JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2019

Mette Nord etter valget:

– Vi ser at regjeringspartiene er svekket, og det viser at velgerne ikke støtter høyresidens politiske løsninger

BRA FOR MEDLEMMENE: Forbundsleder Mette Nord mener Fagforbundets medlemmer har grunn til å  glede seg over at det blåser en rødgrønn vind over Norge.

BRA FOR MEDLEMMENE: Forbundsleder Mette Nord mener Fagforbundets medlemmer har grunn til å glede seg over at det blåser en rødgrønn vind over Norge.

Nanna Aanes Wolden

– Det blåser en rødgrønn vind over landet. Det er godt nytt for våre medlemmer, sier forbundsleder Mette Nord om valget.

2019091008293120230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Selv om Arbeiderpartiet ble betydelig svekket, har de andre rødgrønne partiene styrket sin posisjon slik at det fortsatt blir rødgrønt styre i mange store byer og utover landet. Mette Nord mener resultatet kommer til å få stor betydning for Fagforbundets medlemmer.

For første gang på 48 år har en Arbeiderparti-ledet koalisjon blitt gjenvalgt i Oslo

Buffer mot regjeringens politikk

– Vi ser at regjeringspartiene er svekket, og det viser at velgerne ikke støtter høyresidens politiske løsninger.

– Valget betyr at lokalpolitikken mange steder kommer til å stå som en buffer mot regjeringens politikk om å privatisere velferden og gjennomføre sentraliseringreformer, sier hun.

– Slik det ser ut nå, vil vi få mange kommuner som ønsker å beholde tjenestene i kommunal regi med egne ansatte, og som vil fortsette eller sette i gang kraftfulle tiltak for en heltidskultur. Vi vil også få enda flere kommuner med handlingsplaner mot sosial dumping og klare retningslinjer for hva som skal være på plass av for eksempel tariffavtaler før de inngår kontrakter med private firmaer.

– Derfor er dette et godt og viktig valg for våre medlemmer, sier Mette Nord.

Ap er fortsatt Trondheims største parti

Mot sentralisering, for klima og miljø

Valget er av kommentatorer og analytikere blitt karakterisert som et «protestvalg».

– I den grad vi snakker om en protest, så tror jeg den handler om at folk er mot sentralisering og for en mer kraftfull klima- og miljøpolitikk, sier Nord.

Senterpartiet er valgets store vinner, sammen med Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

– Fagforbundet og Sp deler mange av de samme verdiene. Vi ønsker en desentralisert politikk der avgjørelser blitt tatt nær dem politikken angår. Vi deler en politisk grunnholdning om fellesskapsløsninger og kommunale tjenester i kommunenes egen regi. Jeg mener derfor det er positivt for våre medlemmer at Sp har gjort et brakvalg.

– MDGs gode resultat viser også at klimapolitikken er noe som svært mange i dette landet er opptatt av, og det vil påvirke politikken i tida som kommer. Folk ser at det haster å få ned klimautslippene. Da er det viktig at klimakutt og miljøtiltak fordeles på en rettferdig måte, og at MDG lander på rett side av den politiske høyre/venstre-aksen slik de har gjort i for eksempel Oslo.

Svekket Arbeiderparti

Selv om det blåser en rødgrønn vind over Norge, mener Mette Nord at Arbeidspartiets markante tilbakegang er bekymringsfull.

– Resultatet ved dette kommunevalget viser tydelig hvor viktig det er å bygge det rødgrønne samarbeidet som et godt styringsalternativ fram mot stortingsvalget om to år.

– Arbeiderpartiet har vært et lokomotiv i dette samarbeidet som det klart største partiet. Et svekket Ap vil gjøre det rødgrønne samarbeidet skjørere, og det er noe vi ikke ønsker oss mot neste stortingsvalg, sier Mette Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy