JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Kan få flertallsregjering: SV må inn i regjering, mener LO-lederen

Og SV åpner for regjeringssamtaler

LO-lederen berørte flere temaer som trolig blir sentrale under kongressen.

LO-lederen berørte flere temaer som trolig blir sentrale under kongressen.

Jan-Erik Østlie

Tida er inne for en flertallsregjering, fastslår Peggy Hessen Følsvik. Hun får støtte av blan andre Fagforbundets Mette Nord.

2022053013174620220530132640

sym@lomedia.no

helge@lomedia.no

I avslutningen på sin åpningstale til LO-kongressen krevde LO-leder Peggy Hessen Følsvik at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen i regjering.

Hun understrekte at det ikke bare gjelder fra sak til sak i Stortinget.

– Men i regjering. Det er så lite som skiller oss. Det er så mye som forener. Og alle må ta ansvar, sa hun til en fullsatt kongressal.

Hessen Følsvik mener at stortingsvalget i 2021 var et «rungende rop om en rødere og grønnere politikk. Og regjeringen har levert i sak etter sak, på klima, på arbeidsliv og på fordeling, erkjente hun.

Like fullt er hun ikke fornøyd at det er en mindretallsregjering.

– Forventningen om en flertallsregjering etter valget var sterkt blant LOs medlemmer. Og jeg er helt sikker på at jeg har det store flertallet av LOs medlemmer bak meg når jeg sier at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen.

SV åpner for regjeringssamtaler

SVs fungerende leder Kirsti Bergstø er åpen for å diskutere regjeringsdeltakelse, men stiller som betingelse at samtalene må skje med «blanke ark».

– Hvis det skal bli aktuelt, må vi kunne sette oss ned ved samme bord med blanke ark. Da vi møttes etter valget på Hurdalsjøen, så erfarte vi at vi ble møtt med en rekke forutsetninger som ville ha trukket landet i feil retning, sier Bergstø til NTB.

Oversikt: LO-kongressen 2022. Møt alle delegatene her

Ekstraordinære tider

LO-lederen konstaterte også at det en kongress som blir avholdt i ekstraordinære tider.

Hun innledet med å snakke om pandemien og hvordan LO-fellesskapet hadde bidratt til at Norge som samfunn kom seg godt gjennom krisen, selv om det er mørke skyer over verdensøkonomien. Hun trakk fram økende forskjeller og energikrisen. Og brukte mye tid på krigen i Ukraina og at verden trues av matmangel.

– I Ukraina slåss våre brødre og søstre en desperat kamp mot Putin-regimet sine okkupasjonssoldater. Og selv om ukrainernes motstandskamp imponerer, skal vi ikke glemme hva kampen koster i menneskelig lidelse.

Hun oppfordret alle som er til stede under kongressen til å bidra til en økonomisk spleis som er opprettet, til støtte for ukrainsk fagbevegelse sitt arbeid for internflyktningene. I salen satt også tre gjester fra ukrainsk fagbevegelse.

De store sakene

LO-lederen berørte også de temaene som trolig blir sentrale under kongressen. Hovedbudskapet på klima var at de utfordringene kan løses hvis alle «våre dyktige medlemmer får jobbe sammen og får tillit og armslag.

– Hvis de får utvikle sin kompetanse og utvikle nye arbeidsmåter. Da løser vi klimaproblemene. Som Roger Hansen, vår tillitsvalgt i Yara, sa til meg: Det er vi som er klimaløsere.

Hun understrekte at det å kutte utslipp og skape jobber er blant de største utfordringene samfunnet står overfor.

– For LO er det også viktig at den omstillingen vi skal gjennom blir rettferdig, og at vi lykkes i å redusere forskjeller og skape et godt arbeidsliv.

Pensjon er en annen sak som vil få stor plass under kongressen. Hun avviste at det bildet enkelte har prøvd å skape i forkant av kongressen, at det er stor uenighet i LO om pensjonspolitikken.

– Vårt mål er at summen av Folketrygd, tjenestepensjon og AFP skal gi en ytelse på 2/3 av sluttlønn fra 67 år.

– Og vi kommer også til å ta opp kampen for å reformere AFP-ordningen, lovet hun.

Innsikt: LO har kongress ei hel uke, men betyr det noe for vanlige folk?

Millionen mot ulikhet

LO-lederen siterte Hans-Christian Gabrielsen som pleide å si at «ulikhet er som gift for den norske modellen». Samtidig påpekte hun at nettopp den norske modellen er det beste våpenet mot ulikhet.

– Det å redusere forskjeller er en kjerneoppgave for LO.

– Og en samordnet lønnsdannelse der vi løfter hele laget samtidig, er fagbevegelsens viktigste bidrag til kampen mot ulikhet.

Hessen Følsvik trakk også fram innsatsen til statsminister Jonas Gahr Støre som har levert på LO sine krav i arbeidslivspolitikken.

– Men dette er bare begynnelsen. Vi har nå sjansen til å ta sjumilssteg i kampen for et bedre arbeidsliv. Det er en sjanse vi ikke skal la gå fra oss.

Da hjelper det godt at LO har styrke gjennom en million medlemmer. LO-lederen lovte at LO i den treårige kongressperioden skal passere en million medlemmer.

Slik vil hun bidra til å levere på kongressens slagord som er: Større. Sterkere. Sammen.

– Jeg kommer ikke til å ringe Audun

LO-lederen får full støtte av Mette Nord når det kommer til SV-kravet.

– Det er ingen hemmelighet at vi har ønsket SV inn i regjering og var klare på det i valgkampen. Det står fortsatt ved lag. Spesielt i den ustabile og usikre verden vi har nå, hvor krisene ser ut til å ha ingen ende. Vi trenger en stabil politikk, og hvis SV kunne komme inn i regjering vil vi få det, sier Fagforbundets leder.

– Hva må til for at det skal skje?

– Først og fremst må SV ønske det. Alle tre må jo ønske det.

Fellesforbundets Jørn Eggum er også enig.

– Strategien vår i valgkampen var at vi skulle ha en regjering med Ap, Sp og SV. Så valgte SV å hoppe av. Det beklaget vi. Nå er vi i en helt ekstraordinær situasjon, og har behov for en trygg økonomisk styring i en usikker tid. Det kan en flertallsregjering gi oss, sier Eggum.

– Jeg kommer ikke til å ringe Audun, men først og fremst er det SV som må revurdere sin posisjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy