Vintertid: Nattevakta blir en time lenger
Se om du får betalt for den ekstra timen
Eirik Dahl Viggen
Natt til søndag stilles klokka én time tilbake – til fryd for de fleste, da man får en «ekstra» time med søvn. Men hva skjer med dem som jobber den natten – får de ekstra betalt?
tips@fagbladet.no
Selv om EU diskuterer om vi skal avslutte odninger med sommer- og vintertid allerede fra 2019, skal klokka stilles tilbake til vintertid også i år.
Hva skjer egentlig med dem som jobber nattevakt når klokka stilles én time tilbake 28. oktober? Får de betalt for den ekstra arbeidstimen?
Hvert år får Fagforbundet mange spørsmål rundt dette. Arbeidsnatten kan virke ekstra lang når klokka stilles tilbake fra 03.00 til 02.00 den siste søndagen i oktober, og man har nattevakt. Flere arbeidstakere har uttrykt misnøye, og mener at det er urettferdig at de ikke får betalt for den ekstra timen de må jobbe under overgangen til vintertid.
Tre ting du ikke vet om forsikringen din
Jevner det seg ut over år?
Arne Løseth – rådgiver i forhandlingsenheten i Fagforbundet – sier at dette tilfellet skal utjevnes over flere år.
– De fleste går jo på fastlønn. Man har en tid man starter og en tid man slutter – fra et klokkeslett til et annet klokkeslett – og det er antall klokketimer imellom som man teller.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
JEVNER SEG UT? – Folk klager bare om høsten, sier rådgiver Arne Løseth. Ved overgang til sommertid på våren, blir natta en time kortere.
Argumentet for den nåværende ordningen – der det ikke er vanlig med betaling for den ekstra timen – er at man ikke blir trukket i lønn når sommertiden kommer, og klokka skal stilles én time fram. Man får altså igjen den ekstra timen til våren igjen – når sommertiden stilles.
Men da er spørsmålet: hva med de som ikke har vakt akkurat den natten i mars, sånn at de får oktobernatten utlignet? For det er jo ofte tilfeldig hvilke vakter man får?
Ferie til gode? Sjefen kan tvinge deg til å ta fri
Over flere år kommer man altså til å jobbe både de kortere og lengre nettene, og timene skal på denne måten utjevne seg over tid.
– Mange glemmer at man ikke blir trukket en time om våren. Folk klager bare om høsten, sier Løseth.
– Men det føres ikke statistikk på om det utjevnes over år. Det er bare rett og slett slik ordningen er.