JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Lønnsoppgjøret i staten er i gang: Dette er kravene

LO Stats leder Egil André Aas foran overleveringen av hovedkravene for årets tariffoppgjør i staten.

LO Stats leder Egil André Aas foran overleveringen av hovedkravene for årets tariffoppgjør i staten.

Eirik Dahl Viggen

Onsdag gikk startskuddet for lønnsoppgjøret i staten. LO og YS krever et realt lønnsløft for alle, mens Unio vil ha en ny tariffavtale.

2022042012135020220420130444

anders@lomedia.no

Lønnsoppgjøret for rundt 166.000 statsansatte startet klokka 10, og LO Stat går inn i forhandlingene med følgende hovedkrav:

• Reallønnsvekst for alle.

• Kompensasjon for mindrelønnsutvikling i forhold til industrien i inneværende tariffperiode.

• En generell lønnsutjevning.

• Minske forskjellen mellom kvinner og menns lønn.

• Ivareta de lavest lønte arbeidstakerne.

Forhandlingene skjer mellom staten som arbeidsgiver, og LO Stat, YS Stat, Unio Stat og Akademikerne stat på arbeidstakersiden.

{f1}

FORHANDLINGSLEDERE: Guro Elisabeth Lind (UNIO), Pål Arnesen (YS), personaldirektør i Staten Gisle Norheim, Kari Tønnessen Nordli (Akademikerne) og Egil André Aas (LO Stat).

FORHANDLINGSLEDERE: Guro Elisabeth Lind (UNIO), Pål Arnesen (YS), personaldirektør i Staten Gisle Norheim, Kari Tønnessen Nordli (Akademikerne) og Egil André Aas (LO Stat).

Eirik Dahl Viggen

– De som tjener minst rammes hardest

LO Stat-leder Egil André Aas forventer et krevende lønnsoppgjør.

– Det blir et spesielt lønnsoppgjør i år. Høye strømpriser og sterk prisvekst, samt en pågående krig i Ukraina har ført til en uoversiktlig situasjon. Det vi imidlertid vet, er at det som skjer rundt oss biter i lommeboka for folk flest. Og det er de som tjener minst som rammes hardest. Det må vi ha med oss i disse forhandlingene, sier Aas.

I lønnsoppgjøret i staten har det i mange år vært en dragkamp om lønnstilleggene skal gis som generelle, sentrale tillegg til alle, eller fordeles ute på arbeidsplassene gjennom lokale forhandlinger der bare noen får. Aas står fast på at det er sentrale kronetillegg som sikrer alle best.

– I staten har vi sett eksempler på at noen får store tillegg i lokale forhandlinger, mens andre må nøye seg med det det vi blir enige om sentralt. Vi mener at dette er både urettferdig og usolidarisk. Det er hovedårsaken til at vi vil slåss for at de disponible midlene gis som sentrale kronetillegg. På den måten blir alle ivaretatt. Jeg håper arbeidsgiver også ser dette poenget. Vi skal være et samlet lag i staten, og da er en slik lønnsfordeling både nødvendig og klok, sier Aas.

Misliker at noen ignorerer frontfaget

Aas understreker at LO Stat opptrer lojalt mot rammen satt i frontfaget på 3,7 prosent. Men han påpeker også at de ansatte på tariffavtalen LO Stat er på har fått mindre enn frontfaget de to siste årene.

At ledere og enkelte bransjer jevnlig får større tillegg enn resten av arbeidslivet synes han ingenting om.

– Vi må også ta hensyn til frontfagsmodellen. Den har tjent landet godt, og skal fortsatt danne grunnlaget for tariffoppgjørene. Ingen vil tjene på at noen stikker i fra. Dessverre har vi sett at ikke alle har tatt dette innover seg. Når for eksempel ledere og ansatte i finansnæringen får tillegg som langt overgår det vanlige folk får, er det en trussel mot frontfagsmodellen. Dette kan ikke fortsette, sier Aas.

Unio vil skifte tariffavtale

Unio varslet ved oppstarten av forhandlingene at de ønsker å bedre tariff-samarbeidet med LO Stat og YS. 

– Målet vårt i årets lønnsoppgjør er å få på plass en ny tariffavtale som sikrer lønnsutviklingen til utdanningsgruppene, sier forhandlingsleder Guro Lind. 

De vil inngå en ny, felles tariffavtale med Akademikerne, som allerede har sin egen. 

– Slik forhandlingssituasjonen er i staten, er dette vår beste mulighet til å sikre en god lønnsutvikling for våre medlemmer, sier Lind.

I pressemeldingen fra Unio uttaler Lind at de aksepterer at det dermed bare blir lokale tillegg. 

– Unios lønnspolitikk ligger fast. Rammene for oppgjøret skal bestemmes sentralt, med kollektiv lønnsdannelse som et grunnleggende element. Og det skal fortsatt finnes satser for minstelønn. Men vi aksepterer at fordelingen av lønnsmidlene skal skje ved den enkelte virksomhet. Det avgjørende for oss er at utdanning, kompetanse, ansvar og risiko må lønne seg – også i staten, sier Lind.

Skille mellom arbeid og fritid

Siden årets oppgjør er et hovedoppgjør, er alle delene av hovedtariffavtalen oppe til forhandling. Pandemien har holdt mange statsansatte på hjemmekontor i lang tid, og LO Stat ser at skillene mellom arbeid og fritid viskes ut.

Det ligger dermed an til at hjemmekontor blir et tema i forhandlingene i år.

– For det første må det være slik at hjemmekontor skal være frivillig. Normalarbeidsdagen skal respekteres og fortsatt sikre en god balanse mellom jobb og fritid. Det betyr at det må gjøres et arbeid for å sikre at dette er regelen også i framtida, sier Aas.

Forhandlingene har frist natt til 1. mai. Om partene ikke blir enige, kommer oppgjøret til å havne hos Riksmekleren i mai.

Fakta om lønnsoppgjøret i stat og kommune

Noen datoer framover knyttet til lønnsoppgjøret i kommuner og staten.

20. april:

Åpning av lønnsoppgjøret for ansatte i staten. Første møte mellom partene med overlevering av kravene.

For ansatte i alle kommunene startet lønnsoppgjøret 6. april. Eneste unntak er Oslo kommune som startet samtidig med staten, 20. april.

30. april:

Frist for lønnsforhandlingene for ansatte i staten og alle kommunene (natt til 1. mai).

21.–23. mai:

Hvis det ikke blir enighet i kommuneforhandlingene, starter det mekling hos Riksmekleren.

24. mai:

Hvis meklingen i kommunene og staten ikke fører fram, blir det streik fra 24. mai. Det omfatter blant annet barnehager, skoler og sykepleiere som er ansatt i kommunene.

Sykehusene:

Sykepleiere og leger som jobber i sykehusene, har egne forhandlinger (Spekter-oppgjøret) som er utenom kommune og stat. De starter i mai med innledende samtaler. Sluttdatoer og potensielle meklingspunkter er ikke klare ennå.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy