JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Kjære NHO: Neste trekk er å få dere ut av kommunal sektor

2020012712060020200129140231
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Skjalg Bøhmer Vold

NHO mener at det hjelper lite å tegne fiendebilder av de kommersielle aktørene innenfor velferden. Det er jeg faktisk helt enig i. Vi trenger ikke fiendebilder, vi trenger ikke propaganda, vi trenger en demokratisk styrt velferdsstat.

Leder i Fagforbundet Bergen

Hvordan kan vi sikre at velferden bevares i fremtiden, spurte NHOs president på NHOs årskonferanse 8. januar. Riktig nok handlet ikke talen til Arvid Moss så mye om velferdstjenester, den handlet om primært om klima, arbeidsplasser, olje, gass og fremtidige inntekter «for å bevare velferden».

Hvordan var egentlig året som gikk for Fagforbundet Bergens medlemmer i NHO-områdene? Vi har syslet med mange saker fra arbeidsgivere som hører til i NHOs medlemsorganisasjoner. Hvis målet for NHO er å sikre velferd og muligheter for folk fremover, kan han begynne med sine egne medlemmers arbeidsgiverpolitikk. Jo mer Arvid Moss festtaler om «Mulighetenes Norge», seksdobling av verdiskapningen, og tillits- og samarbeidskultur, kjenner jeg meg bare forbanna.

Det er gode penger å tjene på skattefinansiert velferd. Hvor er den rørende omsorgen for dem som jobber i de kommersialiserte velferdstjenestene? Vi ser ikke mye til den. I stedet, møtte vi i 2019 mange fortvilte arbeidere og noen tillitsvalgte med dårlig råd, dårlige arbeidsvilkår og uansvarlige arbeidsgivere.

Arvid Moss, du er hjertelig velkommen inn på fagforeningskontoret vårt når som helst. Her kan du få møte eneforsørgende kvinner som i løpet av de siste tre årene ikke har fått utbetalt riktig lønn og som har blitt premiert med saftige lønnskrav fra arbeidsgiver, samtidig som arbeidsgiver mener at det burde vært klart for dem at de hadde fått utbetalt feil lønn. Dette er jo sånt som gjør folk med stram økonomi så bekymret at de blir sjuke av bekymringene.

Du kunne også møtt de av våre medlemmer som ble alvorlig skadet på jobb, men hvor profittmarginen tilsa at det ikke var lønnsomt å øke bemanningen. De fikk forresten heller ikke riktig lønn i 2019. Ikke går de i lovlig turnus heller. Arbeidstilsynet har ikke tid eller ressurser til å føre kontroll med dem heller, ser det ut til. Hvor er visjonene for deres muligheter? Hvor er tillits- og samarbeidskulturen? Det er vi i fagforeningene som plukker opp bitene av folk som får hard medfart av NHOs medlemsbedrifter. Det er vi som trøster, sitter oppe til langt på kveld og forsøker å regne ut hva de egentlig skulle hatt i lønn og skriver motkrav. Det er våre tillitsvalgte ute på arbeidsplassene som varsler om ulovlige arbeidstider, lav bemanning, farlige arbeidsforhold og feil lønn.

I talen sier Moss at det hjelper lite å tegne fiendebilder av de kommersielle aktørene innenfor velferden. Det er jeg faktisk helt enig i. Vi trenger ikke fiendebilder, for vi har erfaringer.

De som skal gjøre jobben på gulvet i velferdstjenestene fortjener respekt for sin faglighet, trygge arbeidsvilkår, at faglighet er ledende for hvordan arbeidet deres organiseres og anstendig lønn. Vi trenger ikke fiendebilder, vi trenger ikke propaganda, vi trenger en demokratisk styrt velferdsstat.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy