Byrådet i Bergen:

Foreslår kvalitetspakke for sykehjemmene

KVALITET: Byrådsleder Harald Schjelderup sier han vil satse på sykehjemmenes korttidsavdleinger, selv om byens budjett er trangt.

KVALITET: Byrådsleder Harald Schjelderup sier han vil satse på sykehjemmenes korttidsavdleinger, selv om byens budjett er trangt.

Kathrine Geard

Byrådet i Bergen legger opp til betydelig styrking av grunnbemanningen på sykehjemmenes kortidsavdelinger i budsjettet for neste år, røper Harald Schjelderup (Ap), byrådsleder i Bergen kommune.

2016092109032620160921090736

kathrine.geard@fagbladet.no

Byrådets forslag til handlings- og økonomiplan 2017-2020 og budsjett 2017 blir offentliggjort onsdag formiddag. I et intervju med Fagbladet opplyser byrådsleder Harald Schjelderup at den største enkeltsatsingen i driftsbudsjettet for 2017 er det de kaller kvalitetspakken for sykehjemmene i Bergen. Pakken inneholder blant annet en betydelig styrking av grunnbemanningen på korttidsavdelingene på sykehjemmene.

– Vi legger inn 18 millioner til dette neste år, og 21 millioner i 2018, sier Schjelderup.

Avdelinger med lav bemanning

Byrådet vet godt det er en vanlig oppfatning at mange kommunale enheter i byen har for lav bemanning, men Bergen kommune har ikke økonomi til å imøtekomme alle behov.

– Men på korttidsavdelingene mener vi det haster med å få økt grunnbemanningen. Så derfor styrker vi budsjettene for dette kraftig de neste årene, sier byrådslederen til fagbladet.no.

Styrker psykologitjenesten

I pakken ligger også en styrking av psykologtjenesten på sykehjemmene, fire milllioner mer til aktivitører og midler til to frivillighetskoordinatorer, som skal jobbe med å tilrettelegge frivillighet og aktivitet.

– Vi gjør et virkelig løft, sier Schjelderup, som likevel innser at mange ønsker at de skal gjøre enda mer.

– Det har jeg forståelse for, men vi har trange økonomiske rammer, og vi har ingen regjering som hjelper til. Vi skal drive kommunen økonomisk forsvarlig, men innenfor de rammene klarer vi nå å prioritere sykehjemmene.

Bygger nye sykehjem

Satsingen gjelder også bygging av nye sykehjem og sykehjemsplasser. Neste år starter byggingen av to helt nye sykehjem på Søreide og Råstølen i bydelen Fana. Det er også planlagt nytt sykehjem i Åsane samt nye avdelinger på eksisterende sykehjem. Tilsammen skal det blir 400 nye moderne plasser i Bergen i de kommende årene. Samtidig skal kommunen avvikle tosengs-rom og gamle aldershjem, i tråd med nasjonal politikk.

– Dekningsgraden vil ikke bli vesentlig endret, men vi hever kvaliteten, sier Schjelderup, som opplyser at dekningsgraden er ganske god i Bergen.

Viktig for kvaliteten

Fagforbundet i Bergen kommune er positive til at det endelig satses på å styrke bemanningen på sykehjemmene.

– Det er viktig både for kvaliteten på tjenestene og for arbeidstakernes mulighet til å stå i jobben sin. Det er gledelig at byrådet nå vil satse på aktivitører, det mener vi de bør fortsette med. Vi håper at byrådet vil jobbe videre med bemanning innenfor hjemmesykepleien også, hvor arbeidsbelastningen er stor på de ansatte, kommenterer leder i Fagforbundet Bergen, Sara Bell.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy