JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AUF og LO

Historisk samarbeid mellom AUF og LO Ung: Vil gjøre veien til politikerne kortere

Målet med avtalen er politisk gjennomslag, tettere samarbeid, og en styrking av arbeiderbevegelsen, sier AUF-leder Astrid Hoem.

Målet med avtalen er politisk gjennomslag, tettere samarbeid, og en styrking av arbeiderbevegelsen, sier AUF-leder Astrid Hoem.

Leif Martin Kirknes

AUF har skrevet under en historisk samarbeidsavtale LO Ung og tre forbund. LO-sekretariatet godkjente avtalen mandag.

2022062209482420220622094824

helge@lomedia.no

Samarbeidsavtalen mellom AUF, LO Ung og tre LO-forbund skal sørge for at det politiske samarbeidet ikke bare skal være festtaler.

– Det skal være et dag-til-dag-arbeid. Og det skal føre til tydelige gjennomslag for saker som AUF, LO Ung, Fellesforbundet Ungdom, Fagforbundet Ung og HK Ung ønsker å få gjennomslag for, sier AUF-leder Astrid Hoem til FriFagbevegelse.

– Samarbeidet skal sørge for at ungdom får større gjennomslag i Arbeiderpartiet. Mange sier at vi er framtida, men vi er også nåtiden. Da må vi også få ut politikken i dag, sier Hoem.

– Målet er politisk gjennomslag, tettere samarbeid og en styrking av arbeiderbevegelsen. At tannhelse står i Hurdalsplattformen, kan man for eksempel takke Fagforbundet Ung, AUF og Senterungdommen for, fortsetter hun.

– Vi skal kjempe for at boligmarkedet blir slik at også ungdom kan komme inn, og for at ungdom skal komme inn på arbeidsmarkedet. Det er mange viktige ungdomssaker som fagbevegelsen jobber med. Dette samarbeidet kan hjelpe ungdommen til å få gjennomslag for det man tror på, legger hun til.

Seksuell trakassering: Unge i fagbevegelsen føler seg ikke trygge. Nå har de tatt grep

Sist på 80-tallet

Avtalen som nå er skrevet under, er historisk. Den innebærer en historisk satsing på fagligpolitisk samarbeid på ungdomssiden. Partene forplikter seg til å jobbe enda tettere både politisk og organisatorisk.

– Forrige gang det eksisterte en slik avtale var da svigerfaren min var AUF-leder. Da snakker vi om 80-tallet, sier Victoria de Oliveira, leder av Fagforbundets ungdomsutvalg.

Vedkommende hun viser til er Egil Knudsen, leder av AUF fra 1981 til 1985.

– Dette samarbeidet er helt essensielt hvis vi skal være seriøse på det vi driver med. Skal vi mene noe om politikken, må vi også samarbeide om politikk, sier de Oliveira.

Fagforbundet Ung var først ut av LO-forbundene med å skrive avtale med AUF.

– Det handler om å få gjennomslag for de sakene vi er opptatt av. Å ha et tett bånd til AUF inn mot det er veldig viktig for oss, sier de Oliveira.

– Samtidig er det også verdifullt for AUF. Det handler om å ha en forståelse for hvorfor man er fagorganisert og hva LOs forbund jobber med, legger hun til.

LO-kongressen 2022: Tre av fire i toppledelsen er kvinner

– Snakke med oss

– Hvis AUF skal mene noe om deltid, er det naturlig for dem å snakke med oss. Det er jo vi som har den største andelen deltidsansatte og som opplever sosial dumping, poengterer de Oliveira.

Henrik Drivenes er leder i HK Ung. Han er den første frikjøpte ungdomslederen i forbundet.

– Jeg er ekstremt stolt og veldig glad over samarbeidsavtalen. Den viser hvordan vi skal sørge for å løfte viktige politiske saker, sier Drivenes.

Dra lasset sammen

Ungdomssekretær i Fellesforbundet, Joakim Hagen, mener avtalen med AUF er kjempeviktig for forbundets medlemmer.

– Her får vi et tett fagligpolitisk samarbeid med de som støtter våre saker, AUF og Arbeiderpartiet. Nå kan vi dra lasset samme på de sakene vi er enig om, og prøve å komme til enighet i de sakene hvor vi er litt mindre enige, sier han.

Ungdomsrådgiver i AUF, Sindre Hornnes (f.v.), Viictoria de Oliveira i Fagforbundet Ung, AUF-leder Astrid Hoem, ungdomssekretær i Fellesforbundet, Joakim Hagen og  Henrik Drivenes i HK Ung. err klare for å samarbeide.

Ungdomsrådgiver i AUF, Sindre Hornnes (f.v.), Viictoria de Oliveira i Fagforbundet Ung, AUF-leder Astrid Hoem, ungdomssekretær i Fellesforbundet, Joakim Hagen og Henrik Drivenes i HK Ung. err klare for å samarbeide.

Jan-Erik Østlie

Astrid Hoem skyter inn:

– Akkurat det Joakim sier her, nå kan vi sitte ved samme bord. Selv om vi ikke er enig om alle løsninger, kan vi snakke sammen om den videre veien, poengterer AUF-lederen.

Ungdomsrådsgiver i LO, Sindre Hornnes, mener avtalen gjør at AUF kan være en døråpner til politikerne, som gjerne stiller opp for å snakke med ungdommen når de møtes.

På frokostmøtet onsdag kunne for eksempel transportarbeider Joakim snakke med lederen av transportkomiteen på Stortinget, Nils Kristen Sandtrøen.

– Dette skal være både formelle og uformelle treffpunkter som kan skape en samfunnsendring som gagner arbeidsfolk, påpeker Hornnes.

– Meningen er at dette skal føre til kort vei fra ungdomstillitsvalgt til politikerne. Det kan bety veldig mye. Dialog er viktig. Det vi sier dag kan bli politikk i morgen, poengterer Hoem.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy