Greenpeace saksøker Norge

Wikipedia

Natur og Ungdom og Greenpeace har i dag saksøkt den norske stat for lovstridig oljeboring i Arktis. For første gang vil miljøparagrafen i Grunnloven prøves for retten.

2016101811490620161018114906

knut.nygaard@fagbladet.no

Natur og Ungdom og Greenpeace har i dag saksøkt den norske stat for lovstridig oljeboring i Arktis, ifølge en pressemelding fra de to organisasjonene.

For første gang vil miljøparagrafen i Grunnloven prøves for retten, heter det.

Nylig gikk også Fagforbundet ut og varslet kamp mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Gjennom den 23. konsesjonsrunden delte regjeringen i juni 2016 ut tillatelser til å bore etter olje i nye områder i Barentshavet. Samtidig slår Grunnlovens paragraf 112 fast at staten har ansvaret for å verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

– Vi mener at staten har brutt med sitt ansvar for framtidige generasjoner ved å åpne opp for massiv oljeutvinning. Skal vi ha en klode å leve på i framtiden må vi ta klimaendringene på alvor og la oljen bli liggende i bakken, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

– Viktig med samlet LO i oljepolitikken

For å unngå irreversible og ødeleggende klimaskader må verden begrense den globale oppvarmingen til 2 minst grader og mest sannsynlig også begrense den til 1,5 grader, ifølge FN. Norge var blant de første landene som i juni ratifiserte klimaavtalen fra Paris, og har i samarbeid med EU forpliktet seg til å kutte 40 prosent av klimagassutslippene innen 2030.

– Samtidig som Erna Solberg signerte Paris-avtalen og lovte store utslippskutt, åpnet regjeringen for storstilt ny oljeleting i Barentshavet. Vi ber retten om å ugyldiggjøre disse lisensene ettersom mer olje vil føre til mer utslipp, ikke mindre, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy