Abortloven:

Her er 8. mars-parolene landet rundt

8. MARS: Det er ventet stort oppmøte i år etter abortstriden. Her fra et tidligere 8. marsarrangement på Youngstorget i Oslo.

8. MARS: Det er ventet stort oppmøte i år etter abortstriden. Her fra et tidligere 8. marsarrangement på Youngstorget i Oslo.

Olav Olsen

Abortloven blir hovedsaken i årets 8. marstog rundt om i landet. Men også krav om likestilling i arbeidslivet er viktig de aller fleste stedene. Her er hovedtemaene i 8. mars-togene i ti av de største byene i landet.

2019030808480320190410203756

tori@lomedia.no

Det er ventet stort oppmøte til årets 8. marstog. Årsaken er endringen i abortloven den nye regjeringen har gått inn for.

Da statsminister Erna Solberg først åpnet for muligheten i oppkjøringen til KrFs veivalg i høst, var det snakk om å fjerne paragrafen som gir mulighet for abort når det er alvorlig sykdom hos fosteret. Den nye regjeringen falt ned på å kun gå for innstramming i adgangen til fosterreduksjon, eller såkalt tvillingabort. Likevel har leflingen med abortloven fått konsekvenser.

– Vi vet at folk er sinte. Regjeringen har brukt kvinners rettigheter som et forhandlingskort og har strammet i kvinners selvbestemmelsesrett. Det provoserer veldig, veldig mange, sier pressekontakt Hanne Størset fra 8. mars-komiteen i Oslo til NTB.

I ni av de ti byene i Kvinnefrontens oversikt er det paroler til forsvar for abortloven, og i Oslo, Trondheim, Stavanger og Tromsø er dette hovedparole.

Vil ikke føde for Erna

Flere har kommentert at da Erna Solberg la abortloven i potten for å vinne KrF til sin side i høst, så ble borgfreden rundt loven brutt. Nå har 8. marstog i seks byer paroler for å fjerne abortnemndene som bestemmer om en kvinne skal få lov til å ta abort etter 12. uke.

Noen av parolene går også i rette med Solbergs oppfordring til norske kvinner i nyttårstalen om å føde flere barn. «Jeg vil ikke føde for Erna» er en av parolene i både Drammen og Oslo.

I Oslo kreves det også bredere tilgang til fosterdiagnostikk og NIPT, som i dag er forbeholdt enkelte kvinner som er i risikosonen for å få barn med alvorlig sykdom. Tilgang til disse testene kan avdekke alvorlig sykdom hos fosteret på et tidligere stadium, slik at kvinner som ønsker abort kommer innenfor perioden med selvbestemmelse, og ikke trenger å søke nemnd.

Blant de ti byene på lista, er det kun Ås som ikke har paroler om abortloven i år.

Her kan du lese flere saker om Kvinnedagen 8. mars

6-timersdag

Faglige paroler er også fremtredende i ni av byene. Klassiske saker som 6-timersdag, rett til heltid, likelønn og pensjon er å finne i togene flere steder.

I Trondheim går deltakerne blant annet bak parolen «Kan du gi fast jobb til én kvinne, kan du gi fast jobb til to», et stikk til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads kommentar «Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to» i forbindelse med debatten om fosterreduksjon.

For Sara Bell fra Fagforbundet i Bergen, er det de to parolene for 6-timersdag i Bergenstoget som er viktigst.

– Jeg mener at dette vil bli den viktigste likestillingskampen i arbeidslivet i Norge, sier hun til FriFagbevegelse.

Samtidig gir hun et stikk til de mannsdominerte forbundene.

– Det som ser ut til å være det største hinderet er ikke arbeidsgiversiden, men de mannsdominerte forbundene i LO. Hvis vi tar lærdom fra kampen for 8-timersdagen, så er det at fagbevegelsen kan få til det man vil, men det kreves en samlet bevegelse, sier Bell.

Mange fattige arbeidsfolk er kvinner og jobber deltid

#ikketilforhandling

Også vold og trakassering mot kvinner i arbeidslivet har fått plass i parolegrunnlaget i Oslo, Bergen og Drammen.

I Bergen blir #ikketilforhandling en del av toget, oppropet i kjølvannet av metoo hvor 736 kvinner i fagbevegelsen sto fram og fortalte om trakassering og sexpress fra mannlige kolleger.

Bell var en av initiativtakerne den gangen, og mener fremdeles at det er behov for parolen.

– Det må være et krystallklart krav at hele arbeiderbevegelsen skal være et sted der kvinners utfoldelse ikke begrenses av seksuell trakassering, sier Bell. Hun fortsetter:

– Oppropet satte i gang en del bra arbeid i forbundene, blant annet med varslingsrutiner, men jeg har inntrykk av at ting har stoppet litt opp. Det er ikke full fyr i arbeidet med å jobbe dette inn i den organisatoriske praksisen. Vedtak som havner i skuffer er ikke mye verdt.

Trakassering som ILO-konvensjon

I Oslo gir en av parolene støtte til en ny ILO-konvensjon om trakassering i arbeidslivet som er under forhandling. Det blir også et frokostmøte i regi av LO, Unio og YS om dette.

– Vi ønsker globale kjøreregler mot vold og trakassering i arbeidslivet. De fleste arbeidere i verden har ingen beskyttelse mot dette, og trakassering som begrep er veldig fremmed i noen land, sier internasjonal sekretær Liz Helgesen i Unio til FriFagbevegelse.

Helgesen mener en slik konvensjon vil være viktig i et solidaritetsperspektiv, men også nasjonalt i Norge.

– Vi har et relativt bra rammeverk, men vi har erfart at der er hull. Det bekjemper ikke vold og trakassering i tilstrekkelig grad. Vi ser for oss at en slik konvensjon kan understøtte det nasjonale arbeidet, sier hun.

Det er mange år siden den globale fagbevegelsen begynte å jobbe for en slik konvensjon, men det er har vært motstand i ILO, hovedsakelig fordi enkelte mener at det har blitt for mange konvensjoner. I utgangspunktet hadde ikke arbeidet noe med metoo å gjøre, men Helgesen påpeker at timingen for bevegelsen var god.

– Det er vanskelig å si etter metoo at dette ikke er aktuelt, og at vi har kontroll med det, sier hun.

Konvensjonsteksten skal forhandles om når ILO møtes i juni i år.

Andre paroler

Andre faglige paroler er blant annet krav om flere jenter i byggebransjen, minoritetskvinner i arbeidslivet, heltid i kommunen, arbeidstakerstatus til fosterforeldre, mot slavearbeid og for flere kvinnelige gründere.

Det er også en lang rekke paroler med andre temaer som går igjen. Barselomsorgen blir viktig mange steder i år som i fjor. Det samme gjelder krav om voldtektslovgivning basert på samtykke, opprop mot voldtekt som våpen i krig og skeive rettigheter, blant annet et tredje juridisk kjønn. I Oslo har en parole mot sexisme i skolegården fått mye oppmerksomhet.

Også støtte til palestinerne, kvinner og barn på flukt, papirløse, traffickingofre, kvinner med funksjonsnedsettelser, soningsforhold for kvinner, klimakamp, motstand mot surrogati, sosial kontroll og æresvold, porno, sexkjøpsloven, kvinnehelse, omvendt voldsalarm, kjønnlemlestelse og internasjonal solidaritet er tema i mange av togene.

Kilde: Kvinnefrontens oversikt over parolene i Arendal, Bergen, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim og Ås.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy