Fra grasrota

Uten renholderne hadde ikke vi andre fått gjort jobben vår

2019112209433720191122094337
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Werner Juvik

De mopper tunge slitte gulv som vi tar for gitt er reine. Renholderne er kolleger, på lik linje med andre. De er grunnpilarene på arbeidsplassen. Jeg hilser alltid på renholderen. Uten renholderen hadde ikke vi andre i arbeidsfellesskapet fått gjort jobben vår.

Hjelpepleier og hovedtillitsvalgt og yrkesseksjonsleder for helse og sosial, Fagforbundet Askøy

Denne uka kunne vi lese om at renholdere fortviler, fordi de føler på at de helst ikke skal ses på arbeidsplassen.

Renholdere fortviler – skal helst ikke synes

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sagt høyt og tydelig til mine kolleger opp igjennom årene at renholderen har en av de viktigste rollene i arbeidslivet.

Utrolig viktig jobb

Jeg vil dra det så langt som å si at uten renholderen kan vi andre legge ned arbeidet.

For om renholderen ikke hadde vært der, for eksempel i helse- og omsorgsyrkene, hadde vi hatt store problemer med å gjennomføre våre tjenester. Kvaliteten hadde sunket drastisk.

Den jobben renholderen gjør er utrolig viktig.

Jeg har så langt i livet opplevd store forskjeller på hvordan renholderen blir behandlet av andre ansatte. De blir sett ned på, glemt og overlatt til seg selv.

Omfattende fag

Jeg tror det rett og slett kommer av uvitenhet om faget renhold. Faget er et forvaltnings-, drifts- og vedlikeholdsfag. Renholderen bidrar til det viktige vedlikeholdet av overflater i ulike typer bygg. De skal sikre et godt innemiljø, materielle verdier og hygiene. Faget skal bidra til kunnskap om bruk av kjemikalier, materialer og miljøvennlige produkter og metoder.

Opplæringen i faget skal gi kompetanse på regelmessig, periodisk renhold og spesialrenhold i ulike typer bygg og transportmidler. Den skal vektlegge rengjøring og vedlikehold av vegger, himlinger, gulv og inventar. I tillegg er det også krav til estetikk, økonomi, hygiene og innemiljø. Faget skal også ivareta krav til helse, miljø og sikkerhet.

Som dere skjønner: Renhold er et omfattende fag som krever innsikt og kunnskap. Det handler om mer enn å dra en mopp over gulvet.

Synlige renholdere

Noen renholdere så vi nesten ikke, på en av mine tidligere arbeidsplasser. To ansatte hadde vasket fellesarealer på åtte avdelinger før klokken 07.30. Mens de vasket ganger, kontorer og kantine utenfor avdelingen, var vi som pleiere opptatt i morgenstell.

Et fåtall har arbeidstid fra klokken 08.00. Disse ser vi i hverdagen. Som den ene renholderen som kom aleine for å vaske i den bemannede omsorgsboligen jeg var ansatt i.

Arbeidsfellesskap

Fire etasjer med gang, fellesrom, garderober osv. skulle vaskes. Denne renholderen så vi. Vi snakket med henne og bød henne på kaffe.

På min siste arbeidsplass i pleien har renholderen normalarbeidsdag, hun spiser med oss, hun hjelper oss og vi hjelper henne.

Hun er en av oss. Det er så utrolig viktig at vi ser dem, at vi og de er oss – et arbeidsfellesskap.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy