JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for gammel rettighet

Her saksøker de kommunen for å få fri dagen etter sankthans

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Coulourbox

Mange kommuneansatte i Tønsberg hadde fram til 2010 fri dagen etter sankthansaften. Nå går fagforeningene i byen til sak mot kommunen for å få fridagen tilbake.

2016062212460020230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Saken er berammet i Tønberg tingrett i august. Her skal det kjempes om de kommuneansattes rett til å ha fri dagen etter sankthans.

– Dette er en gammel tradisjon i Vestfold, og vi ønsker å kjempe for at våre medlemmer skal beholde rettighetene de har hatt, sa Hilde Sørdalen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Tønsberg kommune, til fagbladet.no da stevningen ble sendt inn i januar.

– Rettssaken skal gå 15. – 17. august, og jeg skal følge saken i retten, sier Sørdalen, som sier hun er svært spent på utfallet

Les også: • Ferien blir best med tariffavtale

Massiv oppslutning

Det er til sammen 10 organisasjoner som står bak stevningen. Ifølge Sørdalen har det ikke vært kontakt mellom partene om saken siden stevningen ble sendt inn. En av Fagforbundets advokater skal prosedere saken i tingretten.

Les også: • Slik beregnes feriepengene dine

Helligdag i hele landet

Fram til 1770 var dagen etter sankthansaften helligdag i hele landet, men ble da avskaffet av danskekongen. I deler av landet fortsatte imidlertid tradisjonen med fri 24. juni.

I Tønsberg hadde alle kommuneansatte, bortsett fra de som jobber i skole- og helsesektoren, fri denne dagen fram til kommunen i 2010 erstattet fridagen med en kompensasjonsordning. Da fikk alle ansatte 7,5 timer fri de kunne bruke i løpet av året. I 2013 ble ordningen sagt opp. Fagforeningene i byen mente at den gamle ordningen måtte gjeninntre da daværende avtale ble sagt opp. Det skjedde ikke.

– Alle fagforeningene står nå sammen om stevningen. Vi må vise medlemmene at vi ikke gir opp deres rettigheter uten kamp, sier Sørdalen.

Følg Fagbladet på Facebook og får nyhetsbrevet vårt

Kunne ha blitt langhelg

I år faller sankthansaften på en torsdag. Med avtalefestet fri dagen derpå kunne dette ha blitt nok en langhelg.

– Jeg vet ikke noe om hvor mange som har lagt inn ferie eller fleksidag fredag. Men her på kontoret skal vi jobbe, sier Hilde Sørdalen til fabladet.no.

Feiring på hell

• Mens store deler av den danske og den svenske befolkningen feirer sankthans eller midtsommer, er det svært få som markerer denne dagen i Norge.

• Og færre og færre blir det, viser en undersøkelse om nasjonale symboler som Stiftelsen kirkeforskning har gjort. Den ble gjennomført i Norge, Sverige og Danmark første gang i 1998, og gjentatt i 2013.

• Undersøkelsen viser at oppslutningen om sankthans har sunket med rundt ti prosent på disse årene i Norge.

• I Sverige og Danmark har utviklingen gått i motsatt retning. Her er det flere som markerer sommersolverv.

• Over 40 prosent av våre naboer sier at de markerer denne dagen. Det er en markant økning siden 1998.

• En mulig forklaring på den labre midtsommerfeiringen i Norge kan være at vi satser mer på å feire nasjonaldagen 17. mai.

(Kilde: Forskning.no/Kifo)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy