Valg 2019

Mette Nord etter valget:

– Vi ser at regjeringspartiene er svekket, og det viser at velgerne ikke støtter høyresidens politiske løsninger

BRA FOR MEDLEMMENE: Forbundsleder Mette Nord mener Fagforbundets medlemmer har grunn til å  glede seg over at det blåser en rødgrønn vind over Norge.

BRA FOR MEDLEMMENE: Forbundsleder Mette Nord mener Fagforbundets medlemmer har grunn til å glede seg over at det blåser en rødgrønn vind over Norge.

Nanna Aanes Wolden

– Det blåser en rødgrønn vind over landet. Det er godt nytt for våre medlemmer, sier forbundsleder Mette Nord om valget.

2019091008293120200111123208

per.flakstad@fagbladet.no

Selv om Arbeiderpartiet ble betydelig svekket, har de andre rødgrønne partiene styrket sin posisjon slik at det fortsatt blir rødgrønt styre i mange store byer og utover landet. Mette Nord mener resultatet kommer til å få stor betydning for Fagforbundets medlemmer.

For første gang på 48 år har en Arbeiderparti-ledet koalisjon blitt gjenvalgt i Oslo

Buffer mot regjeringens politikk

– Vi ser at regjeringspartiene er svekket, og det viser at velgerne ikke støtter høyresidens politiske løsninger.

– Valget betyr at lokalpolitikken mange steder kommer til å stå som en buffer mot regjeringens politikk om å privatisere velferden og gjennomføre sentraliseringreformer, sier hun.

– Slik det ser ut nå, vil vi få mange kommuner som ønsker å beholde tjenestene i kommunal regi med egne ansatte, og som vil fortsette eller sette i gang kraftfulle tiltak for en heltidskultur. Vi vil også få enda flere kommuner med handlingsplaner mot sosial dumping og klare retningslinjer for hva som skal være på plass av for eksempel tariffavtaler før de inngår kontrakter med private firmaer.

– Derfor er dette et godt og viktig valg for våre medlemmer, sier Mette Nord.

Ap er fortsatt Trondheims største parti

Mot sentralisering, for klima og miljø

Valget er av kommentatorer og analytikere blitt karakterisert som et «protestvalg».

– I den grad vi snakker om en protest, så tror jeg den handler om at folk er mot sentralisering og for en mer kraftfull klima- og miljøpolitikk, sier Nord.

Senterpartiet er valgets store vinner, sammen med Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

– Fagforbundet og Sp deler mange av de samme verdiene. Vi ønsker en desentralisert politikk der avgjørelser blitt tatt nær dem politikken angår. Vi deler en politisk grunnholdning om fellesskapsløsninger og kommunale tjenester i kommunenes egen regi. Jeg mener derfor det er positivt for våre medlemmer at Sp har gjort et brakvalg.

– MDGs gode resultat viser også at klimapolitikken er noe som svært mange i dette landet er opptatt av, og det vil påvirke politikken i tida som kommer. Folk ser at det haster å få ned klimautslippene. Da er det viktig at klimakutt og miljøtiltak fordeles på en rettferdig måte, og at MDG lander på rett side av den politiske høyre/venstre-aksen slik de har gjort i for eksempel Oslo.

Svekket Arbeiderparti

Selv om det blåser en rødgrønn vind over Norge, mener Mette Nord at Arbeidspartiets markante tilbakegang er bekymringsfull.

– Resultatet ved dette kommunevalget viser tydelig hvor viktig det er å bygge det rødgrønne samarbeidet som et godt styringsalternativ fram mot stortingsvalget om to år.

– Arbeiderpartiet har vært et lokomotiv i dette samarbeidet som det klart største partiet. Et svekket Ap vil gjøre det rødgrønne samarbeidet skjørere, og det er noe vi ikke ønsker oss mot neste stortingsvalg, sier Mette Nord.

MEST LEST:
TØFT: Valget om å si fra seg omsorgsretten var utrolig tøft, forteller Lillan, men det var også nødvendig for at hun og eks-samboeren skulle få løst en vanskelig situasjon som plutselig oppstod da hun fikk avslag på sosialhjelp.

TØFT: Valget om å si fra seg omsorgsretten var utrolig tøft, forteller Lillan, men det var også nødvendig for at hun og eks-samboeren skulle få løst en vanskelig situasjon som plutselig oppstod da hun fikk avslag på sosialhjelp.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Lillan ga fra seg barna for å få sosialhjelp: – Det er helt forferdelig

Pixabay

Har du en god historie på lager? Da kan du vinne 50.000 kroner i denne skrivekonkurransen

LØNNSVINNER: Hadde ikke miljøterapeut Siri Therese Nummedal fått en solid lønnsøkning, ville hun tenkt på å bytte jobb etter hvert.

LØNNSVINNER: Hadde ikke miljøterapeut Siri Therese Nummedal fått en solid lønnsøkning, ville hun tenkt på å bytte jobb etter hvert.

Helge Skodvin

Miljøterapeut Siri ble lønnsvinner blant de kommuneansatte. Se lista over hvem som fikk mest i fjor

Beata Cupidon har jobbet i vaskeriet i 14 år. Nå tar hun og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fagbrev.

Beata Cupidon har jobbet i vaskeriet i 14 år. Nå tar hun og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fagbrev.

Ola Tømmerås

Bare to norske sykehus har fremdes eget vaskeri: Derfor tar elleve ansatte fagbrev sammen

Det er fullt mulig å få seg noen pustepauser i mai.

Det er fullt mulig å få seg noen pustepauser i mai.

pexels.com

Du «mister» en fridag i vår: Slik får du mest ut av helligdagene

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig.  – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig. – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

Yngvil Mortensen

Alenemor Helene (46) får ikke pleiepenger: – Faen ta dere hele gjengen!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy