JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets landsmøte:

AUF med forslag om profittforbud for barnehager

Ina Libak.

Ina Libak.

Jan-Erik Østlie

AUF er bekymret for at kommersielle krefter utnytter barnehagesektoren og har Fagforbundet med seg på flere forslag for å stanse utviklingen.

2019040508545420190410203756

– Vi har en barnehagesektor som løper løpsk. Store kommersielle selskaper driver en stor del av barnehagene, og det er dårlige lønns- og arbeidsvilkår, sier AUF-leder Ina Libak til Klassekampen.

Fagforbundets leder Mette Nord stemmer i og sier man nå ser konsekvensene av barnehageforliket i 2003, der private aktører var nødvendig for å få full barnehagedekning.

– Nå er private barnehager solgt videre til store konserner som har sett muligheten til å tjene store penger. Barnehager har blitt et investeringsobjekt, sier Nord.

Fagforbundet og AUF har med seg en håndfull radikale forslag til tiltak de vil ha gjennom på Arbeiderpartiets landsmøte, inkludert forbud mot profitt i barnehagesektoren, strengere kvalitetskrav til barnehagedrift, nei til ytterligere privatisering og kommunalisering av eksisterende private barnehager.

– Hovedpoenget er at skattepengene våre ikke skal gå til kommersielle selskaper, men til ungene, sier Libak.

Går vedtakene gjennom, vil kommunalisering kunne starte etter valget i Ap-kommuner.

Ifølge tall avisa har hentet inn var det 5.980 barnehager i Norge i 2016, hvorav 3.191 var private, 2.774 var kommunale og 15 var fylkeskommunale eller statlige.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy