JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Min datter trenger et solidarisk budsjett, ikke et som premierer de rike og friske og straffer resten

2019100912440820230821171436

Colourbox.com

Hvis min datter er heldig og blir en av de få rikeste i Norge vil hun klare seg fint med politikken som føres i dag. Men vi kan ikke satse på at alle blir rike.

Hjelpepleier

Den 7. oktober fikk KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad en sønn. Gratulerer masse til familien! Da Stortinget la frem statsbudsjettet var han på fødestua.

«Vi har laget et budsjett tilpasset min nyfødte sønn og alle landets barn, ler han lykkelig.»

For seks uker siden fikk jeg en datter. Det er det største jeg har vært med på i hele mitt liv, og dagene etter fødsel brukes på å tilpasse oss til den nye hverdagen med masse kos og timevis med å se på det nydeligste jeg noen gang har sett.

Jeg ser at Ropstad og jeg har ulike tanker rundt statsbudsjettet og tilpasning for landets barn. Min fødsel var ganske traumatisk, og vi har vært avhengig av mye ekstra hjelp før, under og etter fødsel av helsepersonell. Dette er de samme folka som står i ufrivillige små deltidsstillinger og som ofte leverer tjenester som må kuttes på grunn av dårligere økonomi til kommunene. Dette ser ikke ut til å bli noe bedre med regjeringens forslag til statsbudsjett.

Seks år med regjeringen Solberg: Dette er de mest smertefulle kuttene for arbeidsfolk

I min familie har vi flere med cøliaki, og det er stor mulighet for at min datter også får dette. I fjor kuttet regjeringen i støtta til de med denne sykdommen. Dette er støtte som skal gå til ulike matvarer som blir dyrere for dem enn for de uten cøliaki. Nå velger regjeringen å kutte enda en gang i støtten til en liten og sårbar gruppe som ikke valgte å bli født med denne allergien.

Det kuttes også for unge uføre som heller ikke har valgt dette. Det er straff nok å vokse opp med utfordringer som gjør at du ikke kan fungere som du ønsker. Men dagens regjering velger å tråkke på dem og ikke bidra til bedre løsninger for deres hverdag. Unge under 25 år vil få kuttet støtten med 60.000, og uføretillegget skal avvikles helt.

Slik rammer kuttene tannlege-regninga

Vi har et stort hull i norsk helsevesen når det kommer til tannhelse, og her har heller ikke regjeringen valgt å bruke penger. Det skal heller kuttes i støtte til tannregulering, noen som vil bety at 10.000 barn og unge vil miste støtte til å få ordnet tannstillingen sin. Selv hadde jeg regulering fra jeg var 13–18 år og måtte gjennomgå en kjeveoperasjon på grunn av stort underbitt. Min datter vil mest sannsynlig ikke ha samme mulighet for hjelp som meg hvis dagens regjering får fortsette med disse kuttene.

Derfor ser jeg ikke en lys fremtid for min datter, men heller det motsatte. Hvis hun er heldig og blir en av de få rikeste i Norge vil hun klare seg fint med politikken som føres i dag. Men vi kan ikke satse på at alle blir rike, da trenger vi heller et samfunn som ivaretar alle og som fungerer slik at man hjelper hverandre.

Det er et solidarisk statsbudsjett min datter trenger, ikke et som premierer de rike og friske og straffer resten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy