JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bærum kommune

Tillitsvalgte Bjørn fikk det som han ville i Bærum: Politikerne ga opp privatisering av tre sykehjem

GJENNOMSLAG: Bjørn M. Johnsen er glad for at høyresiden i Bærum kommune snudde i saken om konkurranseutsetting av sykehjem.

GJENNOMSLAG: Bjørn M. Johnsen er glad for at høyresiden i Bærum kommune snudde i saken om konkurranseutsetting av sykehjem.

Per Flakstad

Bærumspolitikere ville ha privat drift av kommunale sykehjem. Nå har de ombestemt seg.

2019013110425420230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

I april i fjor vedtok hovedutvalget for bistand og omsorg (biom) i Bærum kommune at Rådmannen skulle starte arbeidet med å konkurranseutsette den kommende institusjonen Lindelia bo- og behandlingssenter, og to andre eksisterende kommunale enheter.

Bruk og kast

Fagforbundet Bærum reagerte kraftig på vedtaket. Leder Bjørn Martin Johnsen slo fast at han aldri hadde opplevd et mer arbeidstakerfiendtlig vedtak gjennom alle sine år som tillitsvalgt.

I et innlegg i lokalavisa Budstikka refset han politikerne for å utsette nærmere 1000 ansatte i kommunens pleie- og omsorgstjenester for en uakseptabel personalpolitikk, tuftet på bruk- og kastmentalitet.

Fagforbundet fikk støtte for sitt syn fra Ap, KrF, SV og Rødt. Sist uke viste det seg at partiene Høyre og Frp hadde fått kalde føtter.

Hovedutvalget gikk nå enstemmig inn for ikke å privatisere Lindelia og de to andre enhetene. Derimot ble det flertall for å gjennomføre konkurranseutsetting av Oksenøya bo- og behandlingssenter, som også er en ny institusjon under oppføring.

Begge deler var i tråd med Rådmannens anbefaling.

Foreløpig stopp

I sin innstilling viste Rådmannen blant annet til at uro og bekymring blant ansatte, beboere og pårørende kunne ha negative konsekvenser for tjenestene.

"Det å skulle konkurranseutsette disse enhetene samtidig som kommunen må sikre at beboere og pårørende ivaretas på en god måte når svært mange beboere skal bytte bosted og mange ansatte skal bytte arbeidsplass anses meget utfordrende".

Derfor anbefalte han at konkurranseutsetting bare gjennomføres på Oksenøya.

– Vi er godt fornøyd med at Høyre og Frp snudde. Dette er en veldig hyggelig gladmelding til alle berørte som har hatt privatiseringsspøkelset hengende over seg siden sist vår, sier Bjørn M. Johnsen til Fagbladet.

Han er ikke akkurat misfornøyd med at Budstikka omtalte det som at han «fikk det som han ville» heller.

Høyre og Frp

Det var Høyre og Frp som sto bak privatiseringsforslaget, som ville innebære nedleggelse av to nåværende kommunale sykehjem, overføring av brukerne og ansatte der til et nytt privatdrevet Lindelia bo- og behandlingssenter, som etter planen skal stå ferdig i april 2020. Dessuten skulle ytterligere ett sykehjem og en omsorgsbolig i kommunal drift bli tilbudt private drivere.

I sin kritikk understreket Fagforbundet at saken dreide seg om dyktige og erfarne ansatte. Sykepleiere, hjelpepleiere, helsefagarbeidere og pleiemedarbeidere, som i mange tilfeller hadde hatt Bærum kommune som arbeidsgiver i både ti og tjue år. De ville gå fra en trygg arbeidsplass til en usikker framtid med store økonomiske konsekvenser.

– De negative konsekvensene handler om dårligere lønns- og arbeidsvilkår, og framtidig pensjon, sier Johnsen, som opplever at liberalistiske Frp har fått mer innflytelse over et kommunestyre som tidligere var preget av et verdikonservativt Høyre.

Beklaget uroen

Siw Wikan i Høyre forklarte helomvendingen med at hun hadde trodd Lindelia skulle bli et helt nytt sykehjem. Hun beklaget også uroen og usikkerheten vedtakene i vår medførte for de ansatte.

– Det var ikke intensjonen, presiserte hun overfor Budstikka.

Johnsen håper på sin side Høyre og Frp-politikerne for framtida tenker seg nøye om før de kommer med forslag som de tydeligvis ikke kjenner konsekvensen av.

Saken blir endelig avgjort i formannskapet, men Johnsen regner det som en formalitet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy