JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-saken

Arbeidslivsekspert Elin Ørjasæter om Aleris-saken: – Klart omsorgsbransjen trenger konsulenter

Werner Juvik

– Det er når fleksibilitet kombineres med mangel på respekt for arbeidslivets regler og ansattes rettigheter, at det går galt.

2019011612344320230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Det sier arbeidslivsekspert Elin Ørjasæter, som ga ut boka «Løsarbeidersamfunnet» sammen med Line Eldring i fjor. De to skisserte flere tiltak for å regulere det nye arbeidslivet med stadig løsere tilknytning. Tiltakene ble heftig diskutert blant annet på Arendalsuka i fjor sommer.

Viktig for arbeidslivet

I Oslo tingrett pågår søksmålet mellom Aleris-konsulenter og omsorgskonsernet. Omsorgsarbeiderne krever å bli definert som ansatte. Utfallet av saken kan påvirke arbeidslivet, om når det skal være greit å bruke løst tilknyttede konsulenter og når de som gjør jobben skal være fast ansatt.

Saksøkerne er 24 omsorgsarbeidere som var tilknyttet som konsulenter i Aleris Ungplan & BOI. De er medlemmer av Fagforbundet og har med Fagforbundets støtte, gått til sak for å bli vurdert som arbeidstakere.

De krever også etterbetaling og erstatning. Kravene er på gjennomsnittlig 1,3 millioner kroner. Det er etterbetaling for overtid, feriepenger og tariffbestemte tillegger. Krav om etterregistrering i Aleris pensjonssystem og i noen tilfeller erstatning for det de mener er usaklig oppsigelse når kontrakter ikke er fornyet. Det er viktige avgjørelser for den enkelte, men kan også bli en viktig grenseoppgang i norsk arbeidsliv.

Podcast: Hva handler egentlig Aleris-saken om?

Halvert konsulentbruken

Både Aleris og NHO Service viser til et behov for fleksibilitet i bransjen. Og ikke minst at de har redusert antall konsulenter kraftig de siste årene.

– De siste to åra har omsorgsbransjen redusert bruken av konsulenter fra 38 til 22 prosent. Nesten en halvering. Bransjen har på eget initiativ gjort store endringer i bruken av konsulenter det siste året, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, direktør for NHO Service og handel til Fagbladet.

Når Aleris Ungplan & BOIs advokater kjører i gang torsdag morgen, vil advokatene også vise til EØS-regelverk. Aleris hevder at å forhindre bruk av konsulenter til omsorgsoppgaver, strider mot retten til etableringsfrihet.

Raske endringer

– Det er bra at antallet konsulenter er redusert. Det kan jo godt være at de som nå er igjen, oppfyller lovens krav til bruk av konsulenter, kommenterer Elin Ørjasæter, som har fulgt denne typen utvikling i arbeidslivet gjennom flere år.

Ørjasæter mener det er åpenbart at bransjen trenger frittstående konsulenter i tillegg til fast ansatte.

– Det er ikke vanskelig å finne argumenter for det, sier hun, og viser til at omsorgsbehov og situasjoner ute i boligene med beboere kan endre seg på kort varsel.

– Det kan endre seg etter den enkeltes helsetilstand eller på grunn av nye vedtak fra kommunene overfor den enkelte beboer.

Les alle artiklene om Aleris-saken her

Mangler respekt for regler

Men dere stopper også Ørjasæters forståelse for konsulentbruk. Hun har sett mye av konsulentbruken i Aleris, også gjennom studenters bacheloroppgaver ved Kristiania universitet i Oslo, der hun er førstelektor. Hun beskriver den praksis som avdekkes som oppsiktsvekkende brudd på arbeidslivets regler.

– Vi har mange og klare rettsavgjørelser i forhold til hva som er regulært arbeid og når arbeidere skal være fast ansatt. Behovet for fleksibilitet er forståelig, men når dette kombineres med mangel på respekt for arbeidslivets regler og ansattes rettigheter, da går det galt, mener Ørjasæter, men legger til:

– Fagforbundet har jo ikke akkurat gjort det lettere for aktørene i bransjen, ved å motarbeide fleksible ordninger som medleverturnus.

Kommenterer først på torsdag

Direktør i Aleris Ungplan & BOI, Erik Sandøy, har takket nei til å kommentere etter at rettssaken begynte mandag morgen.

Mandag la saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen bredsiden til, med kraftig kritikk av Aleris’ forretningsmodell. Innledningsforedraget har pågått siden mandag morgen, og fortsetter i dag. Erik Sandøy vil ikke kommentere før etter at Aleris’ advokater har påbegynt sitt åpningsinnlegg. Det skjer torsdag.

– Som part i saken ønsker vi ikke å bidra til å kommentere utenfor rettssalen etter de første dagene. Vi mener det er ryddig å avvente til vår advokat har holdt sitt innledningsforedrag, opplyser kommunikasjonsdirektør i Aleris Ungplan & BOI, Julie Borchgrevink.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy