Venstre og KrF ga etter for regjeringens krav om egenandel for fysioterapi

Nå må uføre betale egenandel på fysioterapi

Trine Skei Grande ofret kronikeres rett til behandling uten egenandeler da det snøret seg til i budsjettforhandlingene.

Trine Skei Grande ofret kronikeres rett til behandling uten egenandeler da det snøret seg til i budsjettforhandlingene.

Jo Straube

En kvart million nordmenn med kroniske lidelser mister retten til behandling hos fysioterapeut uten betaling av egenandeler.

2016120612090020161206124219

helge@lomedia.no

– Pasientene og fysioterapitjenesten i kommunene betaler prisen, sier leder i Norsk Fysioterapiforbund, Fred Hatlebrekke, i en pressemelding.

Egentlig flertall

Det er egentlig flertall på Stortinget for å beholde den såkalte diagnoselisten og dermed gi kronikere fri rett til behandling. Også Venstre og KrF hadde dette med i sine alternative budsjett. Det var også en av postene på budsjettet som etter det LO-Aktuelt erfarer gjorde det vanskelig for de fire partiene å bli enige.

Uføre får økt pensjon og etterbetalt

Venstre og KrF ga imidlertid etter og går med på å innføre egenandelen. Store pasientgrupper mister dermed retten til gratis fysioterapi.

– Sykdomslisten skjermer flere hundre tusen mennesker mot å betale egenandel. Det er for en stor del tale om mennesker med store funksjonshemminger og alvorlige kroniske sykdommer. Det er både overraskende og sterkt beklagelig at sykdomslisten fjernes, mener Hatlebrekke.

Få nyhetsbrevet vårt

Tar fra kommunene

Kommunenes rammetilskudd reduseres med 175 millioner kroner. Dette beløpet skal kompenseres ved at kommunene tar egenandel fra pasienter som får fysioterapi. Hatlebrekke frykter dette vil gi et dårligere tilbud i kommunene og at det vil ramme kommunenes evne til å bidra i opptrappingsplanen for rehabilitering og habilitering.

– Mange kommuner har signalisert at de ikke vil klare å kompensere inntektstapet gjennom egenandeler alene og ser seg derfor nødt til å kutte i fysioterapitjenesten neste år. Tilbudet blir derfor både dyrere og svakere, mener Hatlebrekke.

Helse- og omsorgsdepartementet begrunner forslaget med at det å stå på diagnoselisten gir rett til fritak for egenandeler, uten at det er tatt hensyn til funksjonsproblemer og behovet for fysioterapi.

– Det er ikke alltid sammenheng mellom diagnose og behov. Når sykdomslistepasienter kan få gratis behandling, er det en risiko for overbehandling eller unødvendig fysioterapibehandling. Sykdomslisten kan på denne måten bidra til feil prioriteringer og feil bruk av ressurser, het det i høringsnotatet.

Følg Fagbladet på Facebook

– Kronikere må betale

Norsk Revmatikerforbund mener det er kronikerne som må betale for gildet med ytterligere helsetap fordi de ikke lenger får råd til å gå til fysioterapi.

– Mange kronikere er uføretrygdede. De har ikke råd til enda en behandlingskostnad, uttalte forbundets generalsekretær, Tone Granaas, om forslaget fra regjeringen.

Hun avviser regjeringens argumentasjon om at de vil behandle alle grupper likt.

– Dette går ut over de svakeste. NRF har fått hundrevis av bekymringsmeldinger fra kronikere som er engstelige for at regjeringen skal fjerne diagnoselisten. Mennesker med revmatisk sykdom går ikke til fysioterapeut fordi de synes det er morsomt. Det er en nødvendig del av deres behandling for å motvirke smertene og funksjonsnedsettelsene de lever med, uttalte generalsekretæren da regjeringen la fram statsbudsjettet for to måneder siden.

Siv Jensen sender regning på 2000 kroner til uføre og syke som trenger fysioterapi

Svenn Erik ble syk og måtte slutte i jobben, nå får han tidenes skattesmell

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy