JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina:

Russisk LO støtter invasjonen i Ukraina: – Svært skuffende, mener LO i Norge

LOs internasjonale leder, Liv Tørres, reagerer kraftig på reaksjonen fra fagbevegelsen i Russland.

LOs internasjonale leder, Liv Tørres, reagerer kraftig på reaksjonen fra fagbevegelsen i Russland.

Sissel M. Rasmussen

Hele den internasjonale fagbevegelsen er svært skuffet over den russiske uavhengige fagbevegelsen. Det reageres skarpt på at russisk LO støtter invasjonen i Ukraina og kaller det en fredsbevarende operasjon.

2022030109550020220315145837

helge.ronning.birkelund@lomedia.no

Sist fredag gikk den uavhengige fagbevegelsen i Russland (FNPR) ut med full støtte til president Vladimir Putin og det de kaller «den fredsbevarende operasjonen» i Ukraina.

«Vi er sikre på at den militære fasen av den fredsbevarende operasjonen vil avsluttes og at politiske løsninger vil bli funnet for å få slutt på konflikten. Bare under forhold med fred, solidaritet og demokrati vil arbeiderne i Ukraina, DPR, LPR og Den russiske føderasjonen, forent av deres fagforeninger, være i stand til å forsvare sin rett til anstendig arbeid», heter det videre fra fagbevegelsen i Russland.

– Svært skuffende

Lederen av LOs internasjonale avdeling, Liv Tørres, synes disse uttalelense er svært skuffende.

Hun reagerer sterkt på at russisk LO bruker så kraftig språk til støtte for invasjonen. Det har også skapt ringvirkninger og reaksjoner i hele den internasjonale fagbevegelsen, kan hun fortelle.

Tørres registrerer at russisk LO har endret språkdrakten noe i senere uttalelser, men de står like fast på at de støtter invasjonen.

– Det er en sterk mobilisering både i internasjonal og europeisk fagbevegelse til støtte for folket i Ukraina. Det er en krystallklar fordømmelse av invasjonen og det som er et overtramp både mot folkeretten og Ukrainas selvråderett, sier Tørres til FriFagbevegelse.

Bevilget en million

Sekretariatet i LO bevilget mandag en million kroner til hjelpearbeid i Ukraina, i nabolandene og her hjemme. Samtidig har det norske LO et klart budskap til sin søsterorganisasjon i Russland: Jobb for dialog i fred.

Halve summen – 500 000 kroner – skal gå gjennom Røde Kors, som er den største norske bidragsyteren til hjelpearbeidet i og rundt Ukraina. Den andre halvparten vurderes å kanselleres gjennom den europeiske fagbevegelsen (ETUC).

– Nå trenger Ukraina både humanitær hjelp, politisk støtte og solidaritet. Ukraina har bedt om at det presses på både når det gjelder sanksjoner og våpeneksport. Det siste har ikke LO-sekretariatet tatt stilling til, sier Tørres.

Fagforbundet har besluttet å gi 100 000 kroner til evakuering av ukrainske barn, ifølge egne hjemmesider.

Mandag kveld bestemte imidlertid både den finske og norske regjeringen og eksportere våpen og ammunisjon til Ukraina.

Øker presset

Den europeiske faglige samorganisasjonen (ETUC) krever at Russland må forlate Ukraina, og at EU må forsterke presset mot Vladimir Putin.

Generalsekretær i ETUC, Luca Visentini, har engasjert seg sterkt mot invasjonen i Ukraina.

– Vi fordømmer på det sterkeste krigen, som rammer mennesker og arbeidere først, og tar til orde for at dialog, fred og demokrati skal gjenopprettes umiddelbart. Europa må stå sterkt mot Putins aggresjon og legge maksimalt press på hans regime, og spesielt følget, for å få til fred og dialog, sier generalsekretær Luca Visentini i en uttalelse.

– Vi kan ikke tillate at politikk formes av vold, og vi forventer at verdens og EUs ledere beskytter Ukrainas integritet så vel som sikkerheten til alle andre land i regionen. Med over 100 000 mennesker som allerede er på flukt, må Europa forberede seg på å ta imot flyktninger, og vi anerkjenner løftene som allerede er gitt av flere EU-medlemsland, sier han. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy