Besøk fra cubansk fagbevegelse

Nye utfordringer med privat sektor

NYTTIG: - Store forskjeller, men lærerikt, konkluderer Milexsy Guizado Faez, internasjonal sekretær i SNTAP (Sindicato de Trabajadores de la Administración Pública) og Leiran Torres Sanchez, som er leder i Camaguey-regionen i SNTAP.

NYTTIG: - Store forskjeller, men lærerikt, konkluderer Milexsy Guizado Faez, internasjonal sekretær i SNTAP (Sindicato de Trabajadores de la Administración Pública) og Leiran Torres Sanchez, som er leder i Camaguey-regionen i SNTAP.

Ola Tømmerås

Privat sektor eksisterte knapt på Cuba, inntil få år siden. Det har gitt nye utfordringer for fagforeningene.

2016092310071020160923100829

ola.tommeras@fagbladet.no

Leiran Torres Sanchez og Milexsy Guizad Faez fra Fagforbundets cubanske søsterorganisasjon Sindicato Nacional de Trabajadores de la Administración Pública (SNTAP) besøker denne uka Fagforbundet og LO.

Besøket er et ledd i et mangeårig prosjekt mellom Fagforbundet og LO og SNTAP, der målet blant annet er opplæring av cubanske tillitsvalgte.

Enorme forskjeller

– Det er så enorme forskjeller på Norge og Cuba, både samfunnet, regler og lover, sier Milexsy Guizad Faez. Hun og Leiran Torres Sanchez har akkurat fått en innføring i det norske avtalesystemet og kollektive forhandlinger, om mekling og streiker.

Hjemme på Cuba ser det veldig annerledes ut. Det meste som i Norge bestemmes av tariffavtaler, er lovbestemt på Cuba, også lønnsstigene innenfor hver enkelt yrkesgruppe.

– Vi forhandler om tilpasninger på den enkelte bedrift, om ubekvem arbeidstid og forhold som HMS og hva slags verneutstyr som skal brukes. I forhandlingene møter bedriftsledelsen og representant fra det respektive departement på den ene siden av bordet, mens arbeiderne representeres av CPC (det cubanske LO) og den enkelte fagforening, forklarer Milexsy Guizad Faez.

Private kommer

På slutten av 1990-tallet begynte Cuba å åpne for privat virksomhet i liten skala. I 2010 ble det tillatt å ansette folk i private selskaper, for første gang siden 1968. Siden har privat sektor økt kraftig.

– Det gir utfordringer i fagforeningsarbeidet, medgir Milexsy Guizad Faez.

– Alle forandringer har fordeler og ulemper, og veksten av folk som er ansatt privat gjør at vi må jobbe på nye måter. Vi var usikre på hvordan vi skulle organisere disse arbeiderne til å begynne med, for det er ikke det samme som med statlig ansatte. Vi løser det med dialog, og forklarer hvilke lover og regler som gjelder, hvilke plikter og rettigheter arbeiderne har.

– Vi har mye igjen når det kommer til private ansatte, men vi er godt på vei, sier hun.

Kan ikke kopieres

Milexsy Guizad Faez påpeker at det de lærer i Norge ikke kan kopieres eller overføres direkte til arbeid hjemme.

– Til det er forskjellene på våre samfunn altfor store, men vi lærer av å forstå hverandre, og vi lærer av å få kunnskap om særtrekkene ved fagforeningsarbeid i Norge, forteller hun.

Av norske særtrekk hun vil framheve er det nære forholdet mellom Fagforbundet og LO.

– Dere har erkjent at uten medlemmer så er det ingen forening. Det er viktig. Videre har det vært lærerikt å få innblikk i de kollektive forhandlingene og avtaleverket. Men først og fremst er besøket viktig for det internasjonale arbeidet, for at vi skal kunne forsvare arbeidernes interesser også internasjonalt, sier Milexsy Guizad Faez.

Oslo og Ålesund

I løpet av ei uke skal delegasjonen besøke arbeidsplasser i Oslo og Ålesund, møte LO, Fagforbundet og forbundsstyret. Det er også lagt inn en dag til turisme i Ålesund og Geiranger.

Fagbevegelse på Cuba og Norge

• Central Nacional de Trabajadores de Cuba (CTC), tilsvarende norske LO, har 19 forbund med tilsammen tre millioner medlemmer.

• Trabajadores de la Administración Pública (SNTAP) er det femte største forbundet, og Fagforbundets søsterorganisasjon.

• Samarbeidsavtalen med Fagforbundet og LO gir i hovedsak støtte til faglig skolering av tillitsvalgte i provinsene Matanzas og Camagüey.

• LO-avdelingene i Oslo, Trondheim, Mo i Rana og Fagforbundet i Akershus bidrar økonomisk og faglig til prosjektsamarbeidet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy