Ap vil ha tennene tilbake

REVERSERE: Helga Pedersen og Arbeiderpartiet vil ha tannhelsa på et fylkeskommunalt nivå.

REVERSERE: Helga Pedersen og Arbeiderpartiet vil ha tannhelsa på et fylkeskommunalt nivå.

Kristian Brustad

Ap lover å reversere regjeringens flytting av tannhelsen.

2017040512125720170426164659

tips@fagbladet.no

– Vi har ikke sagt det eksplisitt, men i og med at regionreformen ikke skal tre i kraft før i 2020, er vårt klare standpunkt å opprettholde tannhelsetjenesten på et fylkeskommunalt nivå dersom vi overtar regjeringsmakten etter høstens valg, sier stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Rasering av tannhelsesektoren

Absurd forslag

Pedersen mener det er et helt «absurd forslag» å overføre tannhelsetjenesten fra fylkeskommunene til kommunene slik regjeringen foreslår.

– Det er Aps politikk å sørge for at tannhelsetilbudet forblir regionalt. Det har vi sagt i Stortinget, og det kommer vi til å stå fast ved etter vårens landsmøte, og dermed i neste stortingsperiode, påpeker Helga Pedersen.

Hun har ikke hørt om noen tannhelseansatte som synes regjeringens forslag er en god idé.

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

Bra for distriktene

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har sagt at , mens helseminister Bent Høie (H) sier at det blir kortere vei til både barnevern og skolehelsetjeneste.

– Tannhelsepersonell har en nøkkelrolle i å avdekke og forebygge overgrep mot barn, minner helseministeren om.

– Nye tall viser at tannhelsepersonell allerede er blant de flinkeste til å melde fra om overgrep, kontrer Pedersen. Hun legger til at store fagmiljøer også er god distriktspolitikk.

– Bruk av penger og fagpersonell på tvers av kommunegrensene er et viktig argument for å gå imot regjeringens forslag. Hvis Berlevåg kommune mangler en tannlege, kan ikke rådmannen i Tana kommune sende en tannlege dit hvis regjeringens forslag blir satt ut i livet. Det kan vi i dag. På et fylkeskommunalt nivå brukes ordningen mer fleksibelt enn når tannlegen har et lokalt ansettelsesforhold, mener Pedersen.

Syke eldre trenger god munnhelse

Kraftig juling

Kommunalministeren har tidligere sagt at alternativet til et borgerlig styre er «en regjering hvor giret er låst i revers».

– Innvendingene faller på steingrunn. Regjeringen reverserer tannhelsetjenesten tilbake til 1984, sier hun for å illustrere at det er 33 år siden at ansvaret for tanntilbudet ble overtatt av fylkeskommunene.

– Regjeringen får kraftig juling i høringssvarene. Å ikke lytte til kunnskap og hva som kan bli konsekvensene er ikke en spesiell framtidsrettet måte å tenke på, sier Pedersen. (ANB)

De 50 rikeste får en milliard i skattelette fra Erna og Siv

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy