JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Unngår du å si dine egne meninger når en kollega med mer makt kommer inn i rommet og sier sine meninger?

2019011611380520230821171436
HVEM? Tenk på dette neste gang du sitter i bilen med fjernlysene på: Du kan enten velge å dimme lysene eller du kan starte en stillingskris hvor de sterkeste lyktene vil gå seirende ut av kampen. I grøfta ligger bilen som ble blendet av fjernlysene og var ute av stand til å navigere i eget kjørefelt. Hvem er du?

HVEM? Tenk på dette neste gang du sitter i bilen med fjernlysene på: Du kan enten velge å dimme lysene eller du kan starte en stillingskris hvor de sterkeste lyktene vil gå seirende ut av kampen. I grøfta ligger bilen som ble blendet av fjernlysene og var ute av stand til å navigere i eget kjørefelt. Hvem er du?

Illustrasjon: Øivind Hovland

Da bruker kollegaen din mest sannsynlig hersketeknikk, og det kan du ikke akseptere.

Hovedvernombud i Kvinnherad kommune

En tanke slo meg da jeg kjørte i bekmørket til jobb en morgen. Jeg er alltid veldig kjapp med å dimme fjernlysene når jeg møter store biler, men jeg er litt treig med dimmingen når jeg møter vanlige personbiler og mopeder. Så tenkte jeg: Har vi den samme holdningen i arbeidslivet også?

Er det slik at når vi møter de som er større og har mer makt enn oss, har vi en tendens til å skru ned på våre egne meninger, uttalelser og væremåter? Frykter vi hva som kan skje når de «store» kommer valsende inn og sier sine meninger? Og hva med dem? Lar de fjernlysene stå på helt til de ser at vi dimmer våre lys?

Hersketeknikker

Det vi egentlig snakker om her er hersketeknikker, metoder personer eller grupper kan bruke for å indirekte herske over eller ydmyke andre. Professor Berit Ås revitaliserte hersketeknikkbegrepet på 70-tallet. Teknikkene hun identifiserte var følgende:

• Latterliggjøring: Du blir åpenlyst ledd av og hånet.

• Usynliggjøring: Du blir forbigått, usynliggjort, ikke hilst på, glatt oversett.

• Fordømmelse uansett hva du gjør: «Damn if you do, and damn if you don’t», som det heter på godt norsk. Er du passiv, er det galt, og er du pågående, er det også galt.

• Påføring av skyld og skam: Se for deg at du blir spurt om å jobbe overtid, men du kan ikke på grunn av henting i barnehagen. Du får skulende blikk og rullende øyne. Og så kan du se for deg at du blir spurt om å jobbe overtid og sier ja. Da sier noen: «Jøsses, det var litt av en mor/far. Det er vel ikke mye du ser til barna dine, eller hva?»

• Tilbakeholding av informasjon: Viktige e-poster havner for sent eller aldri i innboksen din. Møteinnkallinger blir på mystisk vis borte i nettskyen, og avgjørelser tas uten at du har fått vite grunnlaget for dem eller uten at du har fått være med i prosessen.

Ikke noe bedre enn en treåring

Det å herske eller å bestemme over noen tror jeg ligger i vår natur. Det har det gjort siden tidenes morgen.

Barn bruker hersketeknikker mot barn, foreldre bruker de mot barn, barn bruker de mot foreldre, og partner bruker de mot partner. Du drar kanskje litt på smilebåndet når du ser disse sammenlikningene fordi du sikkert tenker: «Det er jo sånn familielivet er.»

Men er det egentlig greit at det er sånn? Er det greit at du setter dine egne fjernlys på når du ønsker å få din agenda gjennom, helst uimotsagt? Da er du i så fall ikke noe bedre enn treåringen som slår sin jevnaldrende venn i hodet med en bøtte fordi han vil ha spaden som den andre gutten har. Du er heller ikke noe bedre enn tenåringen som galant snur ryggen til og overser den stille jenta når hun kommer bort til deg i friminuttene.

Sykemelding

Jeg tror vi alle har blitt utsatt for hersketeknikker en eller annen gang. Jeg tror en del av sykemeldingene på grunn av vondt i skuldre eller på grunn av spenningshodepine er blitt forårsaket av at en har blitt utsatt for hersketeknikk i en eller annen form.

Vær helt ærlig nå: Kjente du deg utilstrekkelig, mislykket og mindreverdig da du leste dette? Hvis ja, så sier det sitt om hvor dypt inntrykk hersketeknikkene gjør på deg de gangene du blir utsatt for dem.

Den sterkeste seirer

Tenk på det neste gang når du sitter i bilen med fjernlysene på. Du kan enten velge å dimme lysene eller du kan starte en stillingskrig hvor de sterkeste lyktene vil gå seirende ut av kampen. I grøfta ligger bilen som ble blendet av fjernlysene og var ute av stand til å navigere i eget kjørefelt. Hvem er du?

Blir du utsatt for hersketeknikker, oppfordrer jeg deg til å våge å si ifra om at det ikke er greit å oppføre seg slik. Hjelper ikke det bør du ta kontakt med nærmeste leder og verneombudet og forklare dem hvordan du opplever arbeidssituasjonen din.

Er du en av dem som bruker hersketeknikker? Da bør du gå i deg selv. Spørre deg selv hvorfor du oppfører deg slik. Er det kanskje fordi du opplever de andre kollegaene som en trussel? Eller er det fordi de irriterer deg? Eller fordi de stiller «dumme» spørsmål? Ta deg tid og dim gjerne lysene dine. Lytt til den andre. Utvikling og nyvinning skapes i et dynamisk miljø. Det skapes sjelden i et enevelde.

Det å herske eller å bestemme over noen tror jeg ligger i vår natur

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy