JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesfag i statsbudsjettet:

Sanner kaller Aps yrkesfag-milliard for et «musepip»

Jan Tore Sanner er ikke imponert over Arbeiderparrtiets storsatsing på yrkesfag.

Jan Tore Sanner er ikke imponert over Arbeiderparrtiets storsatsing på yrkesfag.

Håvard Sæbø

Tidligere kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) tar nåværende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) kraftig i rette etter at dagens regjering på torsdag la fram det de kaller et historisk yrkesfag-løft.

2022060713351220220607133508

helge@lomedia.no

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kunnskapsminister Tonje Brenna besøkte torsdag Kuben videregående skole for å presentere fordelingen av en milliard kroner til en storsatsing på yrkesfag. Pengene er hentet fra statsbudsjettet og revidert budsjett.

Tidligere kunnskapsminister Jan Tore Sanner, som nå sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, kaller yrkesfag-milliarden til Arbeiderpartiet en ren bløff.

113,5 millioner

Han hevder Arbeiderpartiet i realiteten bare har økt yrkesfagsatsingen med drøye 113,5 millioner kroner utover det Solberg-regjeringen foreslo i sitt opprinnelige statsbudsjett.

Posten som er utvidet, går til forbedret opplæring fram til læreplass og forsterket oppfølging av elevene ut i bedrift.

Sanner mener dessuten at dagens kunnskapsminister bommer når hun snakker om økt akademisering og teoretisering av skolen under hans tid som kunnskapsminister.

– Realiteten er det motsatte, sier Jan Tore Sanner til FriFagbevegelse.

– Høyre i regjering gjennomførte nye læreplaner med en mer praktisk og utforskende tilnærming til fagene. Vi løftet yrkesfagene med en ny tilbudsstruktur og mere praktisk tilnærming i de teoretiske fagene på yrkesfag og økte satsingen på lærlingordningen. Resultatet ble at over halvparten av elevene nå velger yrkesfag og at flere fullfører, fortsetter han.

– Å snakke om et linjeskifte og milliardsatsing er rett og slett en bløff. Det er ikke et skolepolitisk linjeskifte, det er et musepip, mener Jan Tore Sanner.

– Stort behov

Dagens kunnskapsminister legger seg imidlertid ikke flat:

– Jeg er glad for at Sanner og Høyre er enige i at det er bra at vi nå totalt bruker over en milliard, fordi det er ingen tvil om behovet når Norge kan mangle 90.000 fagarbeidere innen 2035, svarer hun på kritikken fra Jan Tore Sanner.

– Apropos dyrelyder, så er det blåhvalen som lager den høyeste lyden med opptil 188 desibel som kan høres 160 kilometer unna. Denne regjeringen vil få flere til å velge yrkesfag, skaffe flere læreplasser og sørge for at ungdommene våre møter et trygt og ryddig arbeidsliv når de står med fagbrevet i hånda. Sanner får kalle det for et musepip, men jeg kommer til å bruke blåhval-stemme for å løfte yrkesfagene, sier Tonje Brenna.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy