JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Greenpeace saksøker Norge

Wikipedia

Natur og Ungdom og Greenpeace har i dag saksøkt den norske stat for lovstridig oljeboring i Arktis. For første gang vil miljøparagrafen i Grunnloven prøves for retten.

2016101811490620161018114906

knut.nygaard@fagbladet.no

Natur og Ungdom og Greenpeace har i dag saksøkt den norske stat for lovstridig oljeboring i Arktis, ifølge en pressemelding fra de to organisasjonene.

For første gang vil miljøparagrafen i Grunnloven prøves for retten, heter det.

Nylig gikk også Fagforbundet ut og varslet kamp mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Gjennom den 23. konsesjonsrunden delte regjeringen i juni 2016 ut tillatelser til å bore etter olje i nye områder i Barentshavet. Samtidig slår Grunnlovens paragraf 112 fast at staten har ansvaret for å verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

– Vi mener at staten har brutt med sitt ansvar for framtidige generasjoner ved å åpne opp for massiv oljeutvinning. Skal vi ha en klode å leve på i framtiden må vi ta klimaendringene på alvor og la oljen bli liggende i bakken, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

– Viktig med samlet LO i oljepolitikken

For å unngå irreversible og ødeleggende klimaskader må verden begrense den globale oppvarmingen til 2 minst grader og mest sannsynlig også begrense den til 1,5 grader, ifølge FN. Norge var blant de første landene som i juni ratifiserte klimaavtalen fra Paris, og har i samarbeid med EU forpliktet seg til å kutte 40 prosent av klimagassutslippene innen 2030.

– Samtidig som Erna Solberg signerte Paris-avtalen og lovte store utslippskutt, åpnet regjeringen for storstilt ny oljeleting i Barentshavet. Vi ber retten om å ugyldiggjøre disse lisensene ettersom mer olje vil føre til mer utslipp, ikke mindre, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy