JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må jobbe deltid

Lisa har ønsket seg full jobb i ni år

Anita Arntzen


2017050412113520230821171436

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Fagbladet har i en større artikkel intervjuet deltidsarbeidende medlemmer i Fagforbundet. Felles for dem er at ingen av dem ønsker å jobbe heltid. Åtte av ti som jobber deltid, har nemlig valgt det selv.

Det er likevel et stort problem at mange kvinner kjemper for å få fulle stillinger.

Her er to av dem.

«Jeg vil ikke anbefale barna mine å utdanne seg til helsefagarbeidere.»

ØNSKE: Lisa har ønsket seg heltidsjobb i ni år.

ØNSKE: Lisa har ønsket seg heltidsjobb i ni år.

Anita Arntzen

– Kvinner bør bli delvis uføre framfor å jobbe frivillig deltid

Lisa har jobbet som hjelpepleier i ni år. Like lenge har hun ønsket seg en fulltidsjobb – og det har ikke vært mulig å få.

– Jeg var ikke klar over at arbeidsmarkedet var så vanskelig da jeg utdannet meg til hjelpepleier. Det oppdaget jeg først da jeg var ute i praksis på slutten av utdanningen. Jeg så at mange jobbet deltid og gikk løse vakter og helgevakter i tillegg. Nå følger jeg i deres fotspor.

– Jeg har vurdert å omskolere meg eller ta videreutdanning, men det er ikke aktuelt akkurat nå. Nå har jeg nylig kommet opp i 75 prosent stilling, og øyner håp om hundre prosent.

Kommentar: Hvorfor vil ikke flere damer jobbe fulltid?

– Shopper du vakter i tillegg til din faste stilling?

– Jeg jobber så mye jeg kan når det er mulig. Det går litt opp og ned hvor mye det blir, men i snitt to–tre ekstravakter hver måned.

– Du har to barn. Vil du anbefale dem å bli helsefagarbeidere?

– Nei, det vil jeg fraråde dem. Det er en givende jobb som du får mye igjen i, men slik arbeidsforholdene er i dette yrket, vil jeg ikke anbefale dem det.

– Har du tenkt på hvordan deltidsjobbing kan slå ut på pensjonen din?

– Tanken på pensjon ligger og gnager i hodet hele tida. Slik det ser ut nå, blir det nok lite i pensjon, men jeg er ung og håper at jeg kan få hel stilling etter hvert. Jeg tenker også på at jeg kanskje bør begynne å spare til pensjon selv.

«Jeg føler jeg kunne vært til nytte et sted»

FÅR IKKE: – Jeg ønsker meg heltidsjobb, men det har ikke blitt lyst ut noen 100 prosent stillinger siden jeg flytta hit, sier Marte Berg..

FÅR IKKE: – Jeg ønsker meg heltidsjobb, men det har ikke blitt lyst ut noen 100 prosent stillinger siden jeg flytta hit, sier Marte Berg..

Werrner Juvik

Da Marte Berg (22) flyttet fra Bjugn i Nord-Trøndelag, sa hun samtidig farvel til sin faste fullidsjobb. Nå jobber trønderen deltid på SFO ved Vigernes skole på Lillestrøm.

– Jeg ønsker meg heltidsjobb, men det har ikke blitt lyst ut noen 100 prosent stillinger siden jeg flytta hit. Jeg har fått noen vikartimer på skolen i ny og ne, forteller Berg.

Mannen hennes er i full jobb, mens hun har jobbet 50 prosent deltid i halvannet år nå.

Derfor jobber vi frivillig deltid

Merker det på økonomien

– Vi har et barn på ett år. Det er klart vi merker det økonomisk når jeg bare jobber deltid. Det var mer romslig før, erkjenner hun.

Det verste er imidlertid følelsen av at hun ikke får brukt ressursene sine.

– Jeg føler jeg kunne vært til nytte et annet sted enn å gå hjemme. Vi vil flytte tilbake til Trøndelag hvis jeg får tilbud om en 100 prosent stilling der, sier hun.

– Har du tenkt over hvilke konsekvenser deltidsjobbingen har for pensjonen din?

– Det er klart jeg tenker på det. Jeg hadde en ganske god pensjonsordning. Når jeg bare jobber 50 prosent, blir det selvsagt mindre i pensjon.

Mette Nord: – Slik mange av disse jobbene er i dag, er kanskje full stilling en utopi

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy