JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord om Aps oljekompromiss:

– Det er et langt skritt i retning av vårt eget forslag

LANGT SKRITT: Nye toner fra Arbeiderpartiet beroliger fagforbundsleder Mette Nord, som sier at dette er et skritt i riktig retning.

LANGT SKRITT: Nye toner fra Arbeiderpartiet beroliger fagforbundsleder Mette Nord, som sier at dette er et skritt i riktig retning.

Ole Palmstrøm

LO-ledelsen sier ja til Aps oljekompromiss. Fagforbundet mener det er et skritt i riktig retning.

2017011013020720230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Det nye forslaget i partiprogrammet fra sentralstyret i Arbeiderpartiet om å verne mer av de omstridte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, får nå støtte fra LO.

– Vi har sagt ja til være med på kompromisset, fordi det har vært nødvendig å søke kompromisser i denne saken både i LO og Ap, sier LO-leder Gerd Kristiansen til VG.

Fagforbundet til kamp mot lofotolje

Forslaget innebærer at formuleringen «Arbeiderpartiet er for konsekvensutredning av petroleumsaktivitet i uåpnede deler av Nordland 6 og i feltene Nordland 7 og Troms 2» fjernes. Nå vil man innføre petroleumsfrie soner i særskilte områder, avvente konsekvensutredning av petroleumsaktivitet i områdene Nordland 7 og Troms 2 til etter neste stortingsperiode, men fortsatt gjennomføre det i Norland 6. « Utredningen skal avklare hvilke deler som kan åpnes for olje- og gassvirksomhet og hvilke deler som bør unntas».

Dette er debatten som kan splitte LO

Store oljeforekomster

Norland 6 omfatter sydspissen av Lofoten og oljenæringen regner med at halvparten av olje- og gassforekomstene i LoVeSe ligger der.

Overfor NRK har Ap-leder Jonas Gahr Støre begrunnet oljekompromisset slik:

– Vi har lagt vekt på at dette er et særlig sårbart område, og da må vi ta helt spesielle hensyn.

Han sier også at man ikke gjør dette for klima, men først og fremst for fiskerinæringen.

– På klima har vi helhetlige forpliktelser for all norsk olje- og gassvirksomhet. Her er det miljø, og særlig fiskeriene, som teller tungt.

I en kronikk publisert hos NRK Ytring skriver Støre at AP skal lede an i arbeidet for at Norge skal nå sine klimamål. Men også at spørsmålet om aktivitet i havområdene utenfor Lofoten i liten grad handler om hvordan vi skal nå disse klimamålene. «Industrien, også olje og gass, må forholde seg til de målene. I vårt partiprogram vil vi stille strenge krav til at norsk olje- og gassvirksomhet ytterligere reduserer sine utslipp fra egen virksomhet. Denne saken handler om å finne løsninger som gjør at fiskeri og reiseliv kan leve godt med petroleumsvirksomhet uten at sårbar norsk natur tar skade.»

Nye toner i LO

Vedtaket i Ap kan få følger for LO, der meningene er svært delte, men som hittil har krevd konsekvensutredning i de omtalte områdene.

– Nå skal ikke jeg forskuttere hva LO-kongressen kommer til å vedta. Men jeg mener dette er et kompromiss som kan samle kongressen, sier LO-leder Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, understreker at dette er et forslag som verner de mest sårbare områdene.

– Det er et langt skritt i retning av vårt eget forslag til vedtak på LO-kongressen. Der ligger det noen sterke forbehold for en konsekvensutredning. Den praktiske gjennomføring må ikke komme i konflikt med fisk eller andre næringer, sier Nord.

Negative reaksjoner

Reaksjonen fra miljøbevegelsen og andre er ikke like positiv.

– Dette vil være en snikåpning av Lofoten og Vesterålen, sier en provosert generalsekretær Nina Jensen i WWF til NRK. Hun understreker at det finnes 90 fagrapporter som har utredet verdiene og konsekvensene av petroleumsvirksomhet, og den krystallklare konklusjonen er et rungende nei.

Også leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, er skuffet over kompromisset.

– Dette er et grep for å stanse debatten i LO om konsekvensutredning. Jeg er spent på hva som skjer når LO-kongressen skal avgjøre saken i mai.

AUF misfornøyd

Det er Aps landsmøte i april som tar den endelige beslutningen om politikken de vil føre i stortingsperioden 2017–2021

AUF er ikke fornøyd med kompromissforslaget.

– Jeg tok dissens på vegne av AUF fordi vi mener dette ikke er et reelt kompromiss, sier Mani Hussaini til VG.

Han peker på at Nordland 6 er det området oljeindustrien sikler på fordi det er her oljeforekomstene er størst. Samtidig er dette det viktigste gyteområde for torsk og hyse langs kysten. Det samme understreker SVs Audun Lysbakken i sin kommentar til Ap-forslaget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy