JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyresiden spådde store underskudd

Sykehjem går i pluss etter at kommunen tok over

I BALANSE: Sykehjemmet i Odinsvei går i balanse, mens Søreide sykehjem faktisk kan vise fram overskudd etter overtagelsen.

I BALANSE: Sykehjemmet i Odinsvei går i balanse, mens Søreide sykehjem faktisk kan vise fram overskudd etter overtagelsen.

Kathrine Gerad

Byrådet i Bergen regnet med å tape penger på rekommunalisere sykehjemmet. Slik gikk det ikke.

2017020611312120170206113118

knut.nygaard@fagbladet.no

I mai 2016 ble to sykehjem i Bergen tatt tilbake i kommunal drift. Høyresiden reagerte og protesterte på at driften ble rekommunalisert etter 12 private år. NHO Servive mente at det vill koste Bergen kommune opp mot 11 millioner kroner å ta over, ifølge nrk.no.

Nå. åtte måneder senere, er fasiten klar: Odinsvei har gått i balanse, mens Søreide har brukt 4,7 millioner kroner mindre enn ventet, ifølge nrk.no.

Etter overtagelsen: Trives som kommuneansatt

Privat i 12 år

Da Bergen kommune overtok driften 1. mai i år, hadde den kommersielle privataktøren Aleris drevet Søreide sykehjem og Odinsvei Bosenter i tolv år. På forhånd manglet det ikke på negative kommentarer. Da direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, besøkte sykehjemmet i april uttalte hun at kommunalisering er en forferdelig nedvurdering av private institusjoners innsats og sløsing med offentlige penger, ettersom det kommer til å koste Bergen kommune fire millioner kroner i året.

Følg fagbladet på Facebook

– Klare faglige argumenter

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) sa den gangen til Fagbladet at kommunalisering ikke bare er viktig politisk, det er også klare faglige argumenter for å gjøre det. Det handler om å ta ansvar for rekruttering til helsesektoren, gjennom blant annet gode arbeidsvilkår, trygghet, og mulighet for heltidsjobber.

VIKTIG: – Vi er opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår, sier byrådsleder harald Schjelderup.

VIKTIG: – Vi er opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår, sier byrådsleder harald Schjelderup.

Kathrine Geard

– Vi er derfor opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår. Det gir oss merkostnad på fire millioner i året på de to sykehjemmene. Men det er en regning vi er stolte av å ta. For det er penger som ikke minst går til en god pensjonsordning, sa Schjelderup den gangen.

– Her er det akkurat like bra som det alltid har vært. Og de fleste har gått såpass opp i lønn at de merker det, sa Christian Magnussen, kanppe fem måneder etter overtagelsen. Han har jobbet som helsefagarbeider ved Søreide sykehjem i sju år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy