LO-kongressen
Fagforbundet fikk gjennomslag: Nå vil LO ha full boikott av Israel
Stein Guldbrandsen fra Fagforbundet og Mimmi Kvisvik fra Fellesorganisasjonen fikk vedtatt dissensen.
Øystein Windstad
LO-kongressen vedtok i dag at LO støtter en internasjonal boikott av Israel. Det kom etter dissens fra Fagforbundet og fellesorganisasjonen.
yngvil@lomedia.no
LO-kongressen vedtok i dag, med stort flertall, at LO støtter en internasjonal boikott av Israel. Kongressen vedtok også en liste med 14 konkrete tiltak som skal presse Israel til å etterleve folkeretten.
Uttalelsen bestemmer hva kongressen mener skal være LOs politikk overfor Israel og palestinerne de neste tre åra.
– Tydelig politikk
Stein Guldbrandsen i Fagforbundet sier til FriFagbevegelse at han mener Palestina-uttalelsen er blitt god og tydelig.
Han viser til at de konkrete tiltakene i uttalelsen legger klare føringer for mye av det LO skal arbeide for i Palestina-saken.
Dette mener LO-kongressen må til for å presse Israel til å etterleve folkeretten:
• Forbud mot våpenhandel med Israel. Det innebærer forbud mot salg av våpen, militært utstyr og flerbruksmateriell, samt mot å yte relaterte tjenester.
• Norge må lovfeste et forbud mot handel med varer og tjenester fra selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i okkuperte områder. Dette vil være i tråd med resolusjon 2334 i FNs Sikkerhetsråd. (Les mer om den lenger ned i saken.)
• LO oppfordrer norske myndigheter til å sikre at Sikkerhetsrådets resolusjon 2332 følges opp med målrettede tiltak og sanksjoner som svar på Israels brudd på internasjonal lov og manglende etterlevelse av FN-resolusjoner.
• LO krever at norske myndigheter og norsk næringsliv styrker etterlevelsen av folkeretten i konfliktområder.
• Oljefondet og finansielle institusjoner må etterleve FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, som fastsetter et forhøyet krav til aktsomhetskrav i konfliktområder.
• Oljefondet og finansielle institusjoner må trekke sine investeringer ut fra selskaper som bidrar til opprettholdelse av bosettingene og er en del av okkupasjonsøkonomien.
• Oljefondet og norske selskaper må avstå fra all handel med og investeringer i selskaper som har eller bidrar til virksomhet på okkupert palestinsk område.
• LO støtter også en internasjonal boikott av Israel».
• Det internasjonale presset mot Israel må økes, med en kombinasjon strategiske pressmidler og krav om dialog og fredsforhandlinger.
• Norge må aktivt jobbe for at personer mistenkt for apartheidforbrytelser blir gransket og straffeforfulgt.
• Norge må jobbe aktivt for full erstatning til ofre for menneskerettsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten.
• LO krever at den norske regjeringa fremmer krav om FN-gransking av Israels apartheidforbrytelser slik at staten Israel holdes ansvarlig.
• LO mener den norske regjeringa må ta en aktiv rolle for å stille Israel økonomisk ansvarlig for de massive ødeleggelsene som har rammet sivile, infrastruktur og offentlige tjenester under Gaza-krigene.
• Norge og norske oljeselskaper må avstå fra samarbeid med Israel i olje- og gassprosjekter i uavklarte og omstridte områder.
Boikottforslagene bidrar til splittelse og «trekker oss lengre bort fra fred», uttalte Israels ambassadør til Norge Alon Roth nylig til FriFagbevegelse.
– Israels regime mot palestinerne er apartheid
«Det blir ingen varig fred med fortsatt okkupasjon, anneksjon og apartheid», heter det i LOs Palestina-uttalelse.
Israelske myndigheter mener bruken av betegnelsen apartheid er «ondsinnet ordbruk», og fastholder at Israel er et demokrati som behandler alle likt uavhengig av religion og etnisitet. Det uttalte Israels ambassadør til Norge nylig til FriFagbevegelse.
Sikkerhetsrådet fordømte Israels bosettinger
FNs sikkerhetsråd vedtok i 2016 resolusjon 2334 som stemplet Israels bosettinger på okkupert palestinsk land som åpenbare brudd på folkeretten.
Sikkerhetsrådet fordømte Israel for å bygge og utvide bosettingene, for å flytte israelske bosettere dit, for å konfiskere palestinsk land, for å rive palestineres hjem og for å fordrive palestinere.
Sikkerhetsrådet gjentok sitt krav om at Israel må stanse sin bosettingsaktivitet.
Resolusjonen inkluderte ingen sanksjoner for å sette makt bak kravet.
Israel har siden trappet opp sin aktivitet i bosettingene.
Boikott etter dissens
Komiteen som vurderte den såkalte Palestina-uttalelsen til LO-kongressen kom ikke til enighet.
Stein Guldbrandsen fra Fagforbundet og Mimmi Kvisvik fra Fellesorganisasjonen tok dissens. Uenigheten sto om én viktig formulering:
De ville ha med denne setningen: «LO støtter også en internasjonal boikott av Israel».
Guldbrandsen og Kvisvik ville erstatte denne: «Vi vil også jobbe for boikott av kultur-, sports, -og akademiske aktiviteter som tjener okkupasjonsmakten, samt for målrettede sanksjoner mot områder av strategisk betydning for opprettholdelsen av okkupasjonen».
Dermed ble det avstemning på LO-kongressen over Palestina-uttalelsen.
– Kan ikke ha mildere virkemidler nå
Leder i El og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, var en av dem som tok dissens og ville stramme opp Palestina-uttalelsen ved forrige LO-kongress.
I 2017 stemte et klart flertall av LO-kongressens delegater for at LO skal jobbe for «internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel».
Nå bemerker Andersen at situasjonen for palestinerne er blitt enda verre på de fem åra som er gått siden forrige LO-kongress, som det står i uttalelsen.
– Da vil det være merkelig, hvis kongressen skal gå inn for mildere virkemidler for å presse Israel, sa lederen i El og IT Forbundet, før avstemningen.
Nederlag for LO-ledelsen
Også på forrige LO-kongress var det uenighet i komiteen som behandlet Palestina-uttalelsen. På LO-kongressen i 2017 ble det nederlag for LO-ledelsen.
Et klart flertall av LO-kongressens delegater stemte for at LO skal jobbe for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.
193 delegater stemte for full boikott av Israel. 117 delegater stemte mot.
«Siden dialog og resolusjoner har hatt liten effekt, må det heretter arbeides for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel», het det i boikottvedtaket fra 2017.