Stein Erik Hagen på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum.
Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
frode@lomedia.no
Ved å overføre utbytte fra sitt norske holdingselskap til datterens selskap i Sveits, unngår Stein Erik Hagen og familien norsk utbytteskatt.
Ifølge Dagens Næringsliv (DN) har Hagen og familien i flere år redusert formuesskatten i Norge ved å overføre eierskapet til familiens holdingselskap Canica til datteren, Caroline Hagen Kjos, i Sveits.
Allerede i 2017 hadde de spart 2,2 milliarder kroner på manøveren.
Nå skriver avisa at familien siden 2014 har overført utbytte på 1,2 milliarder kroner, fra deres hovedselskap Canica via deres selskap Tvist 3 til holdingselskapet til datteren, Caroline Hagen Kjos' selskap, i Sveits.
Canica Holding AG i Sveits eier 100 prosent av aksjene i Tvist 3.
– Det er helt normalt at selskaper betaler utbytter, og dette handler om å utøve profesjonell forvaltning av eierskapet. På vegne av Canica Holding AG kan jeg opplyse om at disse midlene investeres i både norske og utenlandske selskaper, sier Nils Selte, daglig leder i Canica, i en e-post til avisa.
Verdiene i Canica består blant annet av skattefrie utbytter utbetalt fra Orkla. I prinsippet skal utbytter skattlegges når de betales ut til eieren privat. I stedet overfører Hagen-familien pengene til Sveits. Hadde beløpet blitt utbetalt i utbytte til en privatperson i Norge, ville det ifølge DN gitt en skatteregning på over 400 millioner kroner.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav berøres av trygdeoppgjøret.
Anna Granqvist
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye