JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Nei i uravstemning øker streikefaren i Posten

NEI TAKK: Seks av ti postansatte stemte nei i uravstemningen. De ønsker et høyere lønnstillegg enn de 15.800 i generelt tillegg som forelå.

NEI TAKK: Seks av ti postansatte stemte nei i uravstemningen. De ønsker et høyere lønnstillegg enn de 15.800 i generelt tillegg som forelå.

Ole Palmstrøm

Medlemmene i Fagforbundet Post og finans godtar ikke reallønnsnedgang, og svekket kjøpekraft.

2022062212212020220622133058

alf@lomedia.no

Nær 60 prosent av medlemmene stemte nei og sendte oppgjøret i retur.

Sonderinger mellom Fagforbundet og Posten Norge ga ingen enighet. Dermed går oppgjøret til mekling, og faren for en smått historisk streik øker.

Må tilbake til 80-tallet

I starten av juni forelå resultatene fra uravstemningene i konsernet. Et klart flertall av medlemmene i morselskapet Posten Norge AS stemte nei - og avviste det opprinnelige resultatet.

I Bring-selskapene var medlemmene fornøyde. Der ble det ja-flertall over hele linja. Men i morselskapet var misnøyen stor. Stemmene fordelte seg omtrent 60/40, altså med en klar overvekt av nei-stemmer.

– Vi tar avstemningsresultatet til etterretning, og har gjennomført sonderinger med arbeidsgiver i tråd med prosedyrene når et forhandlingsresultat blir avvist i uravstemning blant medlemmene, sier Gerd Øiahals, leder i Fagforbundet Post og finans.

Disse samtalene ga imidlertid ingen ny enighet mellom partene. Dermed går oppgjøret til mekling.

Om meklingene ikke fører frem vil en smått historisk streik i Posten Norge AS være et faktum. Man må tilbake til 80-tallet for å finne forrige streik i Posten.

Postfolket har med andre ord ikke ry på seg for å være konfliktsøkende. Tvert imot. Men når et overveldende flertall har avvist forhandlingsresultatet, signaliserer det utbredt misnøye.

Seniorer i Posten føler seg diskriminert av unge ledere: – Mange av de eldste føler seg uglesett

Mulig streik i høst

Ettersom det nå er fullt hos Riksmekleren og deretter fellesferie vil mekling og eventuell streik ikke skje før til høsten.

Ledelsen i forbundet er forespeilet at meklingen vil finne sted i september.

– Men en eksakt dato er ikke fastsatt, opplyser man hos Fagforbundet Post og finans.

Det var trolig størrelsen på det generelle tillegget som ble avgjørende for nei-flertallet. I Posten Norge fikk alle et generelt tillegg på minst 15.800 kroner.

I Bring-selskapene – det vil si Bring Warehousing, Bring før 7, Bring Home Delivery, Bring Transportløsninger og Bring Courier & Express – lå tilleggene marginalt høyere, med det høyeste tillegget i selskapet Bring før 7, med kroner 18.500.

Hva som skjer med oppgjørene i Bring-selskapene, er ikke avklart enda. Regionene forbereder seg nå til eventuell konflikt ved blant annet å gjennomgå medlemsregisteret for å sikre at vi har riktige opplysninger.

– Det er ekstremt viktig at dere svarer opp henvendelser fra tillitsvalgte og sørger for at vi har riktig informasjon om deg som medlem, sier Gerd Øiahals.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy