JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2019

Større Rødt kan bli avgjørende for rødgrønn makt i flere byer etter valget

Bjørnar Moxnes (t.h) sier at døra til Rødt står åpen for samarbeid med Fagforbundet sentralt.

Bjørnar Moxnes (t.h) sier at døra til Rødt står åpen for samarbeid med Fagforbundet sentralt.

Tori Aarseth

Rødt går trolig mot sitt beste valg noensinne og det kan bli avgjørende for rødgrønn makt i flere byer. Fagforbundet samarbeider med partiet i noen av dem.

2019082710101520230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Mange gode meningsmålinger gir Rødt håp om å bikke fire prosent på landsbasis og få inn over 200 folkevalgte i kommunestyrer og fylkesting etter valget. I så fall blir det en dobling av dagens representasjon.

Partiet kan dessuten fort få ekstra politisk innflytelse som tunge på vektskåla i kommuner der høyre- og venstresiden kniver tett om flertallet. Partileder Bjørnar Moxnes trekker fram Oslo, Drammen, Moss, Stavanger, Bergen, Bodø og Tromsø som valgthrillere.

– Meningsmålingene etter sommeren viser at et sterkt Rødt er helt avgjørende for at venstresida vinner makta i disse byene, sier han til Fagbladet.

Nei og ja til samarbeid

Fagforbundet sentralt har lenge samarbeidet med og gitt valgkampstøtte til SV, Ap og Senterpartiet, men hittil ikke funnet det «naturlig» å inkludere Rødt ettersom landsmøtet i 2017 sa nei til samarbeid og pengestøtte til partiet.

Men det har forbundets fagforeninger i Tromsø, Oslo, Bodø og Moss blant de byene Moxnes nevner.

– Vi samarbeider med alle partier på venstresida. Rødt fører mye av den politikken vi ønsker for arbeidslivet og fellesskapet, og det ville være meningsløst å sette politikerne som bidrar til å fronte våre saker på utsida, mener leder i Fagforbundet Moss og Våler, Hilde Torgersen.

OPPTUR: Rødt ligger an til å gjøre et godt kommunevalg og kan bidra til å sikre venstrsida makt i mange byer. Denne valgkampboden er i Oslo, ett av stedene der Fagforbundet lokalt samarbeider med partiet.

OPPTUR: Rødt ligger an til å gjøre et godt kommunevalg og kan bidra til å sikre venstrsida makt i mange byer. Denne valgkampboden er i Oslo, ett av stedene der Fagforbundet lokalt samarbeider med partiet.

Kathrine Geard

Tett løp i Moss

Hun frykter at det straks blir konkurranseutsetting av tjenester om de borgerlige overtar makta i Moss, som fra nyttår inkluderer nabokommunen Rygge. I dagens Moss styrer Ap, MDG og SV med Rødt som støttespiller.

På en fersk meningsmåling går Ap betydelig tilbake, men venstresida har fortsatt knapt flertall med 26 av 49 representanter. Det skyldes blant annet at Rødt går kraftig fram sammenlignet med 2015. Det vil si fra 4,5 til 7,5 prosent, eller fra to til fire representanter.

Rødts gruppeleder i bystyret i Moss, Eirik Tveiten, framhever rekommunalisering av tjenester som en av sakene de har samarbeidet godt om med Fagforbundet. Dessuten har de akkurat gjort felles sak i et annen viktig spørsmål.

– Rødt skal fremme forslag i kommunestyret om å opprette kommunal vikarpool med støtte fra Fagforbundet og LO, opplyser han.

Rødts hovedparole i valget er kamp mot Forskjells-Norge, og Bjørnar Moxnes lover at et styrket parti vil intensivere arbeidet på områdene der Rødt har markert seg sterkest. Som å kjempe for profittfri velferd, enten det gjelder barnehage, eldreomsorg, skoler eller tekniske tjenester landet rundt. For driver kommunene tjenestene i egen regi «da slipper vi unna det kommersielle motivet for å lure seg unna lover og avtaler for å hente ut millioner i privat profitt».

– Vi er det partiet som står hardest på i kampen for en profittfri velferd. Det hadde aldri blitt noen stans for kommersielle barnehager i Oslo hvis ikke Rødt hadde stilt ultimatum om dette til Raymond Johansen, hevder Rødt-lederen.

Flere som samarbeider

Også Fagforbundets fagforeninger i Tromsø, Arendal, Risør, Porsgrunn, Skien, Målselv, Bamble, Nordre Follo, Nesodden, Nittedal, Halden, Stange, Ås og Narvik, samt forbundsregionene Telemark, Nordland, Akershus og Oslo samarbeider med Rødt. Med litt ulike ord begrunner lederne i disse regionene det med at Rødt støtter Fagforbundet i mange saker som påvirker medlemmenes arbeidshverdag. Fagforbundet Telemark har samarbeidet med Rødt i fire år.

– Vi har positiv erfaring gjennom disse åra og har tro på Rødts framgang i forhold til en sterk venstreside i politikken, sier leder Marianne Nilsen Skjønstad.

Fagforbundet Akershus har ikke faste møter med Rødt, men samarbeider med dem i aktuelle saker på lik linje med de andre partiene på venstresiden.

Fagforbundet Nordland samarbeider med firkløveret Ap, SV, Sp og Rødt fordi de ønsker «å påvirke og dele kunnskap med partiene som deler vår ideologi», slik leder Tore Jakobsen uttrykker det.

Avhengig av hele venstresiden

Fagforbundet Oslo mener det er viktig og riktig at de samarbeider med både Ap, SV og Rødt.

– Vår medvirkning tror vi kan virke samlende for felles plattform på venstresiden, sier leder Roger Dehlin, som poengterer at Oslo er avhengig av at hele venstresiden samarbeider om det skal være mulig å danne rødgrønne byråder, som de mener medlemmene er best tjent med. Derfor oppfordrer Fagforbundet Oslo sine medlemmer til å bruke stemmeretten, og til å stemme på AP, SV eller Rødt.

Sist uke ble det ellers kjent at LO i Oslo for første gang har med MDG i det gode selskap, nemlig partiene medlemmene anbefales å stemme på. LO er fornøyd med helheten i politikken som byrådet i Oslo har ført og mener MDG har lyttet til LO på flere områder.

Hatt dialog om avtale

Fagforbundet Agder behandler på sin side et utkast til en formell samarbeidsavtale med Rødt i regionstyret denne uka. Lederen i Agder, Roy Gyberg, tror et sterkere Rødt kan åpne for mer samarbeid.

– I den grad Rødt også får mer direkte innflytelse på politikken som føres, bør dette føre til en ny diskusjon omkring Fagforbundets og LO sin relasjon til Rødt, sier han.

I debatten rundt Rødt har det vært argumentert med at prinsipp-programmet deres undergravde den norske modellen og var i konflikt med Fagforbundets mål og politikk. Rødts kritikk av «pampeveldet» i fagbevegelsen falt heller ikke i god jord. Det siste ble strøket da partiet vedtok nytt prinsipp-program. Gyberg mener endringene er viktige skritt i fløypartiets syn på LO og forbundenes ledelse, og en tydeligere stadfesting av de demokratiske prinsippene.

– I praktisk politikk innenfor rammen av de demokratiske organer i kommunestyrer, fylkesting og på Stortinget har Fagforbundet og Rødt mange sammenfallende synspunkter som det er verdt å samarbeide om, sier Gyberg.

Landsmøte må avgjøre

Fagforbundet Telemark forventer at et sterkere Rødt vil øke presset i mange politiske saker, men også at det vil påvirke Fagforbundet sentralt.

– Det mener vi Rødt allerede har gjennom å være tydelige i media og klare i politikken som gagner våre medlemmer, sier Skjønstad.

Mens Jakobsen påpeker at samarbeidsavtalene på nasjonalt nivå er en viktig debatt som Fagforbundet Nordland vil delta i. Men både han og regionlederne i Oslo og Akershus viser til at spørsmålet avgjøres av Fagforbundets sentrale organer.

Det gjør også forbundsleder Mette Nord når vi spør om et betydelig styrket Rødt kan gjøre et samarbeid mer aktuelt.

– Det er Fagforbundets landsmøte som har bestemt hvilke partier vi skal samarbeide med, og det er landsmøtet i 2021 som skal ta stilling til hvordan vi skal gjøre dette framover, sier Nord.

– Nå er vi mest av alt opptatt av å få alle medlemmene våre til å stemme i kommunestyre- og fylkestingsvalget. Dersom alle vi i Fagforbundet bruker stemmeretten vår, kan vi sørge for at det velges lokalpolitikere som står sammen med oss for bedre velferd, mot profitt i velferden og for hele og faste stillinger, sier Nord.

Måling blant medlemmene

En ett år gammel meningsmåling blant Fagforbundets medlemmer viste at Ap da var klart størst med 43 prosent. Samtidig hadde oppslutningen om Rødt økt. Ifølge målingen ville 12 prosent stemme på det rødeste partiet, en prosent mer enn det SV fikk, mens Sp oppnådde seks prosent.

Selv om det er lenge til 2021, understreker Moxnes at døra til Rødt står åpen for samarbeid med Fagforbundet sentralt.

– Jeg tror både Rødt og Fagforbundet vil ha nytte av det. Et eksempel på det er at kampanjen for at kommunene ikke skulle ansette flere folk midlertidig, selv om regjeringa åpna for det, starta med en prat mellom Mette Nord og meg på hennes kontor. Jeg tror vi kan finne fram til flere felles kampsaker om vi snakker sammen.

Steder med samarbeid

Fagforbundet i Tromsø, Arendal, Risør, Porsgrunn, Skien, Målselv, Bamble, Nordre Follo, Nesodden, Nittedal, Halden, Stange, Ås, Bodø, Moss og Narvik, samt forbundsregionene Telemark, Nordland, Akershus og Oslo samarbeider med Rødt.

- Jeg tror vi kan finne fram til flere felles kampsaker om vi snakker sammen.

Bjørnar Moxnes

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Steinar Ottesen

Bjørnar Moxnes (t.h) sier at døra til Rødt står åpen for samarbeid med Fagforbundet sentralt.

Bjørnar Moxnes (t.h) sier at døra til Rødt står åpen for samarbeid med Fagforbundet sentralt.

Tori Aarseth