Lønnsoppgjøret 2022
Nei i uravstemning øker streikefaren i Posten
NEI TAKK: Seks av ti postansatte stemte nei i uravstemningen. De ønsker et høyere lønnstillegg enn de 15.800 i generelt tillegg som forelå.
Ole Palmstrøm
Medlemmene i Fagforbundet Post og finans godtar ikke reallønnsnedgang, og svekket kjøpekraft.
alf@lomedia.no
Nær 60 prosent av medlemmene stemte nei og sendte oppgjøret i retur.
Sonderinger mellom Fagforbundet og Posten Norge ga ingen enighet. Dermed går oppgjøret til mekling, og faren for en smått historisk streik øker.
Må tilbake til 80-tallet
I starten av juni forelå resultatene fra uravstemningene i konsernet. Et klart flertall av medlemmene i morselskapet Posten Norge AS stemte nei - og avviste det opprinnelige resultatet.
I Bring-selskapene var medlemmene fornøyde. Der ble det ja-flertall over hele linja. Men i morselskapet var misnøyen stor. Stemmene fordelte seg omtrent 60/40, altså med en klar overvekt av nei-stemmer.
– Vi tar avstemningsresultatet til etterretning, og har gjennomført sonderinger med arbeidsgiver i tråd med prosedyrene når et forhandlingsresultat blir avvist i uravstemning blant medlemmene, sier Gerd Øiahals, leder i Fagforbundet Post og finans.
Disse samtalene ga imidlertid ingen ny enighet mellom partene. Dermed går oppgjøret til mekling.
Om meklingene ikke fører frem vil en smått historisk streik i Posten Norge AS være et faktum. Man må tilbake til 80-tallet for å finne forrige streik i Posten.
Postfolket har med andre ord ikke ry på seg for å være konfliktsøkende. Tvert imot. Men når et overveldende flertall har avvist forhandlingsresultatet, signaliserer det utbredt misnøye.
• Seniorer i Posten føler seg diskriminert av unge ledere: – Mange av de eldste føler seg uglesett
Mulig streik i høst
Ettersom det nå er fullt hos Riksmekleren og deretter fellesferie vil mekling og eventuell streik ikke skje før til høsten.
Ledelsen i forbundet er forespeilet at meklingen vil finne sted i september.
– Men en eksakt dato er ikke fastsatt, opplyser man hos Fagforbundet Post og finans.
Det var trolig størrelsen på det generelle tillegget som ble avgjørende for nei-flertallet. I Posten Norge fikk alle et generelt tillegg på minst 15.800 kroner.
I Bring-selskapene – det vil si Bring Warehousing, Bring før 7, Bring Home Delivery, Bring Transportløsninger og Bring Courier & Express – lå tilleggene marginalt høyere, med det høyeste tillegget i selskapet Bring før 7, med kroner 18.500.
Hva som skjer med oppgjørene i Bring-selskapene, er ikke avklart enda. Regionene forbereder seg nå til eventuell konflikt ved blant annet å gjennomgå medlemsregisteret for å sikre at vi har riktige opplysninger.
– Det er ekstremt viktig at dere svarer opp henvendelser fra tillitsvalgte og sørger for at vi har riktig informasjon om deg som medlem, sier Gerd Øiahals.