JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mobiliserer på tirsdag

– Jeg trodde aldri det skulle bli nødvendig å gå i fakkeltog for lokalsykehus i Oslo

FAKKELTOG: Bjørn Wølstad-Knudsen som er Fagforbundets foretakstillitvalgt ved Universitetssykehuset i Oslo skal gå i fakkeltog tirsdag 12. februar.

FAKKELTOG: Bjørn Wølstad-Knudsen som er Fagforbundets foretakstillitvalgt ved Universitetssykehuset i Oslo skal gå i fakkeltog tirsdag 12. februar.

Nils Fredrik Hansen

– Men nå er vi der, sier Fagforbundets foretakstillitvalg ved Universitetssykehuset i Oslo, Bjørn Wølstad-Knudsen.

2019020710182820230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Tirsdag 12. februar er Fagforbundet Oslo arrangør av et fakkeltog fra Oslo S til Stortinget sammen med en rekke andre interesseorganisasjoner og fagorganisasjoner.

Bakgrunnen for fakkeltoget er at Stortinget 7. mars skal behandle en sak med krav om å gå inn for et nytt lokalsykehus for hele Groruddalen på Aker og å utrede muligheten for å utvikle Ullevål sykehus i stedet for å legge det ned og selge eiendommen. Alle organisasjonene som står bak fakkeltoget støtter disse kravene.

Hvert år går portør Ole Martin Oslo – Istanbul på jobb

– Galskap

31. januar vedtok styret i Helse Sørøst HF å gå videre med planene om et nytt regionsykehus sammen med Rikshospitalet på Gaustad og Aker som et lokalsykehus for deler av befolkningen i Groruddalen.

Vedtaket ble gjort mot stemmene til de ansattes representanter i styret.

– Vi mener det er galskap å gå inn for å bygge på den trange tomten på Gaustad og ikke utrede eiendommen der Ullevål ligger i dag. Der er det masse plass, sier Wølstad-Knudsen som er foretakstillitvalgt og leder for Fagforbundet Sykehus og Helse i Oslo.

– En utbygging på Gaustad er et risikoprosjekt som vil måtte ta hensyn til svært mange innsigelser fra alt fra Riksantikvaren til Oslo kommune, samtidig som vernede grøntområder vil gå tapt.

– Det er store muligheter for at en regulering, i tråd med det styret i Helse Sør-Øst ønsker, ikke lar seg gjennomføre, fortsetter Wølstad-Knudsen.

Sykehuset mangler sykepleiere – her satser de på helsefagarbeidere

– Dårlig plan

I planen som styret har godkjent å gå videre på, skal Ullevål sykehus legges ned. I stedet skal det bygges et komplett regionsykehus, inkludert lokalsykehusfunksjoner, på Gaustad, I tillegg skal det utvikles et lokalsykehus på Aker og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet, og nybygg for regionalsikkerhetsavdeling som erstatter den nåværende bygningsmassen på Dikemark.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Aksjonistene som arrangerer fakkeltoget tirsdag i neste uke, mener planen er svært dårlig, blant annet fordi et nytt Aker sykehus må gi plass til halve Ullevål og dermed blir det ikke plass til befolkningen i Groruddalen på sykehuset. Noen bydeler må fortsatt ha Ahus i Akershus som sitt lokalsykehus.

De mener også den planlagte sykehuskapasiteten ikke vil dekke behovet i framtiden, og krever at Ullevål blir utredet og at Aker bygges ut som et sykehus for hele Groruddalen.

«Samfunnet kan ikke bruke 50 milliarder kroner på en idé som ikke er tilstrekkelig utredet… Stortinget må få i gang utredning av en alternativ løsning», er budskapet fra organisasjonene bak fakkeltoget.

– Et viktig skritt mot bedre sykehustjenester

– De andre regionsykehusene har fått eller er i ferd med å få nye bygg. Nå bør det etter vårt syn være Oslos tur til å få et nytt sykehus, sier styreleder i Helse Sør-Øst, Svein Gjedrem.

Han mener Oslo er preget av gamle og dårlige sykehusbygg, og at dette gir uverdige forhold for pasienter og i tillegg et dårlig fysisk arbeidsmiljø for de ansatte.

– Dette har styret et ansvar for å gjøre noe med, og nå har vi tatt et viktig skritt, sier han om vedtaket som ble gjort i styremøtet 31. januar der et flertall i styret godkjente å gå videre med planene om å bygge på Gaustad.

Dette er organisasjonene bak fakkeltoget

Følgende organisasjoner står bak fakkeltoget på tirsdag:

• Fagforbundet Oslo

• LO Oslo

• Oslo legeforening

• Aker sykehus venner

• Redd Ullevål sykehus

• Helsetjenesteaksjonen

• Psykologiforeningen OUS

• Den norske jordmorforening

• Psykologforeningen OUS

• Folkebevegelsen for lokal sykehusene

• Funksjonshemmede fellesorganisasjon Akershus

• Funksjonshemmede fellesorganisasjon Oslo

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy