JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs sommerpatrulje 2022:

Se hva LOs sommerpatrulje fant: – Mye slurv

PASSER PÅ: LOs sommerpatrulje har vært ute i 37 år for å informere unge arbeidstakere i sommerjobb om de rettighetene de har krav på. I sommer fant de brudd hos mer enn halvparten av bedriftene de besøkte.

PASSER PÅ: LOs sommerpatrulje har vært ute i 37 år for å informere unge arbeidstakere i sommerjobb om de rettighetene de har krav på. I sommer fant de brudd hos mer enn halvparten av bedriftene de besøkte.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Det er overraskende at den negative trenden fortsetter, sier leder Sindre Hornnes i LOs sommerpatrulje.

2022080210350020220802135357

guro@lomedia.no

LOs sommerpatrulje fant brudd på arbeidsmiljøloven ved mer enn halvparten av de 4.395 arbeidsplassene de besøkte i år.

Dermed viser årets tall nok en gang økning i antall brudd.

– Bruddene gjelder særlig problemer rundt kameraovervåking, at en ikke får tilstrekkelig opplæring, uforutsigbare vaktlister, manglende informasjon om verneombud og brudd på overtidsregler, sier ungdomsrådsgiver Sindre Hornnes i LO.

Fem ting du må vite for å ikke bli utnytta i sommerjobben

Rekordmange unge i jobb

Hornes forteller at årets sommerpatrulje har blitt en kickstart etter to år med pandemi.

– Vi har besøkt flere bedrifter og gjennomført flere intervjuer, og det er nå rekordmange unge som står i jobb.

Han er glad for at flere unge er i jobb, men bekymrer seg over alle bruddene LOs sommerpatrulje har avdekket.

I enkelttilfeller ser de også en systematisk utnytting av unge arbeidstakere.

Totalt fant patruljen brudd hos 50,7 prosent av bedriftene. I fjor var det totalt 45,8 prosent. I 2019 var tallet 39,9 prosent.

Hornnes mener koronapandemien kan ha vært noe av årsaken til økningen.

– Etter to år med pandemi er det færre som har fått prøve seg i arbeidslivet. Og med rekordmange unge i jobb nå er det nok noen rutiner hos bedriftene som må børstes støv av, sier han.

Robin mistet jobben om og om igjen. Nå er han snart ferdig helsefagarbeider

Mye slurv

For de aller yngste er tallene enda mørkere. Blant arbeidstakere under 18 år fant de brudd hos 62,9 prosent.

– Vi ser mye slurv, rett og slett. Når det blir mye slurv, kan det sette en standard for arbeidslivet som gir større mulighet for useriøse bedrifter å utnytte unge arbeidstakere. Den trenden er vi nødt til å snu, sier han.

Den økende trenden vekker bekymring hos Hornnes, og han mener at mange bedrifter må skjerpe rutinene sine. Likevel mener han at det også kreves politiske tiltak for å bedre situasjonen.

– Disse tallene viser at vi trenger en storrengjøring i arbeidslivet. Da må politikerne ta grep og jobbe for et mer seriøst arbeidsliv. Debatten må handle om hvordan man skal rydde opp i arbeidslivet framfor å diskutere om det er nødvendig med en storrengjøring.

Han mener blant annet at fokus på et organisert arbeidsliv i skolen kan bidra til at flere vet hvilke rettigheter og plikter de har i arbeidslivet.

– Vi ser at det er færre brudd i bedrifter med tariffavtale, så et godt organisert arbeidsliv både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, er nødvendig for å snu utviklingen, sier Hornnes.

Flere har kontrakt

Men sommeren har ikke bare vært mørk. LOs sommerpatrulje ser nemlig en stadig økende grad av ansatte med kontrakter.

I år 2000 viste funnene at 28,33 prosent ikke hadde eller hadde mangelfulle kontrakter. I sommer fant de 5,2 prosent med samme brudd.

– Arbeidskontrakter er grunnleggende for et ryddig arbeidsforhold, og derfor er godt å se at dette tallet minker. Likevel er det viktig at de resterende prosentene også får kontrakten på plass, understreker Hornnes.

Han forteller også at patruljen blir tatt godt imot av arbeidsgivere. De aller fleste er villige til å ta tak i forhold som er kritikkverdige.

– Vår oppfatning er at de fleste trives på jobb og setter pris på at de har fått verdifull arbeidserfaring, sier Hornnes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy