Forslag om å slå Skolenes landsforbund (SL) sammen med andre LO-forbund

Topptillitsvalgt åpner for å få skolefolket inn i Fagforbundet

SL skal utrede sammenslåing

SKAL UTREDE:  Tillitsvalgt i SL Rogaland, Geir Allan Stava, ser for seg Fagforbundet som en mulig havn for Skolenes landsforbund. (arkivfoto)

SKAL UTREDE: Tillitsvalgt i SL Rogaland, Geir Allan Stava, ser for seg Fagforbundet som en mulig havn for Skolenes landsforbund. (arkivfoto)

Bjørn A. Grimstad

Fagforbundet ønsker skolefolket velkommen, dersom Skolenes landsforbund vil slå seg sammen.

2017020213000020170203140026

sidsel.valum@lomedia.no

Når landsmøtet i Skolenes landsforbund samles på Hell i Nord-Trøndelag 3.–6. april, er et av forslagene det skal behandle å bestille en utredning av sammenslåing med andre LO-forbund. Landsstyret i forbundet vedtok i januar enstemmig en innstilling til landsmøtet om at det ønsker en slik utredning.

Det er fylkeslaget SL Rogaland som har fremmet forslaget, som også forbundsstyret i SL har innstilt på mot tre stemmer.

Så mye tjener Fagforbundets medlemmer

Foretrekker Fagforbundet

– Hvilke LO-forbund ser du for deg at det er mest nærliggende å slå SL sammen med? Fagforbundet?

– Først og fremst Fagforbundet, sentralt har vi hatt veldig godt samarbeid med Fagforbundet i det siste, men MFO (Musikernes fellsorganisasjon) kan også være aktuell, eventuelt begge to, sier Geir Allan Stava.

Nå har Fagforbundet over 350.000 medlemmer

Fagforbundet er positive til sammenslåing

– Vi har signalisert at vi har en åpen dør, og at vi har mye til felles. Dette ville ha styrket LOs posisjon i skolen vesentlig, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet, til fagbladet.no.

– Vi er åpne for de diskusjonene. Det som er viktig, er å se på hvordan vi i fellesskap kan styrke det faglige, og medlemmenes situasjon og posisjon. Dette kan komme til å sje, men det avhenger av hva SL bestemmer seg for, sier Nord.

VELKOMMEN: Mette Nord ønsker gjerne de rundt 6500 medlemmene i SL velkommen i Fagforbundet.

VELKOMMEN: Mette Nord ønsker gjerne de rundt 6500 medlemmene i SL velkommen i Fagforbundet.

Ole Palmstrøm

Følg Fagbladet på Facebook

Mange har slått seg sammen før

Den mangeårige tillitsvalgte i SL Rogaland, Geir Allan Stava, som er medlem av landsstyret og forbundsstyret, tror at en sammenslåing med andre forbund kan være veien å gå.

– Bakgrunnen for forslaget er at vi har et godt forhold til andre LO-forbund. Mange andre forbund har slått seg sammen før, og flere diskuterer det. Poenget er hva som tjener medlemmene best. Svaret kan være å fortsatt være et eget forbund, men også en sammenslåing med andre forbund, sier Geir Allan Stava.

– En fordel

Stava viser til Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet som ett eksempel, et forbund som har fått nye fordeler og flere medlemmer etter sammenslåing med Fellesforbundet.

– Jeg tror en sammenslåing kan være en fordel, men ikke for enhver pris. Vi må i så fall få løfter om at det vil bli satset på å rekruttere fra vår sektor. Det er rekruttering vi sliter med. Skal vi rekruttere mer, så må vi satse mer.

Dersom landsmøtet ønsker å utrede en sammenslåing, vil konklusjonen av en slik utredning trolig tidligst bli en sak for landsmøtet i 2021. Før den tid må det et ekstraordinært landsmøte til for å behandle et eventuelt forslag om sammenslåing.

Svak medlemsvekst

Det er svak medlemsvekst i SL som er bakgrunnen for forslaget. Tanken er at SL som del av et større forbund kan få mer muskler til å rekruttere. Per i dag har SL cirka 6.500 medlemmer.

– SL er en tydelig stemme i LO

SL-leder provosert av kunnskapsministeren

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy