I BALANSE: Sykehjemmet i Odinsvei går i balanse, mens Søreide sykehjem faktisk kan vise fram overskudd etter overtagelsen.
Kathrine Gerad
knut.nygaard@fagbladet.no
I mai 2016 ble to sykehjem i Bergen tatt tilbake i kommunal drift. Høyresiden reagerte og protesterte på at driften ble rekommunalisert etter 12 private år. NHO Servive mente at det vill koste Bergen kommune opp mot 11 millioner kroner å ta over, ifølge nrk.no.
Nå. åtte måneder senere, er fasiten klar: Odinsvei har gått i balanse, mens Søreide har brukt 4,7 millioner kroner mindre enn ventet, ifølge nrk.no.
• Etter overtagelsen: Trives som kommuneansatt
Privat i 12 år
Da Bergen kommune overtok driften 1. mai i år, hadde den kommersielle privataktøren Aleris drevet Søreide sykehjem og Odinsvei Bosenter i tolv år. På forhånd manglet det ikke på negative kommentarer. Da direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, besøkte sykehjemmet i april uttalte hun at kommunalisering er en forferdelig nedvurdering av private institusjoners innsats og sløsing med offentlige penger, ettersom det kommer til å koste Bergen kommune fire millioner kroner i året.
– Klare faglige argumenter
Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) sa den gangen til Fagbladet at kommunalisering ikke bare er viktig politisk, det er også klare faglige argumenter for å gjøre det. Det handler om å ta ansvar for rekruttering til helsesektoren, gjennom blant annet gode arbeidsvilkår, trygghet, og mulighet for heltidsjobber.
VIKTIG: – Vi er opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår, sier byrådsleder harald Schjelderup.
Kathrine Geard
– Vi er derfor opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår. Det gir oss merkostnad på fire millioner i året på de to sykehjemmene. Men det er en regning vi er stolte av å ta. For det er penger som ikke minst går til en god pensjonsordning, sa Schjelderup den gangen.
– Her er det akkurat like bra som det alltid har vært. Og de fleste har gått såpass opp i lønn at de merker det, sa Christian Magnussen, kanppe fem måneder etter overtagelsen. Han har jobbet som helsefagarbeider ved Søreide sykehjem i sju år.
Ingun A. Mæhlum
Per Flakstad
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
KABAL: Stillingene Drammen kommune har utlyst har flere ulike stillingsprosenter.
Vidar Eriksen