Høyresiden spådde store underskudd

Sykehjem går i pluss etter at kommunen tok over

I BALANSE: Sykehjemmet i Odinsvei går i balanse, mens Søreide sykehjem faktisk kan vise fram overskudd etter overtagelsen.

I BALANSE: Sykehjemmet i Odinsvei går i balanse, mens Søreide sykehjem faktisk kan vise fram overskudd etter overtagelsen.

Kathrine Gerad

Byrådet i Bergen regnet med å tape penger på rekommunalisere sykehjemmet. Slik gikk det ikke.

2017020611312120170206113118

knut.nygaard@fagbladet.no

I mai 2016 ble to sykehjem i Bergen tatt tilbake i kommunal drift. Høyresiden reagerte og protesterte på at driften ble rekommunalisert etter 12 private år. NHO Servive mente at det vill koste Bergen kommune opp mot 11 millioner kroner å ta over, ifølge nrk.no.

Nå. åtte måneder senere, er fasiten klar: Odinsvei har gått i balanse, mens Søreide har brukt 4,7 millioner kroner mindre enn ventet, ifølge nrk.no.

Etter overtagelsen: Trives som kommuneansatt

Privat i 12 år

Da Bergen kommune overtok driften 1. mai i år, hadde den kommersielle privataktøren Aleris drevet Søreide sykehjem og Odinsvei Bosenter i tolv år. På forhånd manglet det ikke på negative kommentarer. Da direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, besøkte sykehjemmet i april uttalte hun at kommunalisering er en forferdelig nedvurdering av private institusjoners innsats og sløsing med offentlige penger, ettersom det kommer til å koste Bergen kommune fire millioner kroner i året.

Følg fagbladet på Facebook

– Klare faglige argumenter

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) sa den gangen til Fagbladet at kommunalisering ikke bare er viktig politisk, det er også klare faglige argumenter for å gjøre det. Det handler om å ta ansvar for rekruttering til helsesektoren, gjennom blant annet gode arbeidsvilkår, trygghet, og mulighet for heltidsjobber.

VIKTIG: – Vi er opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår, sier byrådsleder harald Schjelderup.

VIKTIG: – Vi er opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår, sier byrådsleder harald Schjelderup.

Kathrine Geard

– Vi er derfor opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår. Det gir oss merkostnad på fire millioner i året på de to sykehjemmene. Men det er en regning vi er stolte av å ta. For det er penger som ikke minst går til en god pensjonsordning, sa Schjelderup den gangen.

– Her er det akkurat like bra som det alltid har vært. Og de fleste har gått såpass opp i lønn at de merker det, sa Christian Magnussen, kanppe fem måneder etter overtagelsen. Han har jobbet som helsefagarbeider ved Søreide sykehjem i sju år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy