JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hele Norge snakker:

Har du lyst til å møte en du er helt uenig med?

ANSIKT TIL ANSIKT: Vil du møte en du er uenig med ansikt til ansikt? Gjennom prosjektet «Hele Norge snakker» har du mulighet til nettopp det.

ANSIKT TIL ANSIKT: Vil du møte en du er uenig med ansikt til ansikt? Gjennom prosjektet «Hele Norge snakker» har du mulighet til nettopp det.

Joshua Ness/Unsplash

I hele Europa møtes nå meningsmotstandere for å snakke ut ansikt til ansikt. Nå kan også du være med på prosjektet «Hele Norge snakker».

2019030809023920230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

Får ulvedebatten deg til å koke? Hva mener du om innvandring? Likestilling og kortere arbeidsdag?

Meningene er delte og kommentarfeltene nær kokepunktet når enkelte temaer er oppe til debatt.

Nå vil flere norske medier, blant annet Fagbladet, at folk heller skal møte sine meningsmotstandere ansikt til ansikt i stedet for å hamre løs på tastaturet bak en skjerm.

Her kan du svare på spørsmålene:

Stort engasjement

Konseptet er allerede testet ut i Tyskland. Den tyske avisen Zeit Online ønsket å motvirke et stadig hardere debattklima ved å la folk som er uenige om for eksempel politikk, klima eller innvandring, møtes fysisk for å diskutere.

12.000 tyskere meldte seg på, og hundrevis endte opp med å møtes på kafeer, i parker og på togstasjoner for å bryne argumentene sine på hverandre.

Nå har aviser og mediebedrifter i hele Europa hengt seg på prosjektet som går av stabelen igjen senere i vår med navnet «My country talks.»

Mangfoldige møter

Her til lands har prosjektet fått navnet «Hele Norge snakker».

Da NRK Østlandssendingen testet ut prosjektet i februar, meldte i løpet av kort tid over 1000 nordmenn seg på.

Flere av dem som møtte opp til diskusjonsmøter, fortalte at de ofte savner å diskutere med folk de er uenig med.

– Det er bra at folk er uenige, men også positivt at folk som er uenige, møtes ansikt til ansikt. Det skaper større forståelse og mindre hat, sier Hege Breen Bakken, ansvarlig redaktør i Fagbladet.

Fagbladet er med på prosjektet sammen med Morgenbladet, Dagens Næringsliv og NRK.

– Ved å få med Fagbladets lesere blir møtene mellom folk mer mangfoldige. Det er bra og nødvendig for samfunnsdebatten, sier Bakken.

Hun peker på at de som leser Fagbladet, gjerne har en annen bakgrunn og andre perspektiver enn for eksempel leserne av Dagens Næringsliv.

Slik fungerer prosjektet

Ønsker du å delta i Hele Norge snakker, så begynner du enkelt og greit med å besvare sju spørsmål.

Ett av dem omhandler et tema mange av Fagbladets lesere er opptatt av, nemlig sekstimersdagen:

Bør det innføres kortere arbeidsdager i Norge?

Andre spørsmål er:

Bør vi ha mer ulv i Norge?

Styres Norge i for stor grad av en elite uten kontakt med folk flest?

Du melder deg med andre ord på prosjektet ved å svare ja eller nei på alle de sju spørsmålene. Det kan du gjøre helt frem til slutten av april.

Du kobles så opp med en person som mener noe annet enn deg. Deretter møtes dere ansikt til ansikt for å snakke.

Tidlig i mai vil du få en e-post med beskjed om hvorvidt vi har funnet en debattpartner til deg i nærheten av der du bor. Du får også vite hvilke temaer du og din meningsmotstander er uenige om.

Hvis begge partnere bekrefter at de vil møte hverandre, får de hverandres e-postadresser og er selv ansvarlige for å arrangere et møte.

Det eneste kravet arrangøren stiller, er at alle møter må skje på den nasjonale debattdagen lørdag 25. mai klokka 13.00.

Vi oppfordrer alle til å møtes på offentlige steder, som på en kafé eller i en park. I flere norske byer vil deltakerne også få tilbud om å treffes på felles møteplasser for de som ønsker det. Det er dessverre ikke mulig å velge en annen partner dersom du takker nei til tilbudet.

Hardt debattklima

Målet med «Hele Norge snakker» er å forsøke å få i gang konstruktive samtaler mellom vanlige mennesker som er uenige med hverandre.

– Noen vil likevel tenke at det er litt skummelt å møte noen som er uenig med seg. Erfaringene fra Tyskland og en rekke andre europeiske land er imidlertid klar: Folk opptrer sivilisert, og det verste man risikerer, er å sitte igjen med en følelse av å ha møtt en skikkelig stabukk, sier Hege Breen Bakken.

Fagbladet-redaktøren mener at det motsatte er verre, og at det er spennende å teste ut metoder vi vet bidrar til et mildere ordskifte.

– Poenget når folk møtes er ikke at de skal koseprate eller bli enige. Men vi som er med i prosjektet, tror at det bidrar til mindre polarisering når folk møter meningsmotstandere ansikt til ansikt. Det er også vanskeligere å demonisere noen du faktisk har møtt på ordentlig, og ikke bare i et kommentarfelt, sier Bakken.

– Hvis folk vegrer seg for å delta i samfunnsdebatten fordi de opplever at debattklimaet i sosiale medier og på nett blir for røft, tenker jeg at også medier som Fagbladet skal støtte opp om tiltak som bidrar til å motvirke dette, sier hun.

Bakken understreker at spørsmålene er satt på spissen for at folk skal kunne svare enten «ja» eller «nei». Det er først når folk møtes at meningene kan nyanseres og diskuteres. Kanskje mener du verken at arbeidsdagen i Norge er for kort eller lang, men at fasiten ligger et sted imellom.

– Det er bra at folk er uenige, men også positivt at folk som er uenige møtes ansikt til ansikt.

Hege Breen Bakken, ansvarlig redaktør i Fagbladet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy