JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Uten renholderne hadde ikke vi andre fått gjort jobben vår

2019112209433720230821171436
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Werner Juvik

De mopper tunge slitte gulv som vi tar for gitt er reine. Renholderne er kolleger, på lik linje med andre. De er grunnpilarene på arbeidsplassen. Jeg hilser alltid på renholderen. Uten renholderen hadde ikke vi andre i arbeidsfellesskapet fått gjort jobben vår.

Hjelpepleier og hovedtillitsvalgt og yrkesseksjonsleder for helse og sosial, Fagforbundet Askøy

Denne uka kunne vi lese om at renholdere fortviler, fordi de føler på at de helst ikke skal ses på arbeidsplassen.

Renholdere fortviler – skal helst ikke synes

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sagt høyt og tydelig til mine kolleger opp igjennom årene at renholderen har en av de viktigste rollene i arbeidslivet.

Utrolig viktig jobb

Jeg vil dra det så langt som å si at uten renholderen kan vi andre legge ned arbeidet.

For om renholderen ikke hadde vært der, for eksempel i helse- og omsorgsyrkene, hadde vi hatt store problemer med å gjennomføre våre tjenester. Kvaliteten hadde sunket drastisk.

Den jobben renholderen gjør er utrolig viktig.

Jeg har så langt i livet opplevd store forskjeller på hvordan renholderen blir behandlet av andre ansatte. De blir sett ned på, glemt og overlatt til seg selv.

Omfattende fag

Jeg tror det rett og slett kommer av uvitenhet om faget renhold. Faget er et forvaltnings-, drifts- og vedlikeholdsfag. Renholderen bidrar til det viktige vedlikeholdet av overflater i ulike typer bygg. De skal sikre et godt innemiljø, materielle verdier og hygiene. Faget skal bidra til kunnskap om bruk av kjemikalier, materialer og miljøvennlige produkter og metoder.

Opplæringen i faget skal gi kompetanse på regelmessig, periodisk renhold og spesialrenhold i ulike typer bygg og transportmidler. Den skal vektlegge rengjøring og vedlikehold av vegger, himlinger, gulv og inventar. I tillegg er det også krav til estetikk, økonomi, hygiene og innemiljø. Faget skal også ivareta krav til helse, miljø og sikkerhet.

Som dere skjønner: Renhold er et omfattende fag som krever innsikt og kunnskap. Det handler om mer enn å dra en mopp over gulvet.

Synlige renholdere

Noen renholdere så vi nesten ikke, på en av mine tidligere arbeidsplasser. To ansatte hadde vasket fellesarealer på åtte avdelinger før klokken 07.30. Mens de vasket ganger, kontorer og kantine utenfor avdelingen, var vi som pleiere opptatt i morgenstell.

Et fåtall har arbeidstid fra klokken 08.00. Disse ser vi i hverdagen. Som den ene renholderen som kom aleine for å vaske i den bemannede omsorgsboligen jeg var ansatt i.

Arbeidsfellesskap

Fire etasjer med gang, fellesrom, garderober osv. skulle vaskes. Denne renholderen så vi. Vi snakket med henne og bød henne på kaffe.

På min siste arbeidsplass i pleien har renholderen normalarbeidsdag, hun spiser med oss, hun hjelper oss og vi hjelper henne.

Hun er en av oss. Det er så utrolig viktig at vi ser dem, at vi og de er oss – et arbeidsfellesskap.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Herman Bjørnson Hagen

LO-lederen lover kamp: «Vi vil slå hardt ned på angrep på grunnleggende rettigheter»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy