WHO har konstatert at munnhelse er viktig både for generell helse og livskvalitet. Eldre i 80–90-årene kommer for å bleke tennene eller pynte på smilet med nye kroner og porselensfasetter.
Våre eldste har ikke hatt fluor tilgjengelig i oppveksten. Eldre har derfor langt flere og større reparasjoner i munnen enn unge. Mange eldre har også blottlagte tannhalser på grunn av tannpuss gjennom et langt liv. Rotoverflaten er mindre motstandsdyktig mot bakterienes syreangrep. Derfor blir det lettere hull i tannhalsområdet enn på tannkronen som er dekket av emalje.
Friske eldre tar godt vare på tennene sine. Det som forringer munnhelsen og fører til tanntap hos eldre, er en kombinasjon av sykdom, medisinbruk, sukkerinntak, dårlig munnhygiene og tap av egenomsorg. Sykdomsbelastningen øker med alderen og medfører medisinbruk. Mange medisiner har munntørrhet som bivirkning. Rikelig spyttmengde og kvalitet er viktig for god munnhelse, fordi spyttet inneholder komponenter som reduserer infeksjonsrisikoen i munnhulen. Spyttet har i tillegg en smørende funksjon som hindrer at bakterier og belegg fester seg til slimhinner og tenner. Spyttet er viktig for en god smaksopplevelse, og gjør det lettere å svelge mat. Munntørrhet kan derfor være en medvirkende årsak til underer¿næring.
Hyppig inntak av sukkerholdig mat, saft og juice øker forekomsten av hull i tennene. Eldre trenger mye væske, men står sukkerholdig drikke på bordet hele dagen, blir dessverre skadevirkningene på tennene uopprettelige. Dersom også munnhygienen svikter, forringes tannsettet fort.
Tannhelsepersonell som jobber med munnhelse for syke eldre, opplever at det er vanskelig å få begrenset sukkerinntak i form av syltetøy, saft og juice. Flere under¿søkelser viser at det er en sammenheng mellom dårlig munnhelse og underernæring. På tross av sykdom må vi derfor ha som mål å opprettholde og ivareta en god munnhelse hos den syke.
En ren munn betraktes som et velvære. Derfor pusses tennene morgen og kveld. Hva så med eldre som har redusert egenomsorg? På grunn av mental eller fysisk funksjonssvikt blir de avhengig av at andre utfører den daglige munnhygienen. Dessverre er det mange som ikke får den hjelpen de trenger. Dette kan skyldes flere faktorer; pasienten vegrer seg mot tannpuss, lite bemanning og/eller for dårlig kunnskap om betydningen av god munnhelse.
Belegg som blir liggende på tenner og tannkjøtt, inneholder store mengder bakterier. Forskning har påvist sammenheng mellom munnhygiene og lungebetennelse hos immunsvekkede pasienter. Ved å iverksette tiltak som opprettholder god munnhygiene hos syke eldre, er forekomsten av lungebetennelse på institusjon blitt redusert. Forskning har også vist at syke eldre med god munnhelse har bedre smaksopp¿levelse enn pasienter med dårlig munnhelse. Dette er ny og viktig informasjon, fordi god smaksopplevelse henger sammen med appetitt og ernæring. Det er nærliggende
å anta at god munnhygiene som bidrar til god smaksopplevelse, også kan bedre ernærings¿situasjonen
til syke eldre.
I tillegg har forskning vist at det er en sammenheng mellom god smaksopplevelse og redusert dødelighet hos syke eldre. Å opprettholde god munnhygiene hos pleietrengende eldre vil derfor være av stor betydning for ernæringsinntak, generell helse og livskvalitet.
Hvilke hjelpemidler har vi for å bevare munnhelsen? Elektrisk tannbørste er et godt hjelpemiddel for eldre, spesielt for eldre med nedsatt førlighet i hånden. For enkelte kan det være lurt å velge en lett barnebørste med et godt grep. For pleiepersonell er det også enklere og mer profesjonelt å utføre pussejobben med en elektrisk tannbørste.
Tannpasta med fluor brukes av folk flest. Det fins også en reseptbelagt tannpasta med høyere fluorinnhold. Denne tannpastaen skal brukes av dem som har høy forekomst av hull i tennene. Siden syke eldre ofte er utsatt for mye hull, anbefales denne tannpastaen.
Å få stimulert spyttsekresjonen hos munntørre er viktig. Sukkerfrie pastiller er et bra hjelpemiddel. I tillegg anbefales syke eldre med egne tenner å suge på fluortabletter. Eks. på dosering: 0.25mg, 4–6 tabletter per dag. De som er meget munntørr, kan også bruke spesielle fluortabletter som inneholder bufret eplesyre som stimulerer spyttet ekstra godt. Disse preparatene er uten resept og kan kjøpes på apotek.
Når slimhinnene blir så tørre at både spising og tale blir problematisk, bør det brukes en fuktgel (apotek) som smøres flere ganger daglig på innsiden av lepper, kinn, tunge og i ganen. For munntørre protese¿bærere kan dette være et godt hjelpemiddel, som både forhindrer gnag og får protesen til å sitte bedre.
Forskning og observasjoner på sykehjem og i hjemmesykepleien viser at vi som helsepersonell har et stort forbedrings¿potensial når det gjelder informasjon og forebygging. Vårt mål bør være at alle pleietrengende eldre skal ha nødvendig hjelp til å opprettholde en god munnhelse. Det bør være en prioritert oppgave hos ledelsen i pleie- og omsorgstjenesten at alle ansatte får relevant kunnskap om dette temaet og at de oppdateres jevnlig.
Dagens eldre har brukt store summer gjennom et langt liv for å holde tennene
i orden. Det er derfor viktig at eldre, på tross av sykdom, får bevare en god munn og tannhelse livet ut.
Kirsten
Solemdal
Tannlege, ph.D og rådgiver i Pensjonistforbundet.
«Det er viktig at eldre, på tross av sykdom, får bevare en god munn og tannhelse livet ut.»
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB