JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO har gått med én milliard kroner i overskudd de siste fem årene

Vekst i LOs egenkapital

Driften av LO har gått i minus de siste fem årene, men investeringer gjør at egenkapitalen har vokst til nesten 6 milliarder kroner.

2022053109033720220531090336

torgny@lomedia.no

Da LO-sekretær Terje Olsson la fram LOs regnskap for kongressen, kunne han vise til at organisasjonen har gått med et solid overskudd i denne kongressperioden.

I gjennomsnitt de siste fem årene har organisasjonen gått med 200 millioner i overskudd per år. Over fem år blir det et overskudd på over én milliard kroner. Det betyr at LO ved siste nyttår hadde en egenkapital på 5,7 milliarder kroner.

Lite underskudd

Det er aksjer, bankinnskudd og andre finansinntekter som har gitt organisasjonen det sterke økonomiske fundamentet. Driften av LO gikk i 2021 med et underskudd på 3,7 millioner.

Vekst i LOs egenkapital

Det er et bevisst valg at vi har gått med underskudd på driften, sier Olsson til FriFagbevegelse. Det er tre ulike prosjekter for å øke rekrutteringen blant ansatte i tjenestesektoren, blant studenter og personer med høyere utdanning som er hovedårsaken.

Snart én million medlemmer

I tillegg til driften i LO og datterselskapene, la Olsson også fram tall for sykelønnsordningens fond og opplysnings- og utviklingsfondet. Sykelønnsordningens fond er restene av en sykelønnsordning som er avviklet. Pengene går til å gi en del medlemmer gratis fritidsforsikring.

Opplysnings- og utviklingsfondet går blant annet til utdanningsstipend. LOs medlemmer mottok i fjor 20 millioner kroner fra dette fondet. Dette fondet har en egenkapital på rundt 300 millioner kroner. Sykelønnsordningens fond er på 440 millioner kroner.

Det var en positiv Olsson som la fram regnskapet. Blant annet viste han til at det har vært en stor medlemsvekst i LO de siste årene.

Hvis medlemsveksten fortsetter, vil LO passere 997 000 medlemmer 31.12 i år.

– Det er ikke et spørsmål om vi passerer 1 million medlemmer. Det er et spørsmål om når, slo Olsson fast.

Enstemmig godkjent

Overfor FriFagbevegelse gjorde LO-sekretæren det klart at de midlene som er plassert i fond, er plassert på en forsiktig måte og følger strenge etiske retningslinjer.

Da regnskapene kom opp til behandling, var kongressen tydeligvis fornøyd med LOs økonomi – det var ingen som stemte imot ved avstemningen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy