JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse Sør-Øst vil konkurranseutsette ett av Europas største IT-oppdrag

Intern rapport sår tvil om lønnsomheten hvis helse-IT privatiseres

KONKURRANSEUTSETTES: Oslo Universitetssykehus Ullevål er en del av Helse Sør-Øst, som nå vurderer konkurranseutsetting av sine IT-systemer.

KONKURRANSEUTSETTES: Oslo Universitetssykehus Ullevål er en del av Helse Sør-Øst, som nå vurderer konkurranseutsetting av sine IT-systemer.

wikipedia.org

Helse Sør-Øst sitter på en intern konsulentrapport som slår fast at Sykehuspartner driver svært kostnadseffektivt. Likevel vil helseforetaket privatisere It-tjenestene.

2016090713124420230821171436

vegard.velle@fagbladet.no

Administrasjonen i Helse Sør-Øst sier de vil spare masse penger på å privatisere IT-driften. Men en intern rapport gjennomført av konsulentselskapet Gartner sår tvil ved påstanden. It-oppdraget omtales som ett av de største i Europa.

– Etter en grundig vurdering mener jeg at vi med en ekstern partner kan gjennomføre moderniseringen raskere, billigere og med lavere risiko, sier Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst.

Kjempekontrakt

I morgen torsdag skal styret i Helse Sør-Øst vurdere å sette ut på anbud en kjempekontrakt på IT-tjenester i Helse Sør-Øst. I styrepapirene blir det listet opp potensielle gevinster ved en privatisering av IT-tjenestene. Blant disse er “Kostnadseffektivitet i leveransene” og “reduserte tjenestepriser for IKT-infrastruktur til helseforetakene”.

Innsparingene blir i styredokumentene tallfestet til 1,9 milliarder over syv år og 3,7 milliarder over ti år.

– Vil spare masse penger

Eller sagt med andre ord, av direktør Lofthus: «Kost-nytteanalysen viser at det er en positiv gevinst på i størrelsesorden 1,9 milliarder kroner over syv år sammenlignet med drift i egen regi, etter at det korrigert for risiko.»

Hun tilskriver at gevinsten en «industrialisert og automatisert driftsmodell», «stordriftsfordeler» og gunstige priser på maskinvare og andre teknologikomponenter.

Blir IT-tjenestene privatisert, blir det ikke lenger sykehusforetakets eget selskap, Sykehuspartner, som står for disse tjenestene, men en internasjonal IT-gigant.

Kostnadseffektiv IT-drift

Det internasjonale konsulentselskapet Gartner Group gjennomførte for to år siden en såkalt benchmark, de analyserte Sykehuspartners kostnader og bemanning, sammenlignet med andre virksomheter i Vest-Europa og Nord-Amerika.

Rapporten konkluderte med at Sykehuspartner var svært kostnadseffektive. Ifølge rapporten har Sykehuspartner og Helse Sør-Øst en «lavere andel IT-investeringer, lavere andel IT-omkostninger og mye lavere bemanning i forhold til andre.»

– Bør styrke bemanningen

Personalnivået lå 22 prosent lavere enn snittet i helsesektoren. På enkelte områder av driften peker Gartner-rapporten på at «forskjellen i bemanning er så stor at Sykehuspartner bør undersøke om det er behov for å styrke bemanningsnivået.»

Engasjementsansvarlig i Gartner Group, Erik Lehne, vil ikke si noe om hva funnene betyr for et eventuelt vedtak om konkurranseutsetting. Men bekrefter konklusjonene.

– Sykehuspartner var kostnadseffektive og gjorde en god jobb økonomisk, bedre enn snittet, sier han.

FAKTA: IT-utskillingen i Helse Sør-Øst

• Administrasjonen i Helse Sør-Øst ønsker å skille ut store deler av IT-driften ved helseforetaket.

• Mange av de ansatte mener Helse Sør-Østs eget IT-selskap, Sykehuspartner, kan gjøre jobben selv.

• Kontrakten kan ha en verdi opp mot 7 milliarder kroner.

• De eksterne selskapene det står mellom er Hewlett Packard Enterprise og Computer Sciences Corporation.

• Styret i Helse Sør-Øst tar stilling til saken på torsdag 8. september.

Sykehuspartner var kostnadseffektive og gjorde en god jobb økonomisk, bedre enn snittet

Erik Lehne, Gartner Group

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy