JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Torstein Bae

– Jeg ønsker å bidra til at folk ikke bare har rett, men får rett.

Werner Juvik

Torstein Bae er mest kjent som sjakkekspert på TV. At han også har som jobb å gi juridiske råd til Fagforbundets medlemmer, er mindre kjent.

2017103011580020230821171436

tips@fagbladet.no

Springeren er sjakkeksperten Torstein Baes favoritt. Eller hesten, som vi amatører ofte kaller denne brikken som alltid er klar til å hoppe et felt fram og to til siden. Eller motsatt. Dette litt spesielle bevegelsesmønstret til springeren en akkurat det som fascinerer Bae.

– Springeren er den mest uforutsigbare brikken på sjakkbrettet. Det er den man kan overraske med, det er den som gjør sjakk til et kreativt og spennende spill. Ellers er det mye matematikk med rader og diagonaler.

De som får sjansen til å spille mot Bae, og det er ikke hvem som helst, vet at springeren er hans svake punkt. Slå den ut, og muligheten for sjakk matt kom akkurat noen trekk nærmere.

Torstein Bae, prateglad kommentator på NRK, har mye av æren for at sjakk er blitt allemannseie. Under store mesterskap diskuterer vi med den største selvfølge siciliansk åpning og dronningfløyer over lunsjen mens vi venter på neste trekk. Kanskje det blir en springer til b6?

Mange av Fagbladets lesere vil også kjenne navnet Torstein Bae fra spaltene. Som en del av bladets faste ekspertpanel opptrer sjakkekspert Bae her som advokat og svarer på juridiske spørsmål fra medlemmene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAN OVERRASKE: - Springeren er favorittbrikken. Det er den som gjør sjakk til et kreativt og spennende spill, mener Torstein Bae.

KAN OVERRASKE: - Springeren er favorittbrikken. Det er den som gjør sjakk til et kreativt og spennende spill, mener Torstein Bae.

Werner Juvik

Baes mange sjakkmeritter omfatter blant annet deltakelse i junior-VM, EM og sjakk-OL. Innimellom her var Bae president i Norges Sjakkforbund, og for å være sikker på å få nok sjakk i livet, giftet han seg med en annen sjakkspiller, Silje Bjerke. Sammen med henne drev han i fire år firmaet Sjakkhuset. Bjerke er for øvrig også tillitsvalgt for Fagforbundet på sin arbeidsplass i Oslo kommune.

I løpet av karrieren har Bae gjort tydelige trekk mot venstre. Foruten engasjementet som advokat med hjerte og arbeid for fagbevegelsen og folk flest sine hverdagsproblemer, har han i flere år hatt lederverv i sitt lokale SV-lag.

– Mitt engasjement i SV har utgangspunkt i urettferdighet, både at det skal ha så mye å si hvilken familie og sted man kommer fra, og den strukturelle urettferdigheten mot blant andre kvinner og mot dem som opplever rasisme, sier Bae. Fattigdom, flyktninger og ulikhet er saker han er opptatt av.

Men noen stor ideolog vil han ikke være. Oppe på Bogerud, ifølge Bae «en skjult perle» på østkanten av Oslo, bor familien i rekkehus. Her, i lokalpolitikken, trives han godt med å jobbe i det små og tverrpolitiske, som i kampen for trygge skoleveier og kafé på kjøpesenteret. Han har ingen større politiske ambisjoner, men har følt en plikt til å gjøre politisk arbeid, særlig etter terroren 22. juli, 2011.

Sjakk er et mystisk spill, ifølge Bae.

– Sosiale medier med innspill fra seerne gjør at det blir spennende TV også. Og mange voksne blir fascinert over hvordan ungene deres kan bli oppslukt av sjakk når de vanligvis er rastløse med masse digitale dingser, sier Bae.

– Hva var det som gjorde at akkurat du ble spesielt god i sjakk?

– Jeg ble med på sjakk på barneskolen fordi det var en sjakkentusiast der som på frivillig basis satte oss ungene i gang med spill og turneringer. Det å bli flink var jeg ikke bevisst på, men det skal sies at jeg er opptatt av å vinne. Jeg har et visst konkurranseinstinkt. Men det var en hobby, jeg leste sjakkblader og bøker fordi det var moro, men aldri sånn at jeg satte meg ned og studerte i to timer, forteller Bae.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GREPET: – Mest av alt handler det om å bli grepet, kunne holde på i timevis, bli bitt av basillen. Da kan alle nå langt.

GREPET: – Mest av alt handler det om å bli grepet, kunne holde på i timevis, bli bitt av basillen. Da kan alle nå langt.

Werner Juvik

Sjakk var litt sært å drive med i idrettslandet Korsvoll hvor han vokste opp, men å få fri fra skolen for å være med på mesterskap ga en viss status. Unge Bae likte å konkurrere med hjernen.

I dag er han skeptisk til at sjakk innebærer dyre turer til utlandet og hotellovernattinger for de små. Det ekskluderer mange.

– Må man være spesielt smart for å bli god i sjakk?

– Nei, men det er en kobling sjakkspillere er veldig positive til, ler Bae.

– Mest av alt handler det om å bli grepet, kunne holde på i timevis, bli bitt av basillen. Da kan alle nå langt.

– Man blir aldri utlært i sjakk, selv Magnus Carlsen som kanskje er det største sjakkgeniet verden har sett, gjør svære tabber. Det er nettopp dette som gjør spillet spennende, men også grusomt for den som spiller, sier Bae.

Å tabbe seg ut, eller enda verre, tape, er forferdelig:

– Veldig mange blir knust ved et feiltrekk: «Hvordan kunne jeg være så dum? Gi meg en annen hjerne!» Det er helt umulig å forsone seg med et tabbetrekk.

– Hvordan går det når du spiller mot kona?

– Vi spiller aldri mot hverandre.

– Aldri?

– Aldri. Det ville ikke bli spesielt trivelig. Den ene blir mer sur enn den andre blir glad. Det er ikke verdt det. Ingen av oss vil den andre så vondt. Men det hender vi studerer kjente sjakkpartier sammen.

Apropos damer, dem er det ikke mange av i sjakken. Faktisk er det ekstremt få. Bae mener en av grunnene er at sjakkmiljøet fremdeles er en svær gutteklubb, kanskje en etterlevning etter den gang «schak»-klubbene var gentlemansklubber for overklassen.

– Det er ikke lett å komme inn i en klubb som eneste kvinne. Noen vil være rett ut sjåvinistiske, mens andre er velmenende, eller tror de har noen veldig morsomme vitser på lager. Det er en jobb å gjøre der. Før sa man at kvinner rett og slett ikke var interesserte i sjakk, men etter at vi begynte sende sjakk på TV ser vi at seerne deler seg nesten 50/50 på kjønn.

– Det er mange unge jenter som spiller, men de fleste faller fra i ungdomstiden. Men, det handler ikke om biologi, det finnes kvinnelige toppspillere som beviser det, sier Bae og legger den brikken, død.

At sjakkspillet og Magnus Carlsen kom ut til folket, betød ikke at folket forsto sjakk. Det var her NRK og Bae kom inn med hjelp, spenning og støtte.

– Du er ikke nervøs for å sitte og snakke i seks-sju timer om sjakk på direkten?

– Nei, sjakk har jeg drevet med hele livet. Men samtidig visste jeg ikke hva jeg gikk til. Plutselig var jeg kjendis, en som folk stopper og snakker med. Det er rart, sier Bae, som tidligere ikke hadde reflektert over hvilket gjennomslag TV har.

Han mener at ventetiden, spenningen mellom trekkene, fyller et tomrom som har forsvunnet med langrennssporten. Der venter vi ikke lenger i spenning på mellomtider, men får alt raskt servert i jaktstart.

For dem som er overrasket over de kjappe replikkene til Bae og andre sjakk-kommentatorer, avslører Bae at gode verbale egenskaper har høy status internt i miljøet. En skarp tunge, og gjerne en sjikanerende replikk rettet mot motstanderens elendige trekk, kan utenfor turneringsspill være nesten like viktig som å vinne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KJENT: – Plutselig var jeg kjendis, en som folk stopper og snakker med. Det er rart, sier Bae, som tidligere ikke hadde reflektert over hvilket gjennomslag TV har.

KJENT: – Plutselig var jeg kjendis, en som folk stopper og snakker med. Det er rart, sier Bae, som tidligere ikke hadde reflektert over hvilket gjennomslag TV har.

Werner Juvik

Bae kommer fra et godt møblert hjem, der faren var advokat og mor blant annet direktør på juridisk fakultet i Oslo. Foreldrene møttes på fredsreise i Øst-Tyskland, og svenske Eva Liljegren fulgte kjærligheten til Oslo.

Torstein fulgte, om enn litt tvilende, i foreldrenes jus-fotspor.

– Jeg syntes at studiet var kjedelig og tørt. Og jeg var usikker på om jeg ville bli advokat som far, med risiko for alltid å matte måle meg mot ham.

Avdøde Ole Jakob Bae var høyesterettsadvokat og spilte en viktig rolle i en rekke store saker, som Listesaken, Reitgjerdet-saken, Alta-saken og Liland-saken. Han var blant stifterne av Foreningen for Norsk Kriminalreform og rådgiver for SVs stortingsgruppe.

Eplet triller med andre ord stadig nærmere stammen for Bae junior, hvis det noen gang kom seg særlig langt vekk. I 1994 delte far og sønn ut løpesedler i nabolaget sammen, i NEI til EU-kampen.

Som advokat og partner i Advokatfirmaet Legalis AS jobber Torstein Bae med saker fra vanlige folks hverdagsliv; boligkjøp, samlivsbrudd, trygd og den slags.

– Jeg ønsker å bidra til at folk ikke bare har rett, men får rett. Det forutsetter at prisen er slik at folk har råd til å bruke advokat. Advokater er en mangeartet gruppe, men at de har rykte på seg som litt grådige må advokatene ta skylden for selv, sier Bae.

Han innrømmer at det også som advokat kan være en fordel å være sjakk-kjendis fra TV-skjermen:

– Det kan være en fin start på mange relasjoner.

Torstein Bae

ALDER: 38 år

FAMILIE: Gift med Silje, to barn

YRKE: Advokat og partner i Legalis AS

AKTUELL: Sjakk-kommentator på NRK. Svarer på juridiske spørsmål i Fagbladets ekspertpanel.

6 kjappe

Hva drømte du om å bli da du var barn?

– Faktisk var sportskommentator en drøm. Men at det skulle bli innen sjakk hadde jeg aldri en tanke om. Det var ingen aktuell mulighet på 80-tallet.

Hva er en perfekt dag på jobben?

– Når jeg har mulighet til å fordype meg skikkelig i et problem. Og å prosedere saker i retten.

Hva var din første lønnede jobb?

– Som sjakklærer da jeg var 15.

Hvem bør skjerpe seg?

– Folk som mot bedre vitende bidrar til å skape fremmedfrykt.

Hva er ditt beste råd til ungdommen?

– Ikke stress så mye, og ikke tro at du kan planlegge alt. Livet preges av tilfeldigheter utenfor din kontroll.

Hva er typisk norsk?

– Å tro godt om andre og ønske å få til ting sammen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Werner Juvik

Werner Juvik