte fra over 46 organisasjoner.
Jobb og studier
Jeg er helt enig med NSO. Selv har jeg returnert til skolebenken i en alder av 29 år. Jeg tar påbygg på videregående og er på skolen tre dager i uka. Utenom dette har jeg en fast helgestilling i kommunen og jobber der så mye jeg kan ved siden av skolen.
Alle skoleferier blir for eksempel brukt på jobb, og ofte jobber jeg etter en dag på skolen.
Henger ikke sammen
Det stipendet vi har i dag henger ikke sammen med prisveksten som har vært de siste årene. Politikerne må bestemme seg for om de ønsker å gi en utdanning til studenter, og gi de tid til å studere eller ikke.
Det å være student og å jobbe ved siden av, går for en periode, men ikke over lengre tid. På min arbeidsplass hadde vi ikke ønsket at en ansatt arbeidet fra åtte til ti på kvelden, men så lange dager får ofte en student som sjonglerer jobb og studier.
Trenger det grunnleggende
Jeg har et stipend på rundt 2000 kroner i måneden. Det er ikke nok når jeg må betale leieutgifter, mat, penger til og fra skolen og forsikringer.
Når jeg velger å ta en utdanning, velger jeg å leve noen år med lav inntekt. Likevel bør det grunnleggende være på plass. Både leieprisene og matvareprisene øker. Samtidig kuttes stipendet.
Du trenger ikke å være en matematiker for å forstå at studenter rammes av dette, og de rammes hardt.
Sutrer ikke
Roy Steffensen (Frp) mener studentene ikke har noe å klage over, men jeg lurer på hvordan Roy hadde overlevd på den samme inntekten studenter har.
Det er riktig og viktig at studentene sier ifra, og det er unødvendig å bruke hersketeknikker og si at vi sutrer. Vi sutrer ikke. Vi sier ifra og bruker vår ytringsfrihet.
Vi seiret da vi fikk innført elleve måneder med studiestøtte, men det hjelper ikke hvis pengene til den siste måneden blir tatt fra de resterende ti månedene.
Å være student og å jobbe ved siden av går for en periode, men ikke over lengre tid
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
SPARER IKKE SELV: – Det er vel typisk kvinner det, sier Ruth Petersen.
Eivind Senneset
UTENFOR: Nicolay Hellestø mener Fagforbundet og LO må kreve en mye sterkere statlig styring av markedet enn i dag.
PRIVAT
BLE IKKE ENIGE I FORHANDLINGENE: – Kommunesektoren er avhengig av hele laget av ansatte. Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Mette Nord.
Alf Ragnar Olsen
Martin Guttormsen Slørdal
NYTT FORSLAG: Mette Nord i Fagforbundet har lagt et forslag på bordet.
Alf Ragnar Olsen
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
HENGER IKKE SAMMEN: Det stipendet vi har i dag henger ikke sammen med prisveksten som har vært de siste årene, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Fabian Blank/Unsplash
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik