JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-debatten

En av fem medlemmer vil si opp avtalen. Men hun tror ikke EØS vil få stor plass på kongressen

 – Vi glad for at regjeringen nå utreder erfaringene med avtalen, sier Mette Nord.

– Vi glad for at regjeringen nå utreder erfaringene med avtalen, sier Mette Nord.

Per Flakstad

Forbundslederne tror ikke EØS-debatten vil ta stor plass på LO-kongressen. – Blant Fagforbundets medlemmer er det veldig stor oppslutning om EØS, og bare 20 prosent av medlemmene ønsker å si opp avtalen, sier leder Mette Nord.

2022041909361220220420082936

helge@lomedia.no

LO-kongressen, som blir avholdt fra 30. mai, vil følge opp vedtaket fra Fellesforbundet om utredning av alternativer til dagens EØS-avtale og vårt forhold til EU. Det innbefatter også EU-medlemskap som et alternativ til dagens avtale.

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, regner med bred oppslutning om et slikt vedtak, som allerede er vedtatt politikk i Fellesforbundet.

Han tror heller ikke EØS-debatten vil ta stor plass på årets kongress.

– Det er andre saker i Norge og verden som vil kreve rommet og engasjementet i år, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Han tenker både på sikkerhetspolitikk og energipolitikk, som han tror vil ta betydelig større plass enn på de siste kongressene.

– Stor oppslutning om EØS

Heller ikke forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, tror EØS-spørsmålet får en stor plass på kongressen.

– Blant Fagforbundets medlemmer er det veldig stor oppslutning om EØS, og bare 20 prosent av medlemmene ønsker å si opp avtalen. Samtidig er vi glad for at regjeringen nå utreder erfaringene med avtalen. Det er viktig at Norge benytter handlingsrommet som ligger i avtalen for å styrke arbeidstakernes og offentlig sektors handlingsrom og interesser, sier Nord.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, tror likevel det vil være noen som problematiserer EØS-avtalen også på årets kongress.

Men han håper og tror på en fornuftig debatt.

– For oss har ingenting endret seg. Det vi produserer, er nesten 100 prosent eksportrettet. Mesteparten til det europeiske markedet. Vi er avhengig av en EØS-avtale på bunnen som gjør at vi får solgt produktene våre. Punktum, sier Alfheim.

– Jeg tror vi kommer til å få en mer aktiv europapolitikk i årene framover, som kan legge grunnlaget for en industriell satsing. Det vil komme både dagens og fremtidige arbeidsplasser til gode, mener Frode Alfheim.

Stemningsskifte

FriFagbevegelse har også snakket med en rekke andre forbundsledere som ikke tror EØS-debatten vil ta stor plass denne gang.

Brexit har blant annet ført til et lite stemningsskifte i Creo – Forbundet for kunst og kultur. Her er medlemmene i stor grad næringsdrivende og avhengig av fri tilgang også til utlandet.

– Våre medlemmer frykter mindre bevegelighet utenlands hvis Norge går ut av EØS-avtalen. De ser blant annet til det som har skjedd i England etter Brexit, sier Creo-leder Hans Ole Rian.

Forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo, tror nå at det vil sitte lenger inne å få flertall for at Norge skal gå ut av EØS-avtalen.

– Det kan godt hende at det blir omkamp om EØS-spørsmålet. Men jeg tror ikke det er noe større gehør for det i dagens situasjon, når man ser hvor viktig det er med et europeisk samarbeid, sier han.

Også forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, tror EØS-spørsmålet blir mindre viktig denne gang. Forbundsleder i FO (Fellesorganisasjonen), Mimmi Kvisvik, sier også at EØS-spørsmålet ikke har så høy prioritet som tidligere.

Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund, mener EØS-avtalen får en annen betydning og dypere mening.

– De innsendte forslagene viser hvor stort engasjement EØS-avtalen skaper. Deler av arbeidslivet og arbeidsfolk er sterkt preget av de fire friheter og mangel på reguleringer. Vi ser heldigvis at den nye regjeringen viser handlekraft og at ny politikk vedtas på flere områder, sier Sæthre.

Forbundsleder i NNN (Norges Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund), Anne Berit Aker Hansen, er usikker på om EØS-spørsmålet blir et stort tema på årets kongress.

– Vi venter jo på en utredning som regjeringen skal gjennomføre. Sikkerhetspolitisk er mye endret de siste ukene, og betydningen av et samlet Europa trer tydelig fram. Koronapandemien har også satt betydningen av EØS-avtalen i et mer positivt lys, sier Hansen til FriFagbevegelse.

– Ikke stor plass

Forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Johansen, svarer at EØS-debatten «ikke tar stor plass hos oss».

Mens forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, mener EØS vil ta den plassen delegatene mener den bør ha.

På spørsmål om hvorvidt EØS-spørsmålet blir mindre viktig, like viktig eller enda mer viktig på vårens kongress, har forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, ingen kommentar nå.

Mens forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase, tror EØS er et tema som nok blir å ta litt plass ved årets kongress.

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, tror EØS-spørsmålet vil bli mindre viktig grunnet krigen i Ukraina. 

Energipolitisk strid

John-Peder Denstad, leder i LO i Trondheim og omegn, og regiondelegat på kongressen, heller imidlertid litt kaldt vann i begeret til de som håper på en EØS-fri kongress.

– Jeg er veldig glad for at det skal gjennomføres en utredning. Ikke bare om handlingsrommet, men også om alternativene til EØS-avtalen. Det er veldig bra. Jeg håper på en saklig og god debatt rundt dette spørsmålet, sier John-Peder Denstad til FriFagbevegelse.

– Men det blir uansett en stor debatt om energikrisen. Det berører i aller høyeste grad EØS-avtalen. Mer politisk styring av strømsituasjonen, sikre kapasiteten i vannmagasinene og gi forutsigbarhet for industrien med lave strømpriser er viktig. Strøm må brukes strategisk til verdiskaping i og videreutvikling av industrien i Norge, og ikke selges ut av Norge som en ubearbeidet råvare. Det hører sammen med debatten om EØS-avtalen som sådan, med medlemskap i Acer og utvekslingskabler til utlandet, sier Denstad.

Han mener også det blir viktig å gjenvinne arbeidsplassdemokrati og folkestyre ved å ta tilbake kollektivtrafikken i offentlig regi.

Så helt fritt for EØS på kongressen blir det ikke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Jan-Erik Østlie

 – Vi glad for at regjeringen nå utreder erfaringene med avtalen, sier Mette Nord.

– Vi glad for at regjeringen nå utreder erfaringene med avtalen, sier Mette Nord.

Per Flakstad