Genève

ILO-sjefen forteller hvorfor han lar seg inspirere av nordmennene

skjermdump av videoen

VIDEO: ILO-sjef Guy Ryder vil at alle land skal la seg inspirere av den norske modellen på neste årskongress. Hør hvorfor.

2016061412390020160704132013

nina.hanssen@lomedia.no

ILO (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen) er den eneste arenaen i verden der 3-partssamarbeidet er i sentrum, men det er ikke alle land som holder denne tradisjonen i hevd.

Les også: • Sparte 500 milloner på samarbeid

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er FNs særorganisasjon for arbeidslivet og jobber kontinuerlig for å skape bedre levevilkår, arbeidsforhold og arbeidsmulighetene for arbeidstakere verden over.

ILO har 187 medlemsland og holder til i Genève i Sveits.

På den internasjonale arbeidskonferansen som ble avsluttet i forrige uke ble Norge blir trukket fram som et av de landene der partene i arbeidslivet klarer å få til trepartsamarbeidet.

Les også: • Millioner å spare på drift i egenregi

Særmøte med Norge

I et eget møte med ILO-generalen, fikk LO-sjef Gerd Kristiansen og NHO-topp Kristin Skogen Lund utdype hvordan de bruker trepartssamarbeidet for bli enige.

Møt ILO-sjef Guy Ryder! (Video: Bjørn Erik Dahl, LO)

I denne videoen forteller Ryder hvorfor han lar seg inspirere av nordmennene. Konklusjonen av særmøte som Ryder hadde med den norske delegasjonen var at Norge vil få en mer sentral rolle på neste års arbeiderkongress for å vise fram hvordan trepartssystemet brukes i Norge. Det er rundt 6000 mennesker som deltar på disse konferansene.

Les også: • ‒ Jeg blir stolt over å være norsk og fra Fagforbundet

3 partssamarbeidet

• I arbeidslivet er det tradisjonelt to parter: Arbeidsgiverne og arbeidstakerne. I tillegg har i Norge staten ofte opptrådt som en tredjepart ved særlig store og viktige tariffoppgjør.

• Trepartssamarbeidet ble institusjonalisert i tiårene etter 1945. Bakgrunnen for samarbeidet var de urolige tidene i forkant av dette med relativt mye lockout og streik.

• Regjeringen kan bruke trepartssamarbeidet og hovedavtalen som instrument for å gjennomføre lønnspolitikk i Norge. Dette kan de gjøre ved å gi lovendringer og forebyggende tiltak til partene slik at LO og NHO kommer til en konsensus.

Wikipedia

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy