JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet Ung er kritiske til at KrF-ledelsen ikke vil delta i Pride

KRITISK: – Hvilken familieminister får vi om han ikke stolt kan gå i pride-paraden og stå for en inkluderende homopolitikk? spør Katrine Froestad.

KRITISK: – Hvilken familieminister får vi om han ikke stolt kan gå i pride-paraden og stå for en inkluderende homopolitikk? spør Katrine Froestad.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Pride er ikke bare en feiring. Kampen for likestilling er langt ifra over, sier Katrine Froestad, leder i Fagforbundet Ung Hordaland.

2019062014401320230821171436

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

– Jeg håper vi ser familieministeren i en av Pride-paradene, skriver Katrine Froestad på nettsiden til Fagforbundet Ung.

Det ser ikke ut til at bønnen blir hørt.

Mette Nord: – Jeg oppfordrer alle til å delta i Pride

Ses vi i parade, Ropstad?

Det har lenge vært kjent at KrF-leder og familieminister Kjell Ingolf Ropstad ikke ønsker å gå i Pride-paraden i Oslo på lørdag.

Dette bekreftet barne- og familiedepartementet til Nettavisen denne uken.

Katrine Froestad mener regjeringen går i feil retning ved å ikke ville delta i Pride.

– Dette viser at regjeringen går baklengs. Det er derfor så viktig at vi i Fagforbundet er synlige i denne kampen for å presse partiene, sier hun.

Ikke bare feiring

Selv deltok Froestad i Pride-parade i Bergen tidligere i juni, og hun oppfordrer alle i forbundet til å engasjere seg i kampen og gå i parade.

– Dette er ikke bare en feiring. Jeg blir frustrert over folk som ikke skjønner at dette er en kamp for de rettighetene og den likestillingen vi fortsatt må jobbe for, sier hun.

I innlegget på Fagforbundet Ungs sider påpeker hun at å være homofil fremdeles straffes med døden i åtte land og at det i 71 land gir fengselsstraff.

Norge har derimot blitt kåret til det landet i verden det er best å være homofil i de siste årene. Allikevel ser vi stadig hat mot homofile også her, sist da et lesbisk par i Sandnes opplevde innbrudd og krenkende ødeleggelser.

– Kampen for likestilling er langt ifra over, sier Froestad.

Stortinget vedtok Erna Solbergs historiske innstramming i abortloven

Et samfunn med plass til nesten alle

Da tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide gikk i paraden i Oslo i 2016, vakte det reaksjoner både nasjonalt og innad i partiet. Noen meldte seg ut, mens andre hyllet ham.

KrF ønsker et samfunn med plass til alle der blant annet kjønn og seksuell orientering ikke skal være noe som begrenser et menneskes muligheter og plass i fellesskapet. Dette står som partiets offisielle politikk på deres nettside.

Videre mener partiet at samfunnet blir fattigere hvis det ikke gis rom for mangfold og at politikken som føres, skal sette mennesket i sentrum. KrF arbeider for samfunnsmessig likestilling av alle mennesker.

Likevel blir ingen av partiets øverste ledere å se i noen Pride-parade i år.

LO vant paradepris

Uenig med arrangøren

Derfor er Katrine Froestad ikke overbevist om at Ropstad arbeider for å ivareta denne politikken.

– Hvilken familieminister får vi om han ikke stolt kan gå i Pride-paraden og stå for en inkluderende homopolitikk? Kan vi ha en familieminister som vil reservere seg mot ansvaret fra skeive familier, barn som vokser opp i skeive familier og skeive barn? spør hun.

Hun mener at vi trenger en familieminister som viser at han jobber for likestilling, for alle familier.

Grunnen til at KrF-lederen ikke ønsker å gå i paraden, er at han er sterkt uenig i mange av de politiske sakene arrangøren FRI står for, skriver han til VG.

Blant saker han er uenig i, nevner han å fjerne sexkjøpsloven som beskytter sårbare kvinner, åpne for surrogati og for tredje kjønn.

– Uverdig

Også leder av Fagforbundet Ung, Mats Monsen, mener det er feil at barne- og familieministeren ikke ønsker å delta i paraden.

– En minister skal være for alle og må jobbe for toleranse og inkludering i samfunnet. Det er uverdig av en minister som skal jobbe for alle typer familier å ikke ønske å delta i det Pride er, sier han.

– Vi prøver å legge press på politikerne, men som vi ser her så blir vi ikke hørt, sier Monsen.

Avfeier kritikken

– Jeg mener kritikken faller på sin egen urimelighet, skriver Kjell Ingolf Ropstad i en e-post til Fagbladet.

Han forteller at hans selvstendige valg om å ikke delta i paraden, er tatt fordi han er uenig i saker organisasjonen står for. Han mener derfor Fagforbundet Ungs konklusjon om at Regjeringen går i feil retning, og at han reserverer seg fra å ta ansvar for skeive familier, er urimelig og uriktig.

– Jeg ønsker at alle barn skal få en trygg og god oppvekst. Og jeg ønsker å legge til rette for en bedre hverdag for alle familier. Det er også påfallende at ledende personer kjemper for mangfold, samtidig som de ikke kan akseptere at noen velger å ikke gå i parader, avslutter han i e-posten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy