Har du ferie til gode?

Sjefen kan tvinge deg til å ta fri

Her er dine retter og plikter

pixabay.com

Du har plikt til å ta ut ferien din, og sjefen kan tvinge deg til å ta fri

2016100612315320161130124622

knut.nygaard@fagbladet.no

Vi er godt inne i siste del av 2016. Mange har tatt ut all ferien sin, men ikke alle. Hva skjer med med ferien du har til gode?

Alt du må vite om ferie

Rett og plikt til å avvikle ferie

– Arbeidstaker har rett og plikt til å avvikle full ferie, dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver. Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at arbeidstaker avvikler full ferie, sier Fagforbundets ferieekspert, Herdis Schärer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RETT OG PLIKT: – Arbeidstaker har rett og plikt til å avvikle full ferie, dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver.

RETT OG PLIKT: – Arbeidstaker har rett og plikt til å avvikle full ferie, dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver.

Per Flakstad

Slik beregnes feriepengene dine

– Arbeidstaker kan likevel nekte å ta ferie hvis feriepengene opptjent hos nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Du kan imidlertid ikke nekte å ta ferie hvis virksomhet stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling – for eksempel under fellesferien, sier Scärer.

Sjefen bestemmer når du får avspasere

Erstatningsplikt

Det er lovstridig om arbeidsgiver ikke sørger for at arbeidstaker tar ferie, og kan medføre erstatningsplikt.

Dette har du krav på hvis du blir syk i ferien

Overføring av ferie

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal overføres til påfølgende ferieår. Dette gjelder også i de tilfeller der arbeidstaker for eksempel har vært syk over flere år og har mye ferie til gode.

Se om du har krav på tillegg julaften

– Ferien må tas ut i feriedager, ikke penger. Det er ikke lov å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført til påfølgende ferieår. Dette gjelder også i de tilfeller det er tale om overføring grunnet arbeidsuførhet eller foreldrepermisjon, sier Herdis Schärer.

Arbeidsgiver har et ansvar for at arbeidstakerne tar ut all ferie i løpet av ferieåret. Arbeidstaker har også medvirkningsplikt til avviklingen av ferien.

Eneste mulighet å få ut feriepengene for eventuell ferie som ikke er avviklet er hvis arbeidsforholdet opphører ifølge ferieloven § 11 tredje ledd.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy