JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedtillitsvalgt Gro Rand har hjulpet 34 til fast stilling:

Da Krizlene og Oddny fikk fast jobb kunne de endelig få lån og kjøpe leilighet

FAST JOBB: Hovedtillitsvalgt Gro Rand i bydel Bjerke flankert av Krislene Dizon Risa og Oddny Pedersen, som hun fremmet krav om fast stilling for.

FAST JOBB: Hovedtillitsvalgt Gro Rand i bydel Bjerke flankert av Krislene Dizon Risa og Oddny Pedersen, som hun fremmet krav om fast stilling for.

Kathrine Geard

Krislene Dizon Risa og Oddny Pedersen er to av dem som har fått fast jobb i bydel Bjerke i Oslo. I løpet av tre år har Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo sendt krav om fast stilling for 34 medlemmer i bydelen. Alle har fått innvilget full stilling.

2019103011030020230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Gro Rand overtok som hovedtillitsvalgt i bydel Bjerke i april 2016. Samme høst begynte hun å sende inn krav om fast stilling for medlemmer som var vikarer og deltidsansatte i barnehager i bydelen. Blant vikarene i bydelen ble det naturligvis snakket om stillingskravene og en smitteeffekt oppsto etter hvert som sakene skred fram.

– Flere som hadde jobbet i vikariater i lang tid tok kontakt med meg, sier Rand. Det førte til at hun formulerte og sendte inn begrunnede skriftlige krav om fast stilling på vegne av enkeltmedlemmene.

– Det var klare krav og lite å drøfte egentlig. Enkelte hadde gått på kontrakter siden 2012, og alle fikk innvilget sine saker uten noe om og men.

Kunne kjøpe leilighet

Krislene Dizon Risa begynte som vikar i 2014. Etter at de andre i barnehagen fortalte om muligheten til å få fast jobb, gikk hun til hovedtillitsvalgte for å få hjelp. Etter noen måneder, i juni 2018, fikk hun fast stilling som assistent i Kilden barnehage.

– Det var et usikkert stressmoment å jobbe fra kontrakt til kontrakt, så jeg vurderte å finne meg en annen jobb. Men jeg trivdes veldig godt og ville helst jobbe i barnehage, og så ordnet heldigvis Gro opp for meg, sier Risa, som er veldig glad for den økonomiske tryggheten fast jobb gir henne og familien.

– Etterpå søkte vi lån og kjøpte oss leilighet. Så det å få fast stilling har vært veldig viktig.

Oddny Pedersen begynte som vikar i barnehager allerede i 2006. Etter tre sammenhengende år ett sted tok Rand seg av saken. Det endte med fast stilling i Utforskeren barnehage.

– Det betyr veldig mye for meg. Jeg er en voksen person, og da vil jeg jo gjerne ha en fast stilling for å komme videre i livet, sier Pedersen. Hun har som i likhet med Risa har kjøpt seg bolig.

– Jeg har det mer stabilt nå, og det er jeg veldig glad for.

– Gøy å få ryddet litt opp

Når Fagforbundet stiller krav om fast ansettelse, er det etter paragraf 14.9 i Arbeidsmiljøloven (AMU) som gir arbeidstakere som har arbeidet sammenhengende og over tre år på en arbeidsplass rett til fast stilling. Selv om mange oppfylte kriteriene, måtte krav om fast stilling fremmes for hver enkelt person etter hvert som Fagforbundet fikk sakene.

– Jeg var bestandig like spent på hva de ville si når jeg kom med enda en sak selv om det ikke var noe å si på kravene. Men det ble aldri noe bråk, sier Rand.

Det foreløpig siste stillingskravet i bydel Bjerke ble innvilget før sommeren. Selv om vikarene har retten på sin side, skal det skaffes stillinger til dem, og der har de hatt litt flaks, påpeker hovedtillitsvalgte.

– Naturlig avgang har gitt noen ledige stillinger, men vi har vært heldige med at det er åpnet to nye barnehager, Vollebekk og Kilden, sier Rand, som synes arbeidet har vært inspirerende.

– Det er ikke noen hemmelighet at det er mye sykefravær i barnehagesektoren, og vikarer trengs. Men det har vært gøy å få ryddet litt opp i vikarbruken og bidra til større trygghet og ordnede forhold for medlemmene våre.

– Burde ikke være nødvendig

Nestleder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo, Berit Tevik, understreker at det pågår et kontinuerlig arbeid over hele byen fra tillitsvalgte og fagforeningens side for at deltidsansatte og vikarer skal få fulle og hele stillinger. Men i bydel Bjerke har tilfellene av ringevikarer, korttidsvikarer og deltidsansatte på ymse kontrakter florert, særlig i barnehagesektoren.

Fagforbundet er derfor svært fornøyd med at arbeidet har gitt så gode resultater og endt med fast og full jobb for 34 medlemmer.

– Det føles samtidig som en litt unødvendig jobb. Kommunen kjenner jo lovverket så det burde egentlig ikke være nødvendig å løpe etter dem med disse kravene, påpeker Tevik.

Leder i oppvekstsektoren i bydel Bjerke, Marit Brattlie, mener det er viktig at gode vikarer får tilbud om fast ansettelse.

– De som har gått i vikariater i lengre tid og fungerer godt må bli fulgt opp. Det er viktig at styrerne er oppmerksomme på hvor lenge de har jobbet i Oslo kommune.

– Vikarer har krav på fast stilling etter tre år. Kunne de ikke fått fast jobb uten at det ble fremmet krav?

– Nei, det må fremmes krav. Noen synes jo det er greit å gå i vikariater, men arbeidsgiveren må ha oversikt, sier Brattlie.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy