Her står frivillige i kø for å bidra på sykehjemmet
PÅ DANSEFOT: Aud Dynna (t.v.) kunne ikke sitte stille og høre på den fine dansemusikken og fant en dansepartner blant de besøkende.
Nadia Frantzen
– Vi må tilby beboerne noe ordentlig, og det krever stor arbeidsinnsats, sier aktivitør Marianne Lillebø på Vestby sykehjem. Hun har kø av frivillige som vil bidra med kultur og aktivitet på siste stopp.
karin.svendsen@fagbladet.no
Marianne Lillebø har en CV som nok skiller seg fra de fleste aktivitører; hun har tre-årig offisersutdanning, tre år på idrettsadministrasjon ved Høgskolen i Bø pluss yrkeserfaring fra Volleyballforbundet, Svømmeforbundet og som kroppsøvingslærer. Hun er mer en organisator enn noe annet. Rollen til aktivitørene er også endret fordi beboerne er blitt eldre og sykere.
– Da jeg begynte for seks år siden, så jeg for meg at vi skulle lage ting. Men det er få beboere på dagens sykehjem som for eksempel har god nok motorikk til å strikke, sier hun.
På den annen side har de vært pensjonister før de kom på sykehjem. De har gjerne fylt livet med reiser, konserter og foredrag.
– Vi må derfor tilby dem noe ordentlig, og det krever stor arbeidsinnsats.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
BINGO: Andakt, trim og bingo ligger fast på ukeplanen når Marianne Lillebø er i farta på Vestby sykehjem.
Nadia Franzen
• Her står byråden i puben på et kommunalt sykehjem|
Bugner av kringle og kake
Kakefatene bugner av kringle, prinsessekake og sjokoladekake. Duften av hjemmebakst og kaffe fyller lokalet og siver ut i korridoren. En profesjonell underholder leder allsangen. Det er hyggekveld på sykehjemmet.
På sidelinja står en årvåken og etter hvert svært fornøyd aktivitør. Marianne Lillebø kan konstatere at nok en gang har hun, kolleger og frivillige lykkes med å skape en vellykket hyggekveld. Beboere, pårørende og pleiere koser seg med kaffe og kaker. De aller fleste følger med i tekstheftet under allsangen. Om de danser eller betrakter dansegolvet, nyter de alle den lette stemningen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
LATTER: En hyggekveld skal ikke bare være hyggelig. Det skal også være morsomt, syns Per Arnfinn Hembre og kona Eva Wik Hembre.
Nadia Frantzen
• Sykehjem går i pluss etter at kommunen tok over
Variert uke
Hyggekveld har de hver annen uke på Vestby sykehjem. Aktivitøren spiller en vesentlig rolle i arrangementet, men er langt fra alene. Marianne Lillebø understreker at flinke frivillige er nødvendig for å skape et levende sykehjem.
– De frivillige er oppegående og selvgående mennesker. De er positive og byr på seg selv, forteller hun.
Sykehjemmet har en eller annen form for aktivitet nesten hver dag: I tillegg til hyggekvelder to ganger i måneden, har de hver uke trim, andakt og bingo. Av og til får beboere og pårørende tilbud om konserter, foredrag, busstur eller verksted til ulike årstider.
– Uten frivillige hadde vi kanskje hatt bare ti prosent av aktivitetstilbudene, sier hun. Ikke bare hygekveldene ville vært umulig å gjennomføre. Heller ikke alle sesongens verksteder og fester ville blitt noe av uten frivillige.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
KONTAKT: Hans-Arne syns ikke det er nok med sang og musikk. Fleip og flørt hører også med på en fest.
Nadia Frantzen
14 gledesspredere
Aktivitøren har en fast stab på 14 frivillige, de fleste damer i pensjonsalderen, men også et par ungdommer og en godt voksen mann, som hjelper til ved arrangementene. Damene er med i Gledessprederen, en frivillig organisasjon hvor aktivitøren er styreleder.
– For beboerne er det godt å se andre mennesker enn oss som arbeider her, tror Marianne Lillebø.
Hun mener også det er viktig at de frivillige har god tid, at de er til stede for at beboerne skal ha det trivelig, og at de kan sette seg ned og gi de gamle sin hele og fulle oppmerksomhet.
– Kapasiteten til personalet går med til pleie, stell og medisiner, så vi er helt avhengig av de frivillige for å kunne gi disse tilbudene uten stress.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
PÅ DANSEFOT: Elbjørg Bruun er en av dem som får Hans-Arne ut på dansegolvet.
Nadia Frantzen
• Er det nok at maten er sunn?
Frivillig innsats
Mens den tradisjonelle aktivitøren hjalp de gamle på arbeidsstua, bruker den nye aktivitøren mer tid på å organisere og legge til rette for frivillige.
Aktivitøren på Vestby har aldri hatt problemer med å rekruttere frivillige.Tvert imot står folk på venteliste for å bli med. Marianne vurderer nøye hvem hun trekker inn i sykehjemmet, og nye frivillige får prøve seg for å se hvordan de passer før de blir fast tilknyttet Gledessprederen.
– Gledessprederen var godt etablert allerede før jeg begynte her, og medlemmene hanker inn venner når vi trenger nye folk, forteller hun.
– De unge gir litt ekstra
Aktivitetene på sykehjemmet må tilpasses alt annet som også skjer på et sykehjem. Aktivitøren informerer pleierne slik at de har mulighet til å bidra ved å sette av tid og følge beboere til og fra. Marianne Lillebø sier at det også har tatt tid å overbevise alle kollegaene om at kultur er viktig.
Nina Simonsen, kollega og tillitsvalgt, forteller at på hennes avdeling ser de på dagens aktivitetsplan hver morgen.
– Under frokosten informerer vi pasientene og snakker om hva vi skal være med på.
De to er enige om at alle ansatte må dra i samme retning, og etter seks år som aktivitør syns Marianne de aller fleste er positive til ulike aktiviteter.
– Særlig de unge har fine holdnigner og overskudd til å bidra. Det er hyggelig å se de nye helsefagarbeiderne som bidrar med det lille ekstra når de er på jobb; de byr opp til dans og synger med i allsangen.
Flørt på fest
På hyggekvelden er alle innstilt på å gi det lille ekstra. Både unge og eldre pleiere har motivert og fulgt beboerne til hyggekvelden, og lokalet er fullt. Når kakefatene ikke lenger bugner, tar den profesjonelle entertaineren over.
– Nå har vi spist, drukket og sunget. Men én ting har vi glemt. Vi har ennå ikke flørtet, smiler Hans-Arne Arntsen. Så stemmer gladgutten fra Helgeland i med en sang så godt som alle over 80 aldri kan få nok av; I love you because. Dermed er det slutt på stillesittende allsang. Golvet fylles av danseglade, festpyntede eldre og pleiere i uniform.
Krav til aktivitør
• For å arbeide som aktivitør bør du være kreativ og interessert i mennesker med behov for bistand. De fleste aktivitørene arbeider på sykehjem, dagsenter for hjemmeboende eldre med en demenslidelse, aktivitetssentre eller bolig for personer med utviklingshemning eller brukere med psykiatriske lidelser.
• Aktivitør er ikke en beskyttet tittel, og de fleste aktivitører har ikke fagbrev i aktivitørfaget. Mange kreative mennesker med annen relevant bakgrunn, som for eksempel hjelpepleiere, arbeider som aktivitører.
• For å ta fagbrev som aktivitør, kan du ta to år på videregående og to år som lærling:
Vg1 Design og håndverk eller helse- og oppvekstfag
Vg2 Aktivitør
Følgende skoler tilbyr utdanning som aktivitør:
Eilert Sundt videregående skole (Lista, Vest-Agder)
Aglo videregående skole (Skatval, Nord-Trøndelag)
Thora Storm videregående skole (Trondheim).
Dersom du har arbeidet som aktivitør uten formell kompetanse, kan du få vurdert din realkompetanse og ta fagbrev som praksiskandidat.
Mariannes råd for aktiviteter på sykehjem
Bra å gjøre
• Involver kollegaene og hold dem oppdatert slik at de motiverer beboerne og følger dem til aktivitetene.
• Gi frivillige en mulighet til å bidra. Ikke alle passer til å gjøre en innsats på sykehjem, så de må velges med omhu. Det er smart å bli enige om en prøveperiode.
• Frivillige trenger veiledning. De må få vite hva de kan gjøre og når de skal søke hjelp hos pleierne.
• Frivillige må avgi taushetsløfte.
• Undersøk hva hver enkelt beboer mestrer og interesserer dem. Da kan du tilby aktiviteter som fenger.
Helt feil
• Når du planlegger aktiviteter og turer, må du ta i betraktning at de fleste beboerne fort blir slitne. En konsert må ikke være for lang. Det må heller ikke en busstur være.
• Siden finmotorikken til de fleste ikke lenger er så god, er det få beboere som klarer å bruke hendene til for eksempel å strikke. Pass på å velge aktiviteter som ikke gir følelssen av nederlag.
• Som aktivitør er det viktig å tilby aktiviteter som flest mulig beboere kan være med på. For eksempel ha så mange frivillige hjelpere på et verksted at beboerne kan arbeide på ulike nivåer.
Beste med jobben
Når noen kommer seg opp om morgenen fordi vi skal ha konsert. Og smilene til beboerne når de opplever noe hyggelig.
«Uten frivillige ville de store arrangementene vært umulig å gjennomføre."
Marianne Lillebø