Norge fastholder kritikken av Israel

colourbox.com

Norge stemte denne uka for to FN-resolusjoner med sterk kritikk av Israel. Dette var berettiget, fastholder statssekretær Audun Halvorsen (H).

2019072910105720190729101057

De to resolusjonene ble vedtatt med overveldende flertall i FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), som Norges FN-ambassadør Mona Juul nylig overtok som president for.

Den ene resolusjonen kritiserte Israel for brudd på palestinske kvinners rettigheter. Denne ble vedtatt med 40 mot 2 stemmer, mens 9 av rådets medlemmer avsto fra å stemme.

Fagforbundet vil ha lovforbud mot handel med israelske bosettingsvarer

p

ECOSOC vedtok også med 45 mot 2 stemmer en resolusjon som slår fast at Israel med sin okkupasjon av palestinske områder, inkludert Øst-Jerusalem, på alvorlig vis krenker palestinernes økonomiske og sosiale rettigheter.

Det samme gjelder for innbyggerne på de syriske Golanhøydene, som ble okkupert av Israel i 1967, slår resolusjonen fast.

Naturressurser og søppel

ECOSOC krever i resolusjonen at Israel åpner grensen til Gazastripen for humanitærhjelp, i tråd med Sikkerhetsrådets krav. Det krever også at Israel etterlever tidligere inngåtte avtaler med palestinerne og erstatter privat eiendom, jordbruksområder, offentlige institusjoner og infrastruktur som er ødelagt.

Det norsk-ledede FN-rådet krever også at Israel øyeblikkelig stanser utvinningen av naturressurser i de okkuperte områdene og slutter å dumpe søppel der.

– Vår stemmegivning på resolusjonene er i tråd med norsk Midtøsten-politikk og vårt langvarige engasjement for å bidra til å avhjelpe konflikten mellom Israel og palestinerne, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) til NTB.

– Begge resolusjoner ble vedtatt med stort flertall, og de fleste likesinnede land stemte også for, sier han.

En hån

USA og Canada var alene om å stemme imot begge de to resolusjonene. USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley kaller dem pinlige.

– Det forbløffer meg at FN avholder slike avstemninger. Det er et totalt hån mot menneskerettighetene å la Saudi-Arabia, Iran, Pakistan og Jemen få utpeke Israel som verdens eneste krenker av kvinners rettigheter, tvitrer hun.

– Velkommen til FNs alternative univers, sa Israels utsending i ECOSOC.

Berettiget kritikk

Halvorsen forsvarer Norges stemmegivning og fastholder at kritikken av Israel i de to resolusjonene er berettiget.

– De er dessuten i tråd med norsk stemmemønster på andre relaterte palestinaresolusjoner i FNs hovedforsamling, sier han.

Halvorsen mener regjeringen har en konsistent og balansert tilnærming til konflikten mellom Israel og palestinerne og understreker at Norge har tett dialog med begge parter.

p

ECOSOC, som omfatter ekspertkomiteer og kommisjoner, er et av FNs åtte hovedorganer sammen med blant annet Sikkerhetsrådet, hovedforsamlingen og Menneskerettighetsrådet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy